A vízkorlátozás ellenére kiadósan locsolták a szilvásváradi lovaspálya homokját

Kis-Magyarország

A vízszolgáltató a locsolás mellőzésére kért mindenkit Szilvásváradon a hőségriasztás idején, ennek ellenére az Állami Ménesgazdaság Lipicai Lovasközpontjában órákon át öntözték a pálya homokos talaját.

„Egy csepp figyelem! Mert minden csepp számít!” Ezzel a felhívással kérte a vízhasználat korlátozását hőségriadó idején az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. a szilvásváradiaktól július 19-től. Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében azt kérték, lehetőség szerint kerüljék el az egyidejű, nagy mennyiségű vízvételezést: az öntözést és a medencetöltést. Mivel a kánikulai időszakban tapasztalható növekvő ivóvíz-felhasználásnak csak kis része a közvetlen lakossági ivóvízcélú felhasználás, a közműves ivóvíz döntő hányadának felhasználása háztartási és öntözési célú, ezért locsolásra a gyűjtött esővizet ajánlották, az automata locsolóberendezéseknek pedig a leállítását kérték. „ (...) hőségriasztás időtartama alatt lehetőség szerint szüneteltessék a locsolást, gépjárműmosást, házi úszómedence-töltést a közműves ivóvízellátó rendszerből, és javasolt az érintett időszakban a kommunális ivóvízrendszerre kapcsolt automata locsolóberendezések leállítása is” - kérte a vízszolgáltató.

A felhívás megjelent a település honlapján is, arról tudomást szerezhetett a Lipicai Lovasközpontot működtető szilvásváradi Állami Ménesgazdaság is. De nem találhatta magára vonatkozónak, mert

a hőségriasztás idején is órákon át működtették az automata öntözőrendszert.

Az országos tiszti főorvos július 20-án éjféltől rendelte el a harmadfokú hőségriasztást július 23-ig, majd meghosszabbította július 26-ig az egész országra kiterjedően. Felvételeink július 25-én napközben készültek, amikor a hőségriasztás még érvényben volt. A Lipicai Lovasközpont automata locsolórendszere órákon át működésben volt, intenzíven öntözve a tikkasztó hőségben, napsütésben a homokos talajt.

 
Fotó: Narancs.hu

 
Fotó: Narancs.hu

Megkérdeztük a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságot, miért nem vették figyelembe a vízszolgáltató vízkorlátozására kérő felhívását, de nem kaptunk választ. Azt is hiába kérdeztük, hány köbméter vizet használtak el egy-egy locsolás alkalmával. Forrásaink arról számoltak be, egyik este sem álltak le az öntözéssel a hőségriasztás napjain.

Szilvásváradon a homok vízzel való öntözése különösen érzékeny téma azután, hogy az ország egyik legféltettebb természeti kincse, a közeli Szalajka-völgyben a Fátyol-vízesés nem sokkal korábban kiszáradt. Az Egererdő Zrt. tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban a nagy forróság hatására a talaj annyira kiszáradt, hogy elnyel minden csepp nedvességet, így nem marad víz a mederben.

A lipicai ménesgazdaságot kiemelt kormányzati figyelem övezi. A hónap elején írtuk meg, hogy a honvédelmi miniszter helikopterrel látogatta meg a ménes lovait alkalmazó huszár alakulatot.

A lovasközpont eddigi működése ennek ellenére sem ír le diadalmenetet; kongó lelátóiról, ahová lasszóval se tudtak nézőket fogni, két éve számoltunk be. A stadiont Mészáros Lőrinc egyik cége építette, a beruházás induló 1,7 milliárdos költsége végül 6,8 milliárd forintig növekedett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.