A vízkorlátozás ellenére kiadósan locsolták a szilvásváradi lovaspálya homokját

Kis-Magyarország

A vízszolgáltató a locsolás mellőzésére kért mindenkit Szilvásváradon a hőségriasztás idején, ennek ellenére az Állami Ménesgazdaság Lipicai Lovasközpontjában órákon át öntözték a pálya homokos talaját.

„Egy csepp figyelem! Mert minden csepp számít!” Ezzel a felhívással kérte a vízhasználat korlátozását hőségriadó idején az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. a szilvásváradiaktól július 19-től. Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében azt kérték, lehetőség szerint kerüljék el az egyidejű, nagy mennyiségű vízvételezést: az öntözést és a medencetöltést. Mivel a kánikulai időszakban tapasztalható növekvő ivóvíz-felhasználásnak csak kis része a közvetlen lakossági ivóvízcélú felhasználás, a közműves ivóvíz döntő hányadának felhasználása háztartási és öntözési célú, ezért locsolásra a gyűjtött esővizet ajánlották, az automata locsolóberendezéseknek pedig a leállítását kérték. „ (...) hőségriasztás időtartama alatt lehetőség szerint szüneteltessék a locsolást, gépjárműmosást, házi úszómedence-töltést a közműves ivóvízellátó rendszerből, és javasolt az érintett időszakban a kommunális ivóvízrendszerre kapcsolt automata locsolóberendezések leállítása is” - kérte a vízszolgáltató.

A felhívás megjelent a település honlapján is, arról tudomást szerezhetett a Lipicai Lovasközpontot működtető szilvásváradi Állami Ménesgazdaság is. De nem találhatta magára vonatkozónak, mert

a hőségriasztás idején is órákon át működtették az automata öntözőrendszert.

Az országos tiszti főorvos július 20-án éjféltől rendelte el a harmadfokú hőségriasztást július 23-ig, majd meghosszabbította július 26-ig az egész országra kiterjedően. Felvételeink július 25-én napközben készültek, amikor a hőségriasztás még érvényben volt. A Lipicai Lovasközpont automata locsolórendszere órákon át működésben volt, intenzíven öntözve a tikkasztó hőségben, napsütésben a homokos talajt.

 
Fotó: Narancs.hu

 
Fotó: Narancs.hu

Megkérdeztük a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságot, miért nem vették figyelembe a vízszolgáltató vízkorlátozására kérő felhívását, de nem kaptunk választ. Azt is hiába kérdeztük, hány köbméter vizet használtak el egy-egy locsolás alkalmával. Forrásaink arról számoltak be, egyik este sem álltak le az öntözéssel a hőségriasztás napjain.

Szilvásváradon a homok vízzel való öntözése különösen érzékeny téma azután, hogy az ország egyik legféltettebb természeti kincse, a közeli Szalajka-völgyben a Fátyol-vízesés nem sokkal korábban kiszáradt. Az Egererdő Zrt. tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban a nagy forróság hatására a talaj annyira kiszáradt, hogy elnyel minden csepp nedvességet, így nem marad víz a mederben.

A lipicai ménesgazdaságot kiemelt kormányzati figyelem övezi. A hónap elején írtuk meg, hogy a honvédelmi miniszter helikopterrel látogatta meg a ménes lovait alkalmazó huszár alakulatot.

A lovasközpont eddigi működése ennek ellenére sem ír le diadalmenetet; kongó lelátóiról, ahová lasszóval se tudtak nézőket fogni, két éve számoltunk be. A stadiont Mészáros Lőrinc egyik cége építette, a beruházás induló 1,7 milliárdos költsége végül 6,8 milliárd forintig növekedett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!