Üti a vasat a Fidesz Jászberényben: továbbra is a polgármester lemondását követelik

Kis-Magyarország

Tartotta magát korábbi álláspontjához és ismét lemondásra szólította fel Budai Lóránt jászberényi polgármestert a helyi Fidesz-frakció hétfői sajtótájékoztatóján.

Nem a testületnek kell lemondani elsősorban, hanem a polgármesternek - ezt mondta Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője a sajtótájékoztatón. Szerintük a polgármestert terheli a felelősség az úgynevezett Malom-projekt meghiúsulásáért, és a beruházásra kapott 800 millió forintos támogatás visszafizetéséért, ezért ennek politikai következményét vállalnia kell Budai Lórántnak, aki a Jobbik színeiben vezeti a várost.

Korábban megírtuk, hogy Gedei József jászberényi DK-s alpolgármester lemondása milyen politikai lavinát indított el a városban. Először Tamás Zoltán még arról beszélt, lehet, hogy fel kellene oszlatni a testületet és új, időközi önkormányzati választást kellene kiírni, de a Fidesz-frakció ülését követően már azt javasolta, hogy inkább a polgármester mondjon le.

Ezt erősítette tehát meg a hétfői tájékoztatón a frakcióvezető. A volt polgármester, Szabó Tamás azt húzta alá, hogy minden projektet jól előkészítve hagytak a következő városvezetésre. Ezek végigvitele pedig a mindenkori városvezetés felelőssége. Hangsúlyozta, amit már máskor is kijelentett, ha ő maradt volna a polgármester, akkor a Malom-projekt már befejeződött volna, és a tervezett beruházás, az ún. kultúrmalom már működőképes állapotban lenne. Kiemelte, soha nem látott és példátlan az a 800 milliós visszafizetési kötelezettség, ami a várost sújtja. Szabó rámutatott, a pénz hiányozni fog a fejlesztési forrásokból. A 2022-es költségvetés mutatja majd meg, hogy ezt az összeget honnan fogják elvenni. Szerinte a város jelenlegi vezetése – beleértve az előző felállást is - teljesen alkalmatlan Jászberény irányítására. Ezt már Gedei József alpolgármester lemondásával kapcsolatban jelentette ki a volt városvezető, akit Budai egyébként a 2019-es önkormányzati, megismételt választáson fölényesen győzött le. Szabó úgy vélte, tevékenységével a Budai-Gedei-Balogh hármas jelentős károkat okozott Jászberénynek. (A Szabó által említett Balogh nem más, mint Balogh Béla, a város MSZP alpolgármestere.)

A helyi Fidesz frakcióját vezető Tamás Zoltán

a képviselő-testület feloszlatását nem tartja aktuálisnak, megvárják vele az országgyűlési választást.

Szerinte nem a testület okozta ezt a helyzetet. Úgy vélte, már nem áll fenn az a szövetség, ami a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) révén hat képviselőt és a polgármestert adta az önkormányzatban. Ezért felvetődik a legitimációja, a hogyan tovább kérdése, tudható meg a Jászsági Térségi TV beszámolójából.

Városok, ahol már szétesett az ellenzéki összefogás

Az ellenzék egyébként nem csak Jászberényben esett szét. Korábban felbomlott már Szolnokon, amikor két képviselő kilépett a Szolnoki Többség nevű összefogásból. Szekszárdon akkor futott aknára, amikor Zaják Rita, a Párbeszéd politikusa kilépett az Éljen Szekszárd frakcióból, ezzel véget vetve az ellenzéki többségnek. Egerben szintén ketten távoztak az Egységben a Városért Egyesület égisze alatt tömörült egységből, majd maga a polgármester is. Szintén felbomlott már az ellenzéki összefogás Tatabányán, Gödön és Baján. Pécsen egyenesen a polgármestert zárta ki a helyi ellenzéki összefogás egyesülete a tagjai közül. A Mindenki Pécsért Egyesület szerint nem tehettek mást, kezdeményezniük kellett Péterffy Attila elküldését. A Szabad Pécs szerint a polgármesternek korábban elege lett a sok különböző párttal való egyeztetésből.

Az ügyben megszólaltatta a helyi tévé Dobrán Gyulát is. A Mi Hazánk önkormányzati képviselője, ahogyan már többször, most is a Fidesszel értett egyet, és lemondásra szólította fel Budaiékat, mert szerinte ennek a városvezetésnek, a polgármesternek nincs jövője. Dobrán Gyuláról korábban megírtuk: a Fidesz vele biztosítja a többséget a képviselő-testületben.

Balogh Béla, a KJE elnöke szerint viszont nincs szükség az önkormányzati munka átalakítására. A szintén a térségi tévének nyilatkozó alpolgármester szerint Gedei József az elmúlt hónapokban nagyon keveset dolgozott, így kiesése a munkából kevésbé fog érződni, ráadásul a KJE-nek eddig sem volt többsége a testületben. Balogh Béla úgy vélte, az, hogy a DK tagjai kiléptek az egyesületből, a közösség legitimitását nem változtatja meg. Az alpolgármester a Fidesznek a városvezetés lemondását sürgető felvetésére úgy reagált, annak csak a zavarkeltés a célja. Szerinte a 800 millió forint a város költségvetésében nem érzékelhető. Kifizetésével a város működésében semmilyen változás nem lesz.

(Címlapképünk forrása: Jászsági Térségi TV)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk