Balatonaligára invitálják Lázár Jánost a Club Aliga beruházás ellen küzdő helyiek

  • narancs.hu
  • 2022. július 27.

Kis-Magyarország

„Várjuk Lázár János miniszter urat” – mondta Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke. Az egyesület jövő szombaton nyílt fórumon beszéli meg a lehetséges lépéseket a beruházás ügyében.

 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, visszavonta a Somogy Megyei Kormányhivatal a Club Aliga beruházás környezetvédelmi engedélyét, miután a beruházó cég úgy nyilatkozott, hogy „a fejlesztéseket a környezeti hatásvizsgálati eljárásban vizsgáltakhoz, értékeltekhez képest jelentősen eltérő műszaki tartalommal, moderált beépítési mértékkel, és egyes létesítmények célterületen belüli átpozicionálásával kívánják megvalósítani".

„Megmenekülhet a magaspart?! – reagált a hírre a Facebookon az Aligai Fürdőegyesület. – Köszönjük a fejlesztőnek, hogy a beruházás átdolgozása mellett döntött. Bízunk benne, hogy az új fejlesztési programot megismerhetjük, véleményezhetjük valamint reméljük, hogy az új tervekben a közfunkciók is megvalósításra kerülnek.”

Mi állhat vajon a befektető visszakozásának hátterében és mi várható a fejlesztés ügyében? Ezt kérdeztük Bukovszki Andrástól, a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá tett fejlesztés ellen folyamatosan tiltakozó helyi civil szervezet alelnökétől, aki egyben balatonvilágosi önkormányzati képviselő is (az aligai falurész Balatonvilágos község része – a szerk.). „Szerintünk az elmúlt hetek három ellenzéki parlamenti felszólalása (Szabó Rebeka, Keresztes László Lóránt és Gurmai Zita), illetve Lázár János azokra adott válasza áll a háttérben – felelte Bukovszki. – A miniszter általános meglepetésünkre kifejtette, hogy semmi sem épülhet a helyiek akarata ellenére, felül fogja vizsgálni a kiemelt beruházások rendszerét, és ígéretet tett helyi egyeztetésre az érintettek bevonásával. Ezért várjuk Lázár Jánost Aligára, felkészültünk, mi a magunk részéről már az egyesület »fogadóbizottságát« is felállítottuk.

Az az alap, hogy a kiemelt beruházás státuszt töröljék a Club Aliga-fejlesztésről, mert ezáltal egy csapásra elvesztek közútjaink, közparkjaink és a parti sétányunk.

Ha ezeket visszakapjuk, akkor jöhet a fejlesztés, hiszen kezdettől fogva azt mondtuk, mi sem vagyunk a fejlődés ellen.”

Bukovszki Andrástól azt is megkérdeztük, tájékoztatták-e a befektetők a balatonvilágosi képviselő-testületet, hogy miért állnak el eredeti terveiktől és hogy mit akarnak megvalósítani. „Nem tudok erről, bár elméletileg a tájékoztatás meg is történhetett, hiszen a testület négy fős többsége (a polgármester és három képviselő) bennfentesi nyilatkozatot írt alá velük, amiben titoktartást is vállaltak a Club Aliga-fejlesztés részleteiről” - válaszolta a fürdőegesületi alelnök. Az ehhez nem csatlakozott három képviselő és a falu egész közössége így el van zárva az információk elől, ami alapvetően nonszensz. Ezt az állampolgári jogok biztosa is kimondta, de persze hasztalanul.

„Amikor a környezetvédelmi engedélyt kiadta a kormányhivatal, az egyesület azonnal megtámadta a Pécsi Törvényszéken (hiszen többek között részben el akarták bontani az új szálláshelyek kedvéért a híres-nevezetes aligai magaspartot), én kezdeményeztem, hogy a képviselő-testület is csatlakozzon a perhez, de ez nem történt meg. Ekkor jött egy érdekes csavar: a törvényszék perbe vonta nemcsak a befektetőt, a tervezőt és a kormányhivatalt, hanem az önkormányzatot is, 8 napot adva arra, hogy közölje, melyik fél oldalán kíván a perhez csatlakozni. Levélben szavaztunk, a szavazati arány a szokásos, 4-3 volt, és a többség úgy döntött: az önkormányzat a perből elbocsátást kér, egyik oldalon sem kíván részt venni benne. Ezek után azt hiszem, nem csak bennem merül fel a kérdés: a négyek kinek az érdekeit képviselik?” - tette fel a kérdést Bukovszki András.

 
Az egykori, ún. Kádár-sziget a parton. Itt horgászott a pártfőtitkár
Fotó: Narancs.hu

Úgy folytatta: hosszú évek alatt, tüntetések, tárgyalások révén sikerült elérni, hogy bármi történjék a Club Aligában; megmaradnak a közterületek, hiszen anno Rákosiék jóformán az egész település Balaton-partját elvették, államosították. Az Aligai Fürdőegyesület elnöke kiemelte, ezeket az eredményeket közös harccal tudták elérni, együtt az egyesület és az önkormányzat. „Közös volt az álláspont, egészen mostanáig” - jegyezte meg.

Az egyesület egyébként augusztus 6-án nyílt fórumot tart, amelyen megbeszélik a hogyan továbbot.

A Narancs.hu kérdésekkel kereste meg Takács Károly balatonvilágosi polgármestert és a Club Aliga-beruházást tulajdonló Pro-Mot Hungária Kft.-t is; amint válaszolnak, közöljük. A polgármester informácink szerint azt közölte írásban a képviselő-testületi tagokkal a perbe lépés kapcsán: álláspontja vátozatlan, nem támogat egyetlen törekvést sem, aminek a célja a fejlődés ellehetetlenítése, a fejlesztés akadályozása, és azzal sem ért egyet, hogy pereskedésre költse pénzét az önkormányzat.

Szállodakomplexum és nyaralóházak – ez lenne az Aligaliget, a befektetők nemrég bemutatott tervei alapján, többek között a löszfal részleges elbontásával és a Balaton-part felparcellázásával. Egyelőre nem tudni, mi az, amit továbbra is meg kívánnak építeni, és mi az, amiről lemondtak. A befektetők 10 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak a kiemeltté nyilvánított fejlesztéshez. A befektető cég fő tulajdonosa jelenleg az új NER-oligarchák között emlegetett Balázs Attila érdekeltsége, a Bayer Property. Ezt megelőzően Jellinek Dániel érdekeltségében volt, eredetileg pedig Mészáros Lőrincében és Tiborcz Istvánéban.

A Club Aligával kapcsolatos valamennyi cikkünk e helyütt olvasható:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk