„A Balaton mindenkié, a polgármester meg szégyellje magát!”

Kis-Magyarország

A balatonvilágosi polgármester lemondását követelték a helyiek az Aligai Fürdőegyesület szombati, Club Aliga-témában összehívott lakossági fórumán.

„Ha nem jött el a polgármester, menjünk el mi hozzá, vonuljunk a háza elé és követeljük a lemondását!” Ezt javasolta a fórumon egy helyi lakos, Láng Attila. A Club Aliga legfrissebb fejleményeinek ügyében az Aligai Fürdőegyesület (AFE) tartott rendezvényt. Mint arról lapunk július végén beszámolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal visszavonta a Club Aliga beruházás környezetvédelmi engedélyét, miután a beruházó cég úgy nyilatkozott, hogy „a fejlesztéseket a környezeti hatásvizsgálati eljárásban vizsgáltakhoz, értékeltekhez képest jelentősen eltérő műszaki tartalommal, moderált beépítési mértékkel, és egyes létesítmények célterületen belüli átpozicionálásával kívánják megvalósítani".

A témában tartott fórumon a balatonvilágosi polgármester felkeresésének felvetésére valaki a telt házas gyűlés hallgatóságából megjegyezte: „Felesleges, nincs itthon, elutazott.” Addigra már szinte minden felszólaló a polgármester lemondását szorgalmazta, azok után, hogy Veres Lászlóné, a fürdőegyesület tiszteletbeli elnöke ezt elsőként felvetette. Ahogy a független Takács Károly polgármester nem tette tiszteletét a meghívás ellenére sem, úgy a Club Aligát tulajdonló NER-közeli Pro-Mot Hungária Kft. képviselői közül sem volt jelen senki (de levélben jó egészséget kívántak az aligaiaknak), mint ahogyan Witzmann Mihály kormánypárti országgyűlési képviselő is kimentette magát, programütközésre hivatkozva. Megjelent viszont három ellenzéki politikus: Gurmai Zita MSZP-s és Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő, valamint Potocskáné Kőrösi Anita Jobbik-elnökhelyettes. 

 
Gurmai Zita MSZP-s képviseő a fórumon
Fotó: A szerző felvétele/Fónai Imre

Kongatják a vészharangot

Két éves, 2020. augusztus 7-i keltezésű a hajdani pártüdülő, a Club Aliga fejlesztését kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet, mely egy tollvonással teszi lehetetlenné, hogy a fejlesztendő területen köztulajdonú sétány, part és utak legyenek. Erről az állami vagyonkezelő és az akkor még izraeli tulajdonú Pro-Mot 2007-ben megállapodott, s amit 2013-ban írásba foglalt a Pro-Mot és az akkori balatonvilágosi képviselő-testület. De nem is annyira az évforduló, mint az adott inkább aktualitást a fórumnak, hogy a tulajdonosok közölték: mégsem az eredeti, már nyilvánosan is bemutatott Aligaliget-fejlesztést kívánják megvalósítani.

„Új helyzet van, ismét alkupozícióba kerülhetünk” – fogalmazott Rada Enikő, az AFE titkára. Hozzátette, küzdenek a közterületekért, a strandért, a parti sétányért és a közutakért (mindez 7 hektárt jelent a 47 hektáros Club Aligából), és mindaddig kongatni fogják a vészharangot, amíg garanciát nem kapnak arra, hogy ezek nem kerülhetnek magánkézbe. Bukovszki András alelnök azzal csatlakozott hozzá: „Ha a kiemelt státuszt sikerül töröltetni a fejlesztésről, és ha így megmaradnak a közterületek, akkor jöjjön az a fejlesztés!” Az alelnök arról is beszélt, hogy bíznak Lázár János ígéretében, aki néhány hete azt mondta a parlamentben, hogy felülvizsgálják a kiemelt kormányzati beruházások rendszerét, és azt is, hogy minden fejlesztés előtt egyeztetnek a helyiekkel. „Ha azonban ez csupán a helyi önkormányzatot jelenti, akkor megint csapdába kerülünk, hiszen a balatonvilágosi képviselő-testületben az a felállás: három képviselő és a polgármester bennfentesi, titoktartást vállaló nyilatkozatot írt alá a befektetőkkel, és a hét fős testületben ők vannak többségben – folytatta Bukovszki, aki tagja a világosi testületnek is, a kisebbségben lévő hármak egyikeként. – Mi nem kapunk tőlük tájékoztatást, ezáltal a település sem, és nem vagyunk benne biztosak, hogy ők négyen a falu érdekeit képviselik. Mi viszont nem hagyjuk Aligát veszni, ez a Balaton »legnagyobb telke«, Aliga településközpontja volt a Club Aliga parti része, ahol egyszer majd újra egyesíteni akarjuk a  falut.

Az a kérdés, hogy ha esetleg a Lázár-féle tárgyalások során nem áll ki mellettünk a polgármester, és nem marad Balaton-partunk, elértéktelenednek az ingatlanjaink, akkor ki fizeti majd ki a kárunkat? A polgármester? A négy fős testületi többség?

Ha most elbukunk, akkor az ennek a négy embernek a lelkén szárad majd.”

„Állítsuk kicsit félre ezt a faluvezetőt!”

Ezek után kért szót Veres Lászlóné korábbi elnök, ma az AFE tiszteletbeli elnöke. Előre közölte, hogy nem fogja „becsomagolni” a mondandóját. „Hét kormány és harminc év van mögöttünk, harcoltunk rengeteg eszközzel, tárgyaltunk, tüntettünk, azért, hogy a Rákosi-időszak törvénytelensége után végre biztosítsák az aligaiaknak, hogy lejuthassanak a Balaton-partjukra. Az államosítás előtt Balatonaliga fürdőtelepnek 1,5 kilométeres vízpartja volt, az a miénk, vissza akarjuk kapni. Annak senki ne dőljön be, hogy ma még beengednek bennünket a Club Aliga területére,  mert ez bármikor változhat. Világbotrány lesz, ha megfosztanak egy települést a partjától!”

Veres Lászlóné szerint az, hogy ma ország-világ tudja, mi az a Club Aliga-ügy (a napokban holland televíziósok forgattak a helyszínen), a civileknek köszönhető, annak a csapatnak, aminek Bukovszki András áll az élén, aki húsz éve harcol a partért. „Ő az, aki ismeri az ügyet, aki ért hozzá, ehhez képest az a polgármester tárgyal a befektetőkkel, aki nem tudjuk, hogy mihez ért, de hogy a Club Aliga témájához nem, az biztos. A polgármester szégyellje magát, mert magunkra hagytak bennünket, amikor jogi képviseletet kértünk, azt is megtagadta. A polgármester három éve nem tart fórumot, nem tájékoztatja, nem kérdezi meg az őt megválasztókat, bujkál.

Kérem önöktől, állítsuk félre kicsit ezt a faluvezetőt! Kérjük meg, hogy mondjon le, mert nem a falu érdekeit képviseli!”

Veres Lászlóné elmondta még, a polgármester tárgyal a befektetőkkel, de titoktartási szerződést írt alá velük. Hozzátette, a település vezetője írta legutóbb a helyi lapban, hogy eddig nem sok eredményre vezettek az egyeztetések a befektetőkkel, de új tárgyalást kezdeményezett. „És mégis milyen alapon? Ő, egy személyben? Hogy mer tárgyalni a falu véleményének megismerése nélkül? Kérem, minden fórumon, ímélben, személyesen mondják el, írják le a polgármesternek: szíveskedjen lemondani, mert nem bennünket képvisel! De három képviselőtársának a lelkiismerete is felébredhetne” - mondta a fürdőegyesület tiszteletbeli elnöke.

A hozzászólók közül Horváth Zsolt valamiféle „radikális, országos figyelmet keltő megmozdulást” szorgalmazott, Tóth László pedig azt mondta: „Hívjuk és nem jön el? Váltsuk le! Induljon el egy mozgalom, azzal a jelszóval, hogy »a Balaton mindenkié, a polgármester meg szégyellje magát!«”

 
Fotó: A szerző felvétele/Fónai Imre

Közmeghallgatás lesz

A Világosi Hírmondó júliusi számában Takács Károly polgármester arról is tájékoztatta a lakosságot: szeptember 23-án közmeghallgatás lesz, melyen ígéretük szerint a befektetők képviselői is ott lesznek. A Narancs.hu kereste Balatonvilágos első emberét, azt tudakolva, mit szól ahhoz, hogy az AFE fórumán lemondásra szólították fel. Amint válaszol, közöljük.

Szintén kereste lapunk a Pro-Mot Hungária Kft.-t még korábban a környezetvédelmi engedély visszavonásával kapcsolatban. A cég a hétvégén ezt válaszolta: „A Pro-Mot Hungária Kft. és Hellnarik Hospitality Kft. megvásárlását magába foglaló akvizíciós folyamatok 2022. július 29-én lezárultak. A társaságok Balatonvilágos községben, a Club Aliga területén tervezett fejlesztési dokumentáció felülvizsgálatának befejeztével, az új tulajdonosok az eredeti ingatlanfejlesztési és üzleti koncepciót új preferenciák mentén kívánják megvalósítani. Az Aligaligetre vonatkozó jövőbeni fejlesztési elképzeléseiket az elkövetkező 60 napban dolgozzák ki, az önkormányzattal egyeztetett formában erről a helyi lakosságot és a közvéleményt tájékoztatni kívánják.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk