„Nem szerződtünk kínaiakkal, nem akarunk senkit megfigyelni” - mondja a siófoki polgármester

  • narancs.hu
  • 2021. június 17.

Kis-Magyarország

Lengyel Róbert a Petőfi sétányra tervezett kamerarendszerrel kapcsolatban állítja: nem kapcsolódik adatbázishoz, és ha a hatóság jogsértőnek találja, nem alkalmazzák a mesterséges intelligenciát.

„A kameratechnika kínai, de személyazonosítást nem végez és a rendőrségi adatbázisokkal sincs összekapcsolva” – mondta Lengyel Róbert polgármester Siófok város honlapjának. Az ellenzéki városvezető azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a napokban nagy vihart kavart és országos sajtóvisszhangot váltott ki az a Facebookon tett bejelentése, miszerint arcfelismerő rendszerrel egészítik ki Siófokon a nyáron legforgalmasabb korzó, a Petőfi sétány térfigyelőkamera-rendszerét. Lengyel Róbertet most a Narancs.hu is megkérdezte a felszerelni tervezett kamerákkal kapcsolatban.

„Nem olyan, egészen más”

Azt már a 444.hu írta meg, és ez nem szerepelt a polgármester posztjában, hogy a rendszert az a kínai Dahua cég gyártja, ami az Amerikai Egyesült Államokban nemrég tiltólistára került. A kínai kommunista állam ugyanis Dahua-arcfelismerő rendszert használ az ujgurok elnyomására. E mellett Kína általánosságban is alkalmazza az arcfelismerő kamerákat saját népe megfigyelésére, pontozására.

„Nem számítottam rá, szerintem ez műbalhé a »kínai szál« miatt, holott nincs is benne kínai szál” – válaszolta arra a kérdésünkre Lengyel Róbert, meglepte-e a bejelentése körül kialakult vihar. A polgármester hozzátette: „Magyar céggel szerződtünk, a magyarországi technikai berendezéseknek ma már a háromnegyede kínai. Számos valótlanság is megjelent a médiában anélkül, hogy bennünket megkerestek volna.”

„Nem ugyanolyan arcfelismerő rendszer működne a siófoki Petőfi sétányon, mint amilyet a kínai kommunista állam használ”

– állította Lengyel Róbert a siofok.hu-n olvasható interjúban. Lapunknak kifejtette: „Egészen más. Mi nem a békésen sétálgató turistákat akarjuk megfigyelni, csak a rendőrség munkáját segíteni ezzel az újabb fejlesztéssel. Ma már elmondható, hogy Siófok biztonságos város, az elmúlt nyarakon 90 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt a sétányon, mint az »új rend« bevezetése előtt, vagyis mielőtt kiépítettük a kamerarendszert és biztonsági őrszemélyzetet alkalmaztunk, sok tízmilliót költve az adófizetők pénzéből, a rendőrség munkáját segítve, a jobb közbiztonságért. A rablás gyakorlatilag megszűnt a korzón az elmúlt szezonokra, a zsebtolvajlás is visszaszorult. Mind több a gyermekes család a sétányon. Ez volt a célunk.” A mostani kamerarendszert egyébként 2016 nyarától használják Siófokon.

A polgármester hozzátette, a fejlesztés egyik állomása ezeknek a 21. századi kameráknak a beszerzése a Petőfi sétányra, melyek hosszú távon, a terveik szerint már jövő nyáron kiváltják az élőerős őrzést, biztonsági őrszemélyzetre tehát már nem lesz szükség. A pályázatra egy magyar szakcég, a Video Data adta messze a legkedvezőbb ajánlatot. Ez a vállalkozás a kínai Dahua cég termékeit forgalmazza, de a magyarországi technikai berendezések háromnegyede ma már kínai. „Tehát nem léptünk kapcsolatba kínaiakkal, nem velük szerződött a város, egyes rosszindulatú megjegyzésekkel ellentétben nem hoztuk a kínaiakat a városra” – mondta a polgármester.

 
A Petőfi sétány Siófokon
Forrás: siofok.hu

1 sétány, 39 kamera

Szintén a 444.hu foglalkozott azzal, hogy a Dahua termékeit az Egyesült Államok nemcsak tiltólistára tette, de idén márciusban - tehát már Joe Biden elnöksége alatt - "elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak" minősítette a cég termékeit és szolgáltatásait. A lap e mellett megszólaltatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy jogászát, aki szerint az adatbázisokkal összekötött arcfelismerő rendszereknek igen dermesztő hatása lehet. Ramport Ádám hozzátette, akár azt is meg lehet velük figyelni, hogy egy adott személy hova jár templomba, orvoshoz, vagy akár egy tüntetés résztvevőit is azonosítani lehet e rendszer segítségével.

Lengyel Róbert elmondása szerint viszont

az új kameratechnika mögött nincs semmilyen hozzákapcsolható adatbázis. Így ha valaki feltűnik a kamera képén, nem kapcsol hozzá sem nevet, sem más személyes adatot a rendszer. Nincs összekötve a rendőrségi adatbázisokkal sem.

Kizárólag a rendőr és a városőr láthatja a kamera képét a város pénzén, a rendőrségen erre a célra kialakított operatív központban. Ha a kamerarendszer beazonosítja például egy bűnelkövető arcát (de képes ruházat, testalkat, rendszám felismerésére is), akkor nyomon követi, hogy a sétányon belüli 39 kamera látótávolságán belül egy következő időpontban hol tartózkodik, tartózkodott.

Ez arra is szolgál, hogy gyors információt adjon az operátornak a rendőrségi központban, aki ez alapján tudja utasítani, mozgatni rendőr, vagy városőr kollégáját, vagy a biztonsági őrszemélyzetet. A kamerák képe zárt, erre a célra kiépített, önkormányzati tulajdonú optikai hálózaton jut el a sétányról a rendőrség operatív központjába. Vagyis nem internetalapú, a külső támadás (hekkelés) gyakorlatilag kizárt. A polgármester azt mondta: a kínai megfigyelési mintából átvett kifejezés, az arcfelismerés sem pontos, ez ugyanis sokkal inkább arcdetektálás, egy kereső algoritmus, ami csak felgyorsítja a városőr és a rendőr felderítő tevékenységét. Attól, hogy ezzel a mesterséges intelligenciával kiegészítik a kamerahálózatot, egyetlen plusz információt sem tudnak meg a kameraképeken szereplő személyekről. Adatokat nem gyűjt, és így nem is küld sehová.

 
Lengyel Róbert a siófoki városőrség tisztségviselőjével
Forrás: Lengyel Róbert Facebook

A 444.hu cikke ugyanakkor azt is felveti a TASZ jogászára hivatkozva, hogy az arcfelismerő kamerarendszer ez esetben nem csinálna mást, mint amit eddig élőerővel is meg tudtak oldani. Nem kell ahhoz arcfelismerő szoftver, olvasható a cikkben, hogy a kamerákat monitorozó rendőr vagy városőr követni tudja egy gyanús alak mozgását a sétányon, azt a kamerák képe között váltogatva szabad szemmel is megteheti. Lapunknak az új technológia működését ismertetve szakemberek ezzel kapcsolatosan elmondták: jelenleg egy gyanús figura mozgásakor végig kell nézni mind a 39 kamera felvételét, ki kell kockázni a képeket, mindezt manuálisan. Az új rendszer viszont sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé tenné ezt a folyamatot. Ha például látják, hogy az illető sárga baseballsapkát visel, csak

ezt a keresőkifejezést kell beírni, amire a rendszer azonnal kidobja a találatokat, és nem szükséges végigböngészni mind a 39 kamera felvételét.

Nincsenek kínaiak

Lengyel Róberttől megkérdeztük: korábban a TASZ felvetette, hogy ha egy elítélt az Alkotmánybírósághoz fordul, akkor jó eséllyel nyer, mert alaptörvény-ellenesnek bizonyulhat a kamerafelvétel felhasználása. Az Amnesty International egyik szakértője pedig azért tartja aggályosnak a kamerázást, mert „békésen sétáló emberek arcával, személyes adatával” élhetnek vissza. 

„Ez érdekes, mert az eddigi ügyészségi és bírósági gyakorlat nem ez, a hatóságok elfogadják bizonyítékul a kamerafelvételeket” –felelte a siófoki polgármester. „Szakjogásszal és a rendőrséggel is egyeztettünk a pályázat előtt. Kamerák eddig is működtek Siófokon is és sok helyütt az országban, és az új mesterséges intelligencia sem végez személyazonosítást. Továbbá nincsenek kínaiak sehol, sem a szerződéses partnerek között, sem a »háttérben«. A rendőrség egyébként igen pozitívan fogadta a város segítségét, évente több száz alkalommal veszik igénybe a kamerafelvételeket; a bűncselekményszám radikális csökkenéséből is jól látszanak a közös munka eredményei. Úgy vélem, a megelőzés a legfontosabb. Az, hogy visszatartó ereje van a kamerák jelenlétének. Gondoljunk bele: vajon hány bűncselekményt sikerült megelőzni az elmúlt években a kamerákkal, a biztonsági őrszemélyzettel? Siófokon, a sétányon is, bárki sétálhat továbbra anélkül, hogy az a veszély fenyegetné, megfigyelik. Aki azonban jogsértést követ el, nagy az esélye, hogy lebukik” – hangsúlyozta a polgármester.

Lengyel Róbert elmondta még, meglepődött azon, hogy Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke még beígért vizsgálatának megkezdése előtt nyilatkozott a siófoki kamerákról, a részletek ismerete nélkül. „Amennyiben jogsértőnek találná, akkor nem fogják alkalmazni a mesterséges intelligenciát” – tett ígéretet Lengyel Róbert.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk