24.hu: Part menti villákat terveznek az egykori zánkai MÁV-üdülő helyére

  • narancs.hu
  • 2024. január 2.

Kis-Magyarország

A zánkai terület bonyolult tulajdoni viszonyai mögött két magántőkealap áll. De a háttérben Nagy Márton alakja is felsejlik.

Több ezer négyzetméteren épülhetnek Balaton-parti villák az egykori zánkai MÁV-üdülő területén

írja24.hu. Az ingatlan a ’70-es évektől egészen 2015-ig a vasúttársaság üdülője volt, ezt követően került állami tulajdonba, majd 2022-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésen értékesítette 574 millió forintért. A vevő a mindössze néhány hónappal korábban bejegyzett Goro Maxi Kft. volt, a cég tulajdonos-ügyvezetője pedig néhány hónappal ezelőttig Weinhardt Csaba volt.

A lap viszont most azt írja, hogy

nyáron a cég a tóparti telekkel együtt két magántőkealap birtokába került.

Weinhardt megmaradt a cég élén, de csak ügyvezetőként. Mint ismert, a magántőkealapok az utóbbi néhány évben lettek rendkívül népszerűek a NER-elit körében, hisz' – hasonlóan az offshore-cégekhez – végső tulajdonosainak kilétét nem kötelesek felfedni. A lap szerint azonban ebbe a rejtőzködő cégvilágba vezetnek olyan nyomok a zánkai telekről, amelyekből azért mégiscsak következtetni lehet a valós tulajdonosi viszonyokra is.

A Goro Maxi Kft. bejegyzésének feladataira például azt a Pete Juditot kérték fel, aki korábban átvette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter testvérének, Nagy Szilárdnak az ügyvédi irodáját. A cég a zánkai terület megvásárlásával egyidőben hitelt is felvett, 50 millió forintot, ráadásul attól az Alfa Hitel és Követeléskezelő Zrt.-től, amelynek felügyelőbizottságát a kölcsönszerződés aláírásakor Nagy Márton vezette, aki ekkor Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója volt.

De kik most a Goro Maxi Kft. tulajdonosai? A 24.hu szerint kisebbségi tulaj a Trustify I. Magántőkealap, amelyet az Opten cégbázisa szerint mindössze négy nappal azelőtt alapítottak, hogy a Goro Maxi a tulajdonába került volna. Az alapot a vele egy székhelyre bejegyzett Trustify Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseli és kezeli, a cég igazgatósági elnöke pedig az a Fenyvesi Péter, aki Nagy Márton testvérének, Nagy Szilárdnak volt az üzlettársa. Fenyvesi ráadásul tavaly még ügyvezetője volt annak a Vincent Properties Kft.-nek, amely a Nagy Szilárd lakcímének bejegyzett ingatlan tulajdonosa is. Sőt, igazgatósági tag volt az Alfa Hitel Követeléskezelő Zrt.-ben is akkor, amikor a Goro Maxi hitelt vett fel tőlük.

A Goro Maxi 90 százalékos, vagyis többségi tulajdonosa pedig a 2023. áprilisában alapított GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap. Ez a 24.hu szerint a Nagy Márton felügyelete alatt álló MFB Csoport által elindított városi tőkealapok egybeolvadásával jött létre. A 29 milliárd forint közpénzből indított városi tőkealapokat ugyanis egy olyan magántőkealappá olvasztották össze, amelynek nem ismert a valós tulajdonosa.

A régi, városi tőkealapokat még az MFB Invest Zrt. hozta létre, ők a lapnak annyit elismertek, hogy befektetésijegy-tulajdonosként van köze a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealaphoz, egyéb kérdésre viszont nem válaszoltak.

A zánkai ingatlan mára építési terület.

Weinhardt Csaba a 24.hu-nak azt mondta, hogy a régi, korszerűtlen épületeket elbontották, az új ingatlanok tervezési munkálatait viszont egyelőre még nem kezdték meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.