Alázatos viselkedést vár el a Fidesz az ellenzéki polgármestertől

Kis-Magyarország

Hiába hirdetett megbékélést Pócs János újraválasztását követően, napi szinten megy az adok-kapok a jászberényi ellenzéki városvezetés és a Fidesz jászsági erős embere között. 

„Mi békét ígértünk, ezért azoknak is kezet nyújtok, akik ellenem kampányoltak. Most már egymással dolgozzunk és ne egymás ellen.” Ezt írta Pócs János április 4-én egy szórólapján, amelyen köszönetet mondott győzelméért azoknak, akik támogatták őt.

Ehhez képest keveredett vitába Budai Lóránttal, Jászberény jobbikos polgármesterével, akinek nem mellesleg Tamás Zoltán, a város fideszes önkormányzati frakciójának vezetője azt tanácsolta a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, hogy nem ártana jóban lenni Póccsal, ha a város pályázni akar valamire. Tamás Zoltán az ülésen előbb azt tette szóvá, hogy Budai és a városvezetés nem gratulált Pócsnak választási győzelme után. Majd azt kérdezte, nem gondolja-e Budai, hogy változtatni kellene a hozzáállásán, a kapcsolatán, mert eddig "nem túl szerencsésen alakultak a város dolgai ebből a szempontból". Budai fejéhez vágta, hogy a 2019-es önkormányzati győzelmet követően szerinte nem így kellett volna viselkednie a kormánnyal szemben. A Fidesz helyi frakcióvezetője úgy vélte, sikeresebb lenne a város, ha normálisabbak lennének a viszonyok. Egyúttal megkérdezte, nem mond-e le Budai azért, mert olyan ellenzéki jelöltet támogatott Kertész Ottó személyében, aki végül helyben elvesztette az országgyűlési választást. 

Budai válaszában visszakérdezett, hogy a Fidesz is hajlandó-e tenni azért, hogy a város sikeresebb legyen, vagy folyton a gáncsoskodás, az akadékoskodás és a "keresztbe tétel" jellemzi majd a fideszesek munkáját. A polgármester azt javasolta, ha nem tetszik a rendszer, akkor oszlassák fel a testületet, legyen új választás, áll elébe. Szerinte majd a választók eldöntik, hogyan legyen tovább. Ugyanakkor azt is mondta, egy dolgon nem kíván változtatni, ez pedig a kormányról és Pócsról alkotott véleménye. (Jászberényben már az év elején felmerült egyébként, hogy oszlassa fel magát a képviselő-testület. A Fidesz aztán változtatott álláspontján, és azóta is az ellenzéki polgármester lemondását követelik.)

Tamás Zoltán amúgy már nem először feszegeti, hogy az ellenzéki városvezetés boruljon térdre a fideszes országgyűlési képviselő előtt. Tavaly tavasszal azt tanácsolta Budainak, ha pénz kell a kormánytól, akkor álljon le a kabinet kritizálásával.

Fontos még megjegyezni, hogy ezen a testületi ülésen tett egy érdekes, beismerő vallomással felérő nyilatkozatot Szabó Tamás, Jászberény előző, fideszes polgármestere. Felszólalásáról Budai azt írta közösségi oldalán, hogy Szabó gyakorlatilag bevallotta, a Fidesz azért aratott a városban győzelmet a parlamenti választáskor, mert a képviselő-testületben többségben lévő kormánypárti frakció – szembemenve a város vezetőinek elképzelésével – április 3. előtt szétosztott 120 millió forintot. A képviselők többsége ugyanis ezt a pénzosztást megszavazta. Szabó szó szerint azt mondta meglehetősen nyeglén, úgy gondolják, a Fidesz és Pócs János többek között azért nyerte meg a a választást Jászberényben, mert "mi ezt a 120 millió forintot rászántuk a több száz, de akár ezer embert is érintő ilyen jellegű sportra". Majd lekezelően hozzátette, "maguk meg gondolkodhatnak azon, hogy ez a fajta ellenállás nem vezetett-e arra, hogy jó néhány szavazattal kevesebbet kaptak". Balogh Béla, a város MSZP-s alpolgármestere erre úgy reagált, hogy a Fidesz ezek szerint a város pénzét is saját kampányára fordította.

"És erre büszke vagy? Hogy így sikerült megvenni több ezer szavazatot?"

- szegezte a kérdést a bukott polgármesternek. Balogh hozzátette, a költségvetést ők nem a kampány szerint építették fel.

Ez a látványos csörte csak felvezetése volt annak a Budai-Pócs vitának, ami ezután következett. Ahogy írtuk, Tamás Zoltán tehát felvetette Budainak, hogy talán alázatosabban kellene viselkednie Póccsal a város érdekében. Úgy tűnik, Budai meg is tett mindent, hogy ez így is legyen és találkozzon Póccsal, akivel megbeszélhették volna a város ügyes-bajos dolgait. Csakhogy Pócs felrótta Budainak május 5-én kelt levelében, hogy bár több mint egy hónapja ő az újraválasztott képviselő, de a polgármester még mindig nem kereste meg a városi fejlesztések egyeztetése miatt. Sem e-mailt, sem levelet, de semmiféle megkeresést nem kapott tőle

A jászberényi polgármester erre közzétette ugyanis, hogy már április 25-én, majd május 2-án is levélben kereste Pócsot. Azt kérte tőle, hogy biztosítson egy időpontot a személyes találkozásra. Budai a Malom-projektről és a Lehel Termálfürdőről szeretette volna egyeztetni a képviselővel. Úgy tudjuk, Pócs válaszában azt írta, nem igazán ér rá a parlamenti munkája mellett, így a Budai által felvetettek témájában nem tudja fogadni a polgármestert és az alpolgármestert.

Hogy mennyire elmérgesedhetett a viszony a Fidesz, valamint a jobbikos és MSZP-s városvezetés között, talán az is jól mutatja, hogy a mindig nagyon fontosnak tartott eseményen, a jászkun önmegváltás emlékére rendezett városi ünnepségen Tamás Zoltán és Szabó Tamás meg sem jelent. Holott utóbbi javasolta még országgyűlési képviselőként, hogy május 6-át az Országgyűlés nyilvánítsa a jászkun önmegváltás emléknapjává.

A 2019-ben megismételt szavazáson leváltott, Szabó Tamással kapcsolatos hír, hogy információink szerint nemrégiben lemondott a városi Fidesz-elnöki címről, helyette Tamás Zoltánt választották meg. Szabó egyébként nem is lakik Jászberényben, még polgármestersége idején is információink szerint Pécsről járt Jászberénybe dolgozni. Ebben az időszakban robbant ki az a botrány is, miszerint egy háromgyerekes család elől "happolt" el egy jászberényi önkormányzati lakást saját magának.

(Címlapképünkön: Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető és Szabó Tamás volt polgármester. Forrás: Tamás Zoltán Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk