„A Balaton mindenkié, a polgármester meg szégyellje magát!”

Kis-Magyarország

A balatonvilágosi polgármester lemondását követelték a helyiek az Aligai Fürdőegyesület szombati, Club Aliga-témában összehívott lakossági fórumán.

„Ha nem jött el a polgármester, menjünk el mi hozzá, vonuljunk a háza elé és követeljük a lemondását!” Ezt javasolta a fórumon egy helyi lakos, Láng Attila. A Club Aliga legfrissebb fejleményeinek ügyében az Aligai Fürdőegyesület (AFE) tartott rendezvényt. Mint arról lapunk július végén beszámolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal visszavonta a Club Aliga beruházás környezetvédelmi engedélyét, miután a beruházó cég úgy nyilatkozott, hogy „a fejlesztéseket a környezeti hatásvizsgálati eljárásban vizsgáltakhoz, értékeltekhez képest jelentősen eltérő műszaki tartalommal, moderált beépítési mértékkel, és egyes létesítmények célterületen belüli átpozicionálásával kívánják megvalósítani".

A témában tartott fórumon a balatonvilágosi polgármester felkeresésének felvetésére valaki a telt házas gyűlés hallgatóságából megjegyezte: „Felesleges, nincs itthon, elutazott.” Addigra már szinte minden felszólaló a polgármester lemondását szorgalmazta, azok után, hogy Veres Lászlóné, a fürdőegyesület tiszteletbeli elnöke ezt elsőként felvetette. Ahogy a független Takács Károly polgármester nem tette tiszteletét a meghívás ellenére sem, úgy a Club Aligát tulajdonló NER-közeli Pro-Mot Hungária Kft. képviselői közül sem volt jelen senki (de levélben jó egészséget kívántak az aligaiaknak), mint ahogyan Witzmann Mihály kormánypárti országgyűlési képviselő is kimentette magát, programütközésre hivatkozva. Megjelent viszont három ellenzéki politikus: Gurmai Zita MSZP-s és Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő, valamint Potocskáné Kőrösi Anita Jobbik-elnökhelyettes. 

 
Gurmai Zita MSZP-s képviseő a fórumon
Fotó: A szerző felvétele/Fónai Imre

Kongatják a vészharangot

Két éves, 2020. augusztus 7-i keltezésű a hajdani pártüdülő, a Club Aliga fejlesztését kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet, mely egy tollvonással teszi lehetetlenné, hogy a fejlesztendő területen köztulajdonú sétány, part és utak legyenek. Erről az állami vagyonkezelő és az akkor még izraeli tulajdonú Pro-Mot 2007-ben megállapodott, s amit 2013-ban írásba foglalt a Pro-Mot és az akkori balatonvilágosi képviselő-testület. De nem is annyira az évforduló, mint az adott inkább aktualitást a fórumnak, hogy a tulajdonosok közölték: mégsem az eredeti, már nyilvánosan is bemutatott Aligaliget-fejlesztést kívánják megvalósítani.

„Új helyzet van, ismét alkupozícióba kerülhetünk” – fogalmazott Rada Enikő, az AFE titkára. Hozzátette, küzdenek a közterületekért, a strandért, a parti sétányért és a közutakért (mindez 7 hektárt jelent a 47 hektáros Club Aligából), és mindaddig kongatni fogják a vészharangot, amíg garanciát nem kapnak arra, hogy ezek nem kerülhetnek magánkézbe. Bukovszki András alelnök azzal csatlakozott hozzá: „Ha a kiemelt státuszt sikerül töröltetni a fejlesztésről, és ha így megmaradnak a közterületek, akkor jöjjön az a fejlesztés!” Az alelnök arról is beszélt, hogy bíznak Lázár János ígéretében, aki néhány hete azt mondta a parlamentben, hogy felülvizsgálják a kiemelt kormányzati beruházások rendszerét, és azt is, hogy minden fejlesztés előtt egyeztetnek a helyiekkel. „Ha azonban ez csupán a helyi önkormányzatot jelenti, akkor megint csapdába kerülünk, hiszen a balatonvilágosi képviselő-testületben az a felállás: három képviselő és a polgármester bennfentesi, titoktartást vállaló nyilatkozatot írt alá a befektetőkkel, és a hét fős testületben ők vannak többségben – folytatta Bukovszki, aki tagja a világosi testületnek is, a kisebbségben lévő hármak egyikeként. – Mi nem kapunk tőlük tájékoztatást, ezáltal a település sem, és nem vagyunk benne biztosak, hogy ők négyen a falu érdekeit képviselik. Mi viszont nem hagyjuk Aligát veszni, ez a Balaton »legnagyobb telke«, Aliga településközpontja volt a Club Aliga parti része, ahol egyszer majd újra egyesíteni akarjuk a  falut.

Az a kérdés, hogy ha esetleg a Lázár-féle tárgyalások során nem áll ki mellettünk a polgármester, és nem marad Balaton-partunk, elértéktelenednek az ingatlanjaink, akkor ki fizeti majd ki a kárunkat? A polgármester? A négy fős testületi többség?

Ha most elbukunk, akkor az ennek a négy embernek a lelkén szárad majd.”

„Állítsuk kicsit félre ezt a faluvezetőt!”

Ezek után kért szót Veres Lászlóné korábbi elnök, ma az AFE tiszteletbeli elnöke. Előre közölte, hogy nem fogja „becsomagolni” a mondandóját. „Hét kormány és harminc év van mögöttünk, harcoltunk rengeteg eszközzel, tárgyaltunk, tüntettünk, azért, hogy a Rákosi-időszak törvénytelensége után végre biztosítsák az aligaiaknak, hogy lejuthassanak a Balaton-partjukra. Az államosítás előtt Balatonaliga fürdőtelepnek 1,5 kilométeres vízpartja volt, az a miénk, vissza akarjuk kapni. Annak senki ne dőljön be, hogy ma még beengednek bennünket a Club Aliga területére,  mert ez bármikor változhat. Világbotrány lesz, ha megfosztanak egy települést a partjától!”

Veres Lászlóné szerint az, hogy ma ország-világ tudja, mi az a Club Aliga-ügy (a napokban holland televíziósok forgattak a helyszínen), a civileknek köszönhető, annak a csapatnak, aminek Bukovszki András áll az élén, aki húsz éve harcol a partért. „Ő az, aki ismeri az ügyet, aki ért hozzá, ehhez képest az a polgármester tárgyal a befektetőkkel, aki nem tudjuk, hogy mihez ért, de hogy a Club Aliga témájához nem, az biztos. A polgármester szégyellje magát, mert magunkra hagytak bennünket, amikor jogi képviseletet kértünk, azt is megtagadta. A polgármester három éve nem tart fórumot, nem tájékoztatja, nem kérdezi meg az őt megválasztókat, bujkál.

Kérem önöktől, állítsuk félre kicsit ezt a faluvezetőt! Kérjük meg, hogy mondjon le, mert nem a falu érdekeit képviseli!”

Veres Lászlóné elmondta még, a polgármester tárgyal a befektetőkkel, de titoktartási szerződést írt alá velük. Hozzátette, a település vezetője írta legutóbb a helyi lapban, hogy eddig nem sok eredményre vezettek az egyeztetések a befektetőkkel, de új tárgyalást kezdeményezett. „És mégis milyen alapon? Ő, egy személyben? Hogy mer tárgyalni a falu véleményének megismerése nélkül? Kérem, minden fórumon, ímélben, személyesen mondják el, írják le a polgármesternek: szíveskedjen lemondani, mert nem bennünket képvisel! De három képviselőtársának a lelkiismerete is felébredhetne” - mondta a fürdőegyesület tiszteletbeli elnöke.

A hozzászólók közül Horváth Zsolt valamiféle „radikális, országos figyelmet keltő megmozdulást” szorgalmazott, Tóth László pedig azt mondta: „Hívjuk és nem jön el? Váltsuk le! Induljon el egy mozgalom, azzal a jelszóval, hogy »a Balaton mindenkié, a polgármester meg szégyellje magát!«”

 
Fotó: A szerző felvétele/Fónai Imre

Közmeghallgatás lesz

A Világosi Hírmondó júliusi számában Takács Károly polgármester arról is tájékoztatta a lakosságot: szeptember 23-án közmeghallgatás lesz, melyen ígéretük szerint a befektetők képviselői is ott lesznek. A Narancs.hu kereste Balatonvilágos első emberét, azt tudakolva, mit szól ahhoz, hogy az AFE fórumán lemondásra szólították fel. Amint válaszol, közöljük.

Szintén kereste lapunk a Pro-Mot Hungária Kft.-t még korábban a környezetvédelmi engedély visszavonásával kapcsolatban. A cég a hétvégén ezt válaszolta: „A Pro-Mot Hungária Kft. és Hellnarik Hospitality Kft. megvásárlását magába foglaló akvizíciós folyamatok 2022. július 29-én lezárultak. A társaságok Balatonvilágos községben, a Club Aliga területén tervezett fejlesztési dokumentáció felülvizsgálatának befejeztével, az új tulajdonosok az eredeti ingatlanfejlesztési és üzleti koncepciót új preferenciák mentén kívánják megvalósítani. Az Aligaligetre vonatkozó jövőbeni fejlesztési elképzeléseiket az elkövetkező 60 napban dolgozzák ki, az önkormányzattal egyeztetett formában erről a helyi lakosságot és a közvéleményt tájékoztatni kívánják.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.