24.hu: Part menti villákat terveznek az egykori zánkai MÁV-üdülő helyére

  • narancs.hu
  • 2024. január 2.

Kis-Magyarország

A zánkai terület bonyolult tulajdoni viszonyai mögött két magántőkealap áll. De a háttérben Nagy Márton alakja is felsejlik.

Több ezer négyzetméteren épülhetnek Balaton-parti villák az egykori zánkai MÁV-üdülő területén

írja24.hu. Az ingatlan a ’70-es évektől egészen 2015-ig a vasúttársaság üdülője volt, ezt követően került állami tulajdonba, majd 2022-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésen értékesítette 574 millió forintért. A vevő a mindössze néhány hónappal korábban bejegyzett Goro Maxi Kft. volt, a cég tulajdonos-ügyvezetője pedig néhány hónappal ezelőttig Weinhardt Csaba volt.

A lap viszont most azt írja, hogy

nyáron a cég a tóparti telekkel együtt két magántőkealap birtokába került.

Weinhardt megmaradt a cég élén, de csak ügyvezetőként. Mint ismert, a magántőkealapok az utóbbi néhány évben lettek rendkívül népszerűek a NER-elit körében, hisz' – hasonlóan az offshore-cégekhez – végső tulajdonosainak kilétét nem kötelesek felfedni. A lap szerint azonban ebbe a rejtőzködő cégvilágba vezetnek olyan nyomok a zánkai telekről, amelyekből azért mégiscsak következtetni lehet a valós tulajdonosi viszonyokra is.

A Goro Maxi Kft. bejegyzésének feladataira például azt a Pete Juditot kérték fel, aki korábban átvette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter testvérének, Nagy Szilárdnak az ügyvédi irodáját. A cég a zánkai terület megvásárlásával egyidőben hitelt is felvett, 50 millió forintot, ráadásul attól az Alfa Hitel és Követeléskezelő Zrt.-től, amelynek felügyelőbizottságát a kölcsönszerződés aláírásakor Nagy Márton vezette, aki ekkor Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója volt.

De kik most a Goro Maxi Kft. tulajdonosai? A 24.hu szerint kisebbségi tulaj a Trustify I. Magántőkealap, amelyet az Opten cégbázisa szerint mindössze négy nappal azelőtt alapítottak, hogy a Goro Maxi a tulajdonába került volna. Az alapot a vele egy székhelyre bejegyzett Trustify Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseli és kezeli, a cég igazgatósági elnöke pedig az a Fenyvesi Péter, aki Nagy Márton testvérének, Nagy Szilárdnak volt az üzlettársa. Fenyvesi ráadásul tavaly még ügyvezetője volt annak a Vincent Properties Kft.-nek, amely a Nagy Szilárd lakcímének bejegyzett ingatlan tulajdonosa is. Sőt, igazgatósági tag volt az Alfa Hitel Követeléskezelő Zrt.-ben is akkor, amikor a Goro Maxi hitelt vett fel tőlük.

A Goro Maxi 90 százalékos, vagyis többségi tulajdonosa pedig a 2023. áprilisában alapított GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap. Ez a 24.hu szerint a Nagy Márton felügyelete alatt álló MFB Csoport által elindított városi tőkealapok egybeolvadásával jött létre. A 29 milliárd forint közpénzből indított városi tőkealapokat ugyanis egy olyan magántőkealappá olvasztották össze, amelynek nem ismert a valós tulajdonosa.

A régi, városi tőkealapokat még az MFB Invest Zrt. hozta létre, ők a lapnak annyit elismertek, hogy befektetésijegy-tulajdonosként van köze a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealaphoz, egyéb kérdésre viszont nem válaszoltak.

A zánkai ingatlan mára építési terület.

Weinhardt Csaba a 24.hu-nak azt mondta, hogy a régi, korszerűtlen épületeket elbontották, az új ingatlanok tervezési munkálatait viszont egyelőre még nem kezdték meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk