Már 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a Balaton vize

  • narancs.hu
  • 2022. május 10.

Kis-Magyarország

A szakértő szerint fogy az idő, és minél tovább halogatják a nem csak gazdasági érdekek vezérelte beavatkozást, a probléma annál nagyobb lesz.

Tóth Viktorral, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársával készített interjút a Sonline.hu. A kutató elmondta, ha az ember nem akarna folyton beavatkozni a Balaton életébe, például a vízszint szabályozásával, a tó ellenne magában. A magas, túlstabilizált szintet ugyanis szerinte csak gazdasági és turisztikai érdekek indokolják, biológiaiak nem.

Tóth Viktor hozzátette, a vízügyi szakemberek nem fogadták meg a kutatóintézet tudósainak aggályait és egy ideje 10 centiméterrel emelték meg a tó vízszintjét, amihez a természet alkalmazkodni fog, például azzal, hogy csökkenni fog a nádasok területe. 

A túlstabilizált vízszint a szakember szerint nem tesz jót a balatoni ökoszisztémának, az alacsony vízszint oka pedig az extrém szárazság. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet véleménye szerint ugyanakkor nem szabadna kizárni a vízpótlás lehetőségét azokban az időszakokban, amikor a tó vízgyűjtőjében nincs elég csapadék, ami húsz éven belül fontos kérdéssé válhat. A kutató úgy véli, a vízpótlás módszerét már most el lehetne kezdeni kidolgozni, hogy az élővilágnak ne okozzon problémát a jövőben.

Mint mondta, a 2019-es algavirágzás, amit a tartósan magasan tartott vízszint okozott, hosszú ideig fennmaradó oxigénhiányos állapot idézhetett elő, és ez erős figyelmeztetés volt a szakemberek számára. Ez azonban lehetőséget nyithat a tó monitoring rendszerének modernizálására. Tóth Viktor szerint ha ez egy tendenciát jelent, akkor

akár egy évtizeden belül élhetetlenné válhat a Balaton.

Hozzátette, rosszabb pillanataiban úgy látja, a tó kiszáradása már 2050-re bekövetkezhet, 2035-re pedig fürdésre alkalmatlanná válhat a Balaton vize. A szakember úgy fogalmazott: „Minél tovább halasztják azonban az észszerű, tudományosan megalapozott, és nem csak gazdasági érdekek vezérelte beavatkozást, a probléma annál nagyobb lesz. Fogy az idő.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk