Korábban kiirtották a nádast, most kikötőt terveznek Balatonakaliba

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 26.

Kis-Magyarország

Az irtásról korábban kimondták, hogy jogellenesen történt meg, mégsem állították vissza a növényzet eredeti állapotát.

Lakossági fórumra való meghívóból derült ki, hogy vitorláskikötőt építene Balatonakaliban a volt Holiday Kemping új tulajdonosa. A partmenti településen korábban kiirtották a nádas nagy részét, amire végül 1 millió forintos büntetést róttak ki, és kötelezték a károkozót a visszatelepítésre: ez azóta sem történt meg.

Most az alábbi felhívás jelent meg Akali honlapján: „A korábbi Holiday Kemping területének új tulajdonosi köre, vitorláskikötő létesítésének vázlatos elvi terveivel kereste meg önkormányzatunkat. Az ötlet szerint, a Mandula Csárdától a Balatonig levezető (Csárdás utca) déli végén valósulhatna meg egy vitorláskikötő. Az önkormányzat képviselőtestülete alkalmasnak találta az ötletet és az elvi vázrajzokat is arra, hogy azt a beruházó által felkért tervező, bemutathassa a lakosság számára.”

Koncz Imre polgámester felhívására szeptember 26-án 17 órakor tartják meg a fórumot. A polgármester a HírBalatonnak elmondta: a vitorláskikötő tervei úgy készültek, hogy az ott lévő nádast – ha lesz újra – áthidalják, ő személy szerint akkor tudja majd támogatni az új kikötő megépítését, ha annak mólóját megnyitják a közösség, köztük a horgászok előtt is, és helyet kaphatnak benne a helyi vitorlástulajdonosok hajói is.

Ha a lakosság mégsem támogatná a kikötő létesítését, az nem jelenti azt, hogy nem épülhet meg: a partszakasz ugyanis már magánkézbe került, a község nem kapott állami segítséget a korábbi kemping területének megvásárlására. A településnek egykor három kempingje volt, az egyik, a Levendula helyén például apartmanokat építettek.

A mostani hír előzményeiről és úgy általában a Balaton tönkretételéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk