Alázatos viselkedést vár el a Fidesz az ellenzéki polgármestertől

Kis-Magyarország

Hiába hirdetett megbékélést Pócs János újraválasztását követően, napi szinten megy az adok-kapok a jászberényi ellenzéki városvezetés és a Fidesz jászsági erős embere között. 

„Mi békét ígértünk, ezért azoknak is kezet nyújtok, akik ellenem kampányoltak. Most már egymással dolgozzunk és ne egymás ellen.” Ezt írta Pócs János április 4-én egy szórólapján, amelyen köszönetet mondott győzelméért azoknak, akik támogatták őt.

Ehhez képest keveredett vitába Budai Lóránttal, Jászberény jobbikos polgármesterével, akinek nem mellesleg Tamás Zoltán, a város fideszes önkormányzati frakciójának vezetője azt tanácsolta a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, hogy nem ártana jóban lenni Póccsal, ha a város pályázni akar valamire. Tamás Zoltán az ülésen előbb azt tette szóvá, hogy Budai és a városvezetés nem gratulált Pócsnak választási győzelme után. Majd azt kérdezte, nem gondolja-e Budai, hogy változtatni kellene a hozzáállásán, a kapcsolatán, mert eddig "nem túl szerencsésen alakultak a város dolgai ebből a szempontból". Budai fejéhez vágta, hogy a 2019-es önkormányzati győzelmet követően szerinte nem így kellett volna viselkednie a kormánnyal szemben. A Fidesz helyi frakcióvezetője úgy vélte, sikeresebb lenne a város, ha normálisabbak lennének a viszonyok. Egyúttal megkérdezte, nem mond-e le Budai azért, mert olyan ellenzéki jelöltet támogatott Kertész Ottó személyében, aki végül helyben elvesztette az országgyűlési választást. 

Budai válaszában visszakérdezett, hogy a Fidesz is hajlandó-e tenni azért, hogy a város sikeresebb legyen, vagy folyton a gáncsoskodás, az akadékoskodás és a "keresztbe tétel" jellemzi majd a fideszesek munkáját. A polgármester azt javasolta, ha nem tetszik a rendszer, akkor oszlassák fel a testületet, legyen új választás, áll elébe. Szerinte majd a választók eldöntik, hogyan legyen tovább. Ugyanakkor azt is mondta, egy dolgon nem kíván változtatni, ez pedig a kormányról és Pócsról alkotott véleménye. (Jászberényben már az év elején felmerült egyébként, hogy oszlassa fel magát a képviselő-testület. A Fidesz aztán változtatott álláspontján, és azóta is az ellenzéki polgármester lemondását követelik.)

Tamás Zoltán amúgy már nem először feszegeti, hogy az ellenzéki városvezetés boruljon térdre a fideszes országgyűlési képviselő előtt. Tavaly tavasszal azt tanácsolta Budainak, ha pénz kell a kormánytól, akkor álljon le a kabinet kritizálásával.

Fontos még megjegyezni, hogy ezen a testületi ülésen tett egy érdekes, beismerő vallomással felérő nyilatkozatot Szabó Tamás, Jászberény előző, fideszes polgármestere. Felszólalásáról Budai azt írta közösségi oldalán, hogy Szabó gyakorlatilag bevallotta, a Fidesz azért aratott a városban győzelmet a parlamenti választáskor, mert a képviselő-testületben többségben lévő kormánypárti frakció – szembemenve a város vezetőinek elképzelésével – április 3. előtt szétosztott 120 millió forintot. A képviselők többsége ugyanis ezt a pénzosztást megszavazta. Szabó szó szerint azt mondta meglehetősen nyeglén, úgy gondolják, a Fidesz és Pócs János többek között azért nyerte meg a a választást Jászberényben, mert "mi ezt a 120 millió forintot rászántuk a több száz, de akár ezer embert is érintő ilyen jellegű sportra". Majd lekezelően hozzátette, "maguk meg gondolkodhatnak azon, hogy ez a fajta ellenállás nem vezetett-e arra, hogy jó néhány szavazattal kevesebbet kaptak". Balogh Béla, a város MSZP-s alpolgármestere erre úgy reagált, hogy a Fidesz ezek szerint a város pénzét is saját kampányára fordította.

"És erre büszke vagy? Hogy így sikerült megvenni több ezer szavazatot?"

- szegezte a kérdést a bukott polgármesternek. Balogh hozzátette, a költségvetést ők nem a kampány szerint építették fel.

Ez a látványos csörte csak felvezetése volt annak a Budai-Pócs vitának, ami ezután következett. Ahogy írtuk, Tamás Zoltán tehát felvetette Budainak, hogy talán alázatosabban kellene viselkednie Póccsal a város érdekében. Úgy tűnik, Budai meg is tett mindent, hogy ez így is legyen és találkozzon Póccsal, akivel megbeszélhették volna a város ügyes-bajos dolgait. Csakhogy Pócs felrótta Budainak május 5-én kelt levelében, hogy bár több mint egy hónapja ő az újraválasztott képviselő, de a polgármester még mindig nem kereste meg a városi fejlesztések egyeztetése miatt. Sem e-mailt, sem levelet, de semmiféle megkeresést nem kapott tőle

A jászberényi polgármester erre közzétette ugyanis, hogy már április 25-én, majd május 2-án is levélben kereste Pócsot. Azt kérte tőle, hogy biztosítson egy időpontot a személyes találkozásra. Budai a Malom-projektről és a Lehel Termálfürdőről szeretette volna egyeztetni a képviselővel. Úgy tudjuk, Pócs válaszában azt írta, nem igazán ér rá a parlamenti munkája mellett, így a Budai által felvetettek témájában nem tudja fogadni a polgármestert és az alpolgármestert.

Hogy mennyire elmérgesedhetett a viszony a Fidesz, valamint a jobbikos és MSZP-s városvezetés között, talán az is jól mutatja, hogy a mindig nagyon fontosnak tartott eseményen, a jászkun önmegváltás emlékére rendezett városi ünnepségen Tamás Zoltán és Szabó Tamás meg sem jelent. Holott utóbbi javasolta még országgyűlési képviselőként, hogy május 6-át az Országgyűlés nyilvánítsa a jászkun önmegváltás emléknapjává.

A 2019-ben megismételt szavazáson leváltott, Szabó Tamással kapcsolatos hír, hogy információink szerint nemrégiben lemondott a városi Fidesz-elnöki címről, helyette Tamás Zoltánt választották meg. Szabó egyébként nem is lakik Jászberényben, még polgármestersége idején is információink szerint Pécsről járt Jászberénybe dolgozni. Ebben az időszakban robbant ki az a botrány is, miszerint egy háromgyerekes család elől "happolt" el egy jászberényi önkormányzati lakást saját magának.

(Címlapképünkön: Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető és Szabó Tamás volt polgármester. Forrás: Tamás Zoltán Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.