Hivatali vesztegetés miatt előzetes letartóztatásba került a Békés megyei főállatorvos

Kis-Magyarország

Megerősítette lapunk információit a Békés Megyei Kormányhivatal: előzetes letartóztatásba kerül a Békés megyei főállatorvos.

„A Békés Megyei Kormányhivatal továbbra is elkötelezett és mindent megtesz a közigazgatás tisztasága érdekében. Az üggyel kapcsolatosan a hivatal a szükséges személyügyi, jogi és munkaszervezési intézkedéseket megtette, az érintett személy munkaviszonyát haladéktalanul megszüntette. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály főosztályvezetői teendőit jelenleg dr. Nagy Erzsébet látja el.” Ezt a választ küldte a Békés Megyei Kormányhivatal a Narancs.hu-nak arra a kérdésére, hogy vezető alkalmazottjuk, B. P. megyei főállatorvos néhány nappal ezelőtt hivatali vesztegetés miatt előzetes letartóztatásba került-e.

A Központi Nyomozó Főügyészség ugyancsak lapunk érdeklődésére azt közölte: „A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészségen  vezető beosztású személy az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban, az ügyészség indítványa alapján a Szegedi Járásbíróság elrendelte az egyik gyanúsított letartóztatását.

Lapunk a múlt héten írta meg, hogy a tótkomlósi állatpatikában nagyszabású rendőri akciót hajtottak végre május 11-én. Ezt követően kiderült, hogy az ország más részeiről érkező rendőri egységek egyszerre több helyen léptek akcióba múlt kedden Békés megyében, így Tótkomlós mellett Csorváson és Békéscsabán is. A megyeszékhelyen nem máshol, mint a Békés Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály Szerdahelyi úti központjában, jókora feltűnést keltve. 

Forrásaink szerint ide is nagy erőkkel érkeztek a rendőri egységek. Egy szemtanú úgy fogalmazott lapunknak, hogy aki látta, úgy érezhette, mintha egy amerikai akciófilmet néznének. A rendőrök iratokat foglaltak le és vittek el, emellett innen állították elő a főosztályt vezető B. P.-t.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi tájékoztatásában arról írt, hogy

az ügyben öt gyanúsított van, s egyikőjük előzetes letartóztatását kezdeményezte a Szegedi Nyomozó Ügyészség a Szegedi Járásbíróságnál.

A bíróság elé tárt bizonyítékok alapján rendelték el a főállatorvos előzetes letartóztatásba helyezését, ami egyelőre 30 napra szól, de ez adott esetben meghosszabbítható.

Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem árulta el, hogy pontosan milyen ügyben nyomoznak. Mint korábban hírül adtuk, információink szerint kutyakereskedelemmel kapcsolatos ügyekről lehet szó. Állítólag Olaszországba kiközvetített kutyák miatt folyik a nyomozás, míg más értesülések szerint madárinfluenzával, vagy sertéstartással kapcsolatos visszaélés gyanúja válthatta ki az összehangolt rendőri intézkedést.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket itt.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

TÓTKOMLÓS RENDŐRSÉG RAZZIA KÖZPONTI NYOMOZÓ FŐÜGYÉSZSÉG KUTYAKERESKEDELEM

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANGyulai rémhírterjesztés: elutasította a bíróság a feljelentett férfi panaszát

Gyulai rémhírterjesztés: elutasította a bíróság a feljelentett férfi panaszátKÖVETKEZŐ CIKK A ROVATBANA belvárostól nem messze áll a nyomortelepA belvárostól nem messze áll a nyomortelep

NEKED AJÁNLJUK

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.