A rendőrség már a kérést sem tudta elküldeni a Facebooknak egy volt fideszes polgármestert érintő nyomozásban

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 16.

Kis-Magyarország

A hőgyészi volt fideszes polgármester azt állítja, nem ő írta a saját Facebook-oldalán megjelent gyalázkodó posztokat, de a rendőrségnek már abba is beletört a bicskája, hogy a posztokat egyáltalán elküldje a Facebooknak.

A Tolna megyei Hőgyész volt fideszes polgármestere, Botta György kilenc év után 2019-ben vesztette el a posztot korábbi beosztottja, Máté Szabolcs ellen. Már a kampány sem volt udvarias párbeszéd, Botta azonban a hőgyésziek szerint képtelen volt belenyugodni, hogy ellenfele 67,8 százalékos támogatottsággal legyőzte őt. 

Botta György civilben mezőgazdasággal és temetkezéssel foglalkozó vállalkozó, választási veresége óta azonban szinte nem múlt el úgy hét, hogy a Facebook-profilján ne jelent volna meg az utódját illető valamilyen kritika vagy vád. (Többek között azzal is megvádolta az új polgármestert, hogy személyesen szedett ki egy sírkövet, hogy őt befeketítse.)

A posztokat Máté Szabolcs polgármester nem látta, mert Botta törölte őt ismerősei közül és le is tiltotta, minden gyalázkodó írásról mások szóltak az új polgármesternek. A posztokban őt következetesen "Máté Gyetvai Szabolcs"-nak gúnyolják, arra utalva, hogy az új polgármestert a posztoló szerint Gyetvai László korábbi polgármester irányítja; a Botta oldalán megjelent posztok azonban idővel már kimerítették a rágalmazás és becsületsértés tényállását is, ugyanis többek között kenőpénz elfogadásával és egyéb bűncselekményekkel vádolták Máté Szabolcsot. A polgármester végül beperelte elődjét.

A Tamási Járásbíróság tárgyalásán Botta azt nyilatkozta, hogy nem érzi magát bűnösnek, mert ezeket a bejegyzéseket nem ő tette, alkalmankénti felhasználója csak a Facebooknak, hetente néz csak rá. Azt mondta, ő maga regisztrált a közösségi oldalon, a jelszavát elmentette, de az egy asztali számítógépben van a temetkezési irodájában, amihez többen hozzáférnek. Botta állítása szerint amikor meglátta, hogy milyen bejegyzések vannak az oldalán, nem foglalkozott vele, csak nevetett a posztokon, de nem is tud olyan képeket szerkeszteni, korábban a kampányban ezt fizetett segítő tette. Azt is mondta, azért nem tett feljelentést amiatt, hogy valaki visszaélt a nevével vagy a Facebook-fiókjával mert ennek nem tanúsított nagy jelentőséget. Nem tudta igazán, hogy ki írta ezeket, és nem akarta megsérteni azzal, hogy letörli: 

„ Azért nem akartam megsérteni, hogy letörlöm, mert hát ha neki ez volt a véleménye, és így akarta nyilvánosságra hozni, akkor hozza.”

Azt is mondta, hogy a temetkezési irodájában található géphez rajta kívül 4-5 személy fér hozzá, ők a családtagjai, és nem kíván ellenük vallomást tenni, alkalmazottairól pedig nem nyilatkozik.

Botta György:

 
Botta György
Fotó: youtube.com

Állította azt is, hogy nincs tudomása arról, hogy Máté Szabolcs ellen büntetőeljárás lenne folyamatban, holott egy esetben ő maga tett feljelentést, és az ügyben őt mint feljelentőt tanúként ki is hallgatták. Botta állítása szerint a neve alatt megjelent Máté Szabolcs elleni kirohanások akkor szűntek meg, amikor említette valakinek, hogy már bírósági ügy van, és kezd kínossá lenni a dolog. A korábbi posztok azonban a tárgyalás idején még láthatóak voltak a Facebookon.

A posztok írásának tagadása azért is érdekes, mert egy másik perben Botta hivatalosan is elismerte, hogy a Máté Szabolcsot gyalázó posztokat személyesen írta, és az asztali gépén kívül van egy laptopja is. A becsületsértési ügyben 2021. november 2-án megtartott első érdemi tárgyaláson viszont a bíróság nyomozást rendelt el, hogy kiderítsék, mely IP-címekről kerültek fel az inkriminált posztok a Facebookra és az mely előfizetőhöz tartozik – vagyis ha tényleg nem Botta György írta azokat, akkor kiderüljön, hogy ki és honnan.

A nyomozást a Tamási Rendőrkapitányság folytatta, amely január 26-án egy feltehetően gépi fordítással készült, nehezen értelmezhető angol szöveget küldött a Facebooknak, ahonnan már másnap választ kaptak. Az automata üzenet arról szólt, hogy a rendőrség nem szabályosan küldte el a megkeresést, a cég egy szimpla e-mail címről nem tudja azonosítani, hogy az adatkérő valóban az igazságszolgáltatás hivatalos szerve, nem pedig magánszemély vagy érdekelt fél ügyvédje, ezért hivatalos megkeresést kértek; valamint küldtek egy automata tájékoztatást, hogy a cég neve Meta Platforms-ra változott.

A Facebook február 10-én az inkriminált bejegyzések URL-jeit és a képernyőmentés képeit is kérte: „Before we are able to process your request, please identify the specific location of the content issue on Facebook” – így kezdődik a levél, amelyet a rendőrség sajátos eszközeivel, a content (tartalom) szót félreértelmezve így fordított le:

„Mielőtt feldolgozhatnánk a kérelmét, kérjük, határozza meg a kontinens pontos helyét.”

A rendőrségnek mindenesetre annyit kellett volna tennie, hogy a bíróságtól feltehetően megkapott dokumentumokból átmásolja a linkeket és a képernyőképeket, vagy az egészet egy az egyben átküldi a cégnek. A nyomozás ideje alatt egy kritikus pillanatban azonban rejtélyes módon eltűntek a Botta neve alatt megjelent írások a Facebook-oldaláról. 

Február 24-én a rendőrség ezért egy „Hello!” kezdetű levélben arról tájékoztatta a Facebookot, hogy a posztokat törölték, ezért semmit nem tudnak küldeni. Mivel a megkereséshez nem volt sem URL, sem képernyőkép csatolva, a Meta még aznap elküldte automatikus URL és képernyőkép bekérő üzenetét. Ettől kezdve végtelenített lehetne a történet, a rendőrség két ilyen kör után azonban kérte a nyomozás meghosszabbítását azzal, hogy a Meta megkereséséhez további nyomozati cselekmények szükségesek.

Március 4-én arról tájékoztatták a bíróságot, hogy „a nyomozás során adatot gyűjtöttek a Facebook megkereséséhez szükséges információk, azonosító megállapítására. A megkeresés elkészült, annak angol nyelvre fordítása megtörtént, valamint küldése folyamatban van. A megkeresésre érkező válasz alapján további nyomozati cselekmény elvégzése lehet szükséges és indokolt. Mivel a nyomozó hatóság a kért feladatok elvégzésével ez idáig nem végzett, szükségessé vált a nyomozás határidejének meghosszabbítása.” Két hónapot kértek és kaptak.

Egyébként a posztokat hiába törölték, a Facebook a törölt linkek alapján is meg tudná adni, mely IP-cím(ek)ről töltötték fel a tartalmakat. Persze ha a rendőrség el sem küldi az azonosításhoz szükséges – és egyébként a peranyagban elektronikus formában is meglévő – adatokat, akkor nehéz. 

Gerber Miklós budapesti ügyvéd, a magánvádló Máté Szabolcs képviselője a bíróságnak jelezte, hogy a rendőrség eljárásában több rendellenesség is tapasztalható volt, illetve jelezte, hogy ők egyébként beadtak a Facebooknak küldhető képernyőképeket: "Az ügy anyagában ezeket csatoltuk DVD-n is és a magánindítványhoz is, amelyek képernyőképek voltak, tehát meg kellett volna tudnia a rendőrségnek küldeni az anyagot a Facebook részére" – írta Gerber, hozzátéve, hogy nagyon furcsa egybeesés, hogy pont akkor törölték Botta Facebook-oldaláról a posztokat, amikor a Facebook a rendőrségtől kérte, hogy küldjön ezen posztokról képernyőképet.

Gerber azt is kifogásolta, hogy a részükre megküldött nyomozati anyagban a rossz scannelés miatt pont az a lényegi információ nem volt látható, hogy a rendőrség tudott-e végül képernyőképet küldeni a Facebooknak a posztokról vagy sem. "Kértük ennek megküldését úgy, hogy minden leírt sor vége is látszódik, mert a 'we are unable to submit the co…' sor például nincs végig láthatóan bescannelve,

így nem tudjuk ellenőrizni, hogy a rendőrség mit csinált ennyi idő alatt."

A Bíróság válasza: "A mai napon rövid úton megkerestem a Tamási Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vezetőjét, dr. Szabó Ferenc r.őrnagyot, aki kérdésemre azt a tájékoztatást adta, hogy a 23. szám alatt megküldött pdf fájl csak a rendőrség által megküldött formában, 'szkennelve' áll rendelkezésre, így nem tudja megküldeni oly módon, hogy a sorok vége is látszódjon." Magyarul a rendőrségek az e-mail sincs már meg elektronikus formában, csak grafikus file-ként. Kérdés, hogy hogyan tűnt el a szigorúan biztonságos belügyi rendszerben, rendőrségi e-mail címről küldött elektronikus levél?

Gerber Miklós a kérdésünkre elmondta, a bíróság által elrendelt nyomozás az ügy jelen szakaszában nem járt eredménnyel, holott az álláspontjuk szerint minden, a nyomozás sikeréhez szükséges bizonyítékot az eljárás során a szervek rendelkezésére bocsátottak. "A bíróság a törvény biztosította irányítási jogkörében még adhat utasítást a rendőrségnek.

Mindenesetre ritkán fordul elő olyan, hogy a nyomozó hatóság a saját maga által eszközölt megkeresés szövegét ne tudja teljes terjedelmében megküldeni a bíróságnak" 

– tette hozzá. 

Máté Szabolcs (balra) októbertől vezeti Hőgyészt

 
Máté Szabolcs (balra)
Fotó: Máté Szabolcs/Facebook

Máté Szabolcs azt mondta, nem haragszik elődjére, de úgy érzi, van az a gyalázkodási szint, amit nem szabad eltűrni, különben az emberek azt hiszik, az a normális. "Idén télen hivatalos ügyben találkoztam az elődömmel Tamásiban, és az utcán civilizáltan elbeszélgettünk. Mondtam, hogy ezt így kellett volna korábban is, de tiszta vizet kell önteni a pohárba, az embereknek hivatalosan is tudniuk kell, hogy a családi adókedvezménnyel épülő házam költségeiben egy forint sem illegális, hogy nem kaptam és nem is kértem kenőpénzt azért, hogy megszűnt az orvosi ügyelet (mert nem tudták a társult községek közösen fenntartani, de mentőállomás van és az orvosi ügyeletet már amúgy is a mentőszolgálat látja el), hogy nincs svindli a faluban. Békét akarunk, de ahhoz meg kell vonni a határvonalakat" – mondta. 

Megkérdeztük az ügyről Botta Györgyöt is, aki szó szerint azt nyilatkozta: "Nem kívánok én maguknak erről nyilatkozni. Van a Máté Szabolcsnak más pere is, arról írjanak." Megjegyzésünkre, hogy ha elmondja, mi az, arról is írunk, lecsapta a telefont.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk