Kártérítést követelnek a recski sárlavina károsultjai a bányatulajdonostól

  • narancs.hu
  • 2023. október 10.

Belpol

A károsultak azokra a szabálytalanságokra hivatkoznak, amelyeket a bányakapitányság tárt fel.

Kártérítési követelést küldenek a recski sárlavina károsultjai a felettük kialakított bánya tulajdonosainak 

– írja a Népszava. A tucatnyi károsult képviseletét ellátó Magyar György ügyvéd szerint "sunnyog a hatalom a recski sárlavina ügyében, ahogy tették azt a vörösiszap-ömlés idején, a Hableány katasztrófánál és minden olyan ügyben, ahol a NER valamiképpen érintett".

Mint ismert, június 8-án a hatalmas esőzések miatt iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor húsz lakóházát. A katasztrófavédelem az eset után 50-60 ember kiköltöztetését rendelte el. Kiderült, a bánya tulajdonosaként feltüntetett cég Fiák István érdekeltségei közé tartozik, aki Kósa Lajos barátja. A rendőrség hamar tisztázta is a bányát a Tordai Bence által tett feljelentéssel szemben. Elhamarkodott volt a nagy mosdatós ügymenet, hisz' az ügyészség később felülbírálta a rendőrséget, és mégis nyomozást indított az ügyben.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője a napokban ismertette a határozatot, amely szerint az erős fideszes kapcsolatokkal rendelkező bányavállalkozó – aki várhatóan több tízmilliárdos üzletet kötött a bányanyitással – egy mindössze 3 millió forintos bírsággal megúszhatja az ügyet.

Népszava azt írja, 

a károsultak most azokra a szabálytalanságokra alapoznak, amelyeket a bányakapitányság tárt fel. 

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője az elmúlt hetekben több hivatalt is megkeresett a recski bányanyitás, illetve a június első napjaiban bekövetkezett sárlavina közötti összefüggéseket keresve. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH) egy szeptember 15-én kelt bányakapitánysági határozatot küldött válaszul, amely szerint a bányafelügyelet lezárta a recski bánya ügyében hivatalból folytatott eljárást.

Az alapos vizsgálat megállapította, hogy a bányavállalkozó nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzem terv szerint végezte a bányászati tevékenységét, ezért a bányavállalkozót az általa kialakított depónia megszüntetésére kötelezte, valamint 3 millió forintos bírságot szabott ki rá."

Depónia: anyagok tárolására felhasznált munkaterület.

A települési szilárd hulladék végleges elhelyezésére szolgáló lerakó. Kialakítása során figyelembe kell venni, hogy a helyszínnek számos környezetföldtani feltételnek kell megfelelnie és lakott területtől megfelelő távolságra kell elhelyezkednie. Ezen túl a lerakóra kerülő hulladéknak előkezelésen kell átesnie. A lerakók üzemeltetését szigorú szabályok szerint lehet végezni.

"Két másik bányafelügyeleti eljárás közé rejtve – az ügyfelek tájékoztatása nélkül – egy hirdetményben tették közzé a lassan egy hónappal ezelőtt hozott határozatot, miszerint lezárták a recski bánya ügyében hivatalból folytatott eljárást" – mondta el a lapnak Magyar György, aki mindezt azért furcsállja, mivel a hatóság korábbi megkeresésükre azt válaszolta, hogy a bányahatóság nem indított eljárást a Recsken történt eset kivizsgálására, mivel álláspontjuk szerint ez nem üzemzavar volt. Magyar György ügyvédi irodája kifogást nyújtott be a bányaszabályok megsértése miatt és az ügyészséghez fordult az eljárás elindítását kérve.

A beadványban kérték az SZTFH-tól, hogy a sárlavinával érintett ingatlanok tulajdonosait képviselő ügyvédként tájékoztassák az irodát a 2023. június 8-án a Hunyadi utca házaira leömlő sárlavina ügyében indított hatósági eljárások cselekményeiről és eredményéről.

"Felháborítónak tartjuk, hogy az érintettek bejelentkezett jogi képviselőjével a hatóság nem közölte ezt a határozatot, de még a vizsgálatot is elhallgatta" – magyarázta Magyar György.

A bányakapitányság a hirdetmény szerint nem mondja ki explicit a bányatársaság felelősségét a sárlavina keletkezésében, azonban azt igen, hogy nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzemterv szerint végezte a bányászati tevékenységet és engedély nélkül létesített depóniát.

Az ügyvéd szerint mindez jogalapot jelent a bányatulajdonosok kártérítési felelősségének megállapításához. Elsőként kártérítési követelési igényt nyújtanak be a bányatársaságnak, és amennyiben nem sikerül peren kívül megegyezniük, akkor bíróság elé viszik az ügyet.

Kiderült, hogy nem csupán az eső volt az ok. A bányavállalkozóknak vállalniuk kell a felelősséget az engedélytől eltérő tevékenység miatt bekövetkezett kárért,

de szóba se állnak a Hunyadi utca lakóival. A kártérítés azonban nem csak a palota tulajdonosoknak jár, hanem a vályogházakban és szerényebb otthonokban élőknek is" – válaszolta a Népszava kérdésére Magyar György.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?