Üti a vasat a Fidesz Jászberényben: továbbra is a polgármester lemondását követelik

Kis-Magyarország

Tartotta magát korábbi álláspontjához és ismét lemondásra szólította fel Budai Lóránt jászberényi polgármestert a helyi Fidesz-frakció hétfői sajtótájékoztatóján.

Nem a testületnek kell lemondani elsősorban, hanem a polgármesternek - ezt mondta Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője a sajtótájékoztatón. Szerintük a polgármestert terheli a felelősség az úgynevezett Malom-projekt meghiúsulásáért, és a beruházásra kapott 800 millió forintos támogatás visszafizetéséért, ezért ennek politikai következményét vállalnia kell Budai Lórántnak, aki a Jobbik színeiben vezeti a várost.

Korábban megírtuk, hogy Gedei József jászberényi DK-s alpolgármester lemondása milyen politikai lavinát indított el a városban. Először Tamás Zoltán még arról beszélt, lehet, hogy fel kellene oszlatni a testületet és új, időközi önkormányzati választást kellene kiírni, de a Fidesz-frakció ülését követően már azt javasolta, hogy inkább a polgármester mondjon le.

Ezt erősítette tehát meg a hétfői tájékoztatón a frakcióvezető. A volt polgármester, Szabó Tamás azt húzta alá, hogy minden projektet jól előkészítve hagytak a következő városvezetésre. Ezek végigvitele pedig a mindenkori városvezetés felelőssége. Hangsúlyozta, amit már máskor is kijelentett, ha ő maradt volna a polgármester, akkor a Malom-projekt már befejeződött volna, és a tervezett beruházás, az ún. kultúrmalom már működőképes állapotban lenne. Kiemelte, soha nem látott és példátlan az a 800 milliós visszafizetési kötelezettség, ami a várost sújtja. Szabó rámutatott, a pénz hiányozni fog a fejlesztési forrásokból. A 2022-es költségvetés mutatja majd meg, hogy ezt az összeget honnan fogják elvenni. Szerinte a város jelenlegi vezetése – beleértve az előző felállást is - teljesen alkalmatlan Jászberény irányítására. Ezt már Gedei József alpolgármester lemondásával kapcsolatban jelentette ki a volt városvezető, akit Budai egyébként a 2019-es önkormányzati, megismételt választáson fölényesen győzött le. Szabó úgy vélte, tevékenységével a Budai-Gedei-Balogh hármas jelentős károkat okozott Jászberénynek. (A Szabó által említett Balogh nem más, mint Balogh Béla, a város MSZP alpolgármestere.)

A helyi Fidesz frakcióját vezető Tamás Zoltán

a képviselő-testület feloszlatását nem tartja aktuálisnak, megvárják vele az országgyűlési választást.

Szerinte nem a testület okozta ezt a helyzetet. Úgy vélte, már nem áll fenn az a szövetség, ami a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) révén hat képviselőt és a polgármestert adta az önkormányzatban. Ezért felvetődik a legitimációja, a hogyan tovább kérdése, tudható meg a Jászsági Térségi TV beszámolójából.

Városok, ahol már szétesett az ellenzéki összefogás

Az ellenzék egyébként nem csak Jászberényben esett szét. Korábban felbomlott már Szolnokon, amikor két képviselő kilépett a Szolnoki Többség nevű összefogásból. Szekszárdon akkor futott aknára, amikor Zaják Rita, a Párbeszéd politikusa kilépett az Éljen Szekszárd frakcióból, ezzel véget vetve az ellenzéki többségnek. Egerben szintén ketten távoztak az Egységben a Városért Egyesület égisze alatt tömörült egységből, majd maga a polgármester is. Szintén felbomlott már az ellenzéki összefogás Tatabányán, Gödön és Baján. Pécsen egyenesen a polgármestert zárta ki a helyi ellenzéki összefogás egyesülete a tagjai közül. A Mindenki Pécsért Egyesület szerint nem tehettek mást, kezdeményezniük kellett Péterffy Attila elküldését. A Szabad Pécs szerint a polgármesternek korábban elege lett a sok különböző párttal való egyeztetésből.

Az ügyben megszólaltatta a helyi tévé Dobrán Gyulát is. A Mi Hazánk önkormányzati képviselője, ahogyan már többször, most is a Fidesszel értett egyet, és lemondásra szólította fel Budaiékat, mert szerinte ennek a városvezetésnek, a polgármesternek nincs jövője. Dobrán Gyuláról korábban megírtuk: a Fidesz vele biztosítja a többséget a képviselő-testületben.

Balogh Béla, a KJE elnöke szerint viszont nincs szükség az önkormányzati munka átalakítására. A szintén a térségi tévének nyilatkozó alpolgármester szerint Gedei József az elmúlt hónapokban nagyon keveset dolgozott, így kiesése a munkából kevésbé fog érződni, ráadásul a KJE-nek eddig sem volt többsége a testületben. Balogh Béla úgy vélte, az, hogy a DK tagjai kiléptek az egyesületből, a közösség legitimitását nem változtatja meg. Az alpolgármester a Fidesznek a városvezetés lemondását sürgető felvetésére úgy reagált, annak csak a zavarkeltés a célja. Szerinte a 800 millió forint a város költségvetésében nem érzékelhető. Kifizetésével a város működésében semmilyen változás nem lesz.

(Címlapképünk forrása: Jászsági Térségi TV)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.