A lakosság és az önkormányzat sem támogatta a projektet, mégsem épül kikötő Balatonakaliban

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Kis-Magyarország

A vállalkozó szerint „értelmetlen az árral szemben úszni.”

„Tisztelettel vesszük a véleményeket, többel egyet is értek, és a kikötőfejlesztési szándékunktól el is állunk” – nyilatkozta a 24.hu-nak Süle Gábor a M.I.D. Kft tulajdonosa. A lap emlékeztetett, a cég azzal a szándékkal érkezett Balatonakaliba, hogy az egykori Holiday Kemping területén épít egy 16 szobás apartmanhotelt, később pedig felemerült, hogy egy kikötőt is létesítenének a területen úgy, hogy egy 60 méteres partszakaszt átadnának a közösség számára.

A Koncz Imre polgármester által vezetett önkormányzat előbb lakossági fórumot hívott össze, melyen bemutatták a terveket, majd közvélemény-kutatást tartottak, amelyre összesen 145 érvényes szavazatot adtak le. Ebből 60 ember támogatta az építést, 85 pedig ellenezte. Az önkormányzat értékelése szerint a közvélemény-kutatás reprezentatívnak nevezhető, mivel az üdülőtelepülés 730 állandó lakosának közel 10 százaléka véleményt nyilvánított, jelentős számú ingatlantulajdonossal együtt. 

Az önkormányzat végül azt a döntést hozta, hogy

ismerve a helyi közösség határozott álláspontját, ami jelentős mértékben a tervezett beruházás ellen szól, az önkormányzat nem tudja támogatni a tervet.

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat semmilyen szempontból nem hatóság, nincs engedélyező jogköre, vagyis az önkormányzat álláspontjától függetlenül is megépíthetnék a kikötőt. A 24.hu megkeresésére a cég tulajdonosa azonban úgy reagált: „Értelmetlen az árral szemben úszni.” Igaz, attól nem zárkózik el a vállalkozó, hogy „ha mégis elmozdulna a hangulat egy olyan irányba, hogy a közösség szeretné ezt a fejlesztést, amely a partszakasz megnyitását is magába foglalja, akkor akár partnerek vagyunk abban is, hogy egy kisebb léptékű beruházás szülessen. De hangsúlyozom, hogy cégünk nem kíván lépést tenni ennek irányában.”

A portál a nád visszatelepítésével kapcsolatban is kérdezte a vállalkozót, mivel a volt kemping területén 150 méter hosszan és 8-12 méter szélességben tűnt el a kiemelten védett nádas jelentős része még évekkel ezelőtt. Süle Gábor elmondta, a büntetőeljárás a végére ért és az üdülőparkot fejlesztő SSS Group Kft.-t – melynek a vállalkozó a projektigazgatója – nem vonták felelősségre. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a területen jelenleg természetvédelmi szakértő tervei alapján kiadott természetvédelmi engedély birtokában zajlik a nádasterület rehabilitációja.

A hír előzményeiről és a Balaton környéki, gyakran természetkárosító beruházásokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk