ÁVH-s férfit is ölt Győrkös István? – 20 éve valami ilyennel hencegett az MNA-vezér

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2016. november 3.

Kis-Magyarország

Egy korábbi visszaemlékezésében utalt bosszúra. Portrénkban bemutatjuk, Győrkös hogyan került közel volt SS-tagokhoz, és hogy miért tekinti mesterének őt a Betyársereg vezére.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban terjedelmes, eddig nem publikált számos információt és részletet tartalmazó portrét olvashatnak a bőnyi rendőrgyilkos Győrkös Istvánról. Írásunkban idézünk tőle egy olyan 2009-es interjút, ahol például olyan rá jellemző kijelentéseket tesz, hogy „a zsidó mindig hazudik. Minden zsidó és mindig”. De mond ennél majd meredekebbeket is!

Cikkünkben ezután több alkalommal is idézzük azt a 2013-ban, amúgy csak kis példányszámban megjelent könyvet, amelyben számos korábbi MNA-tag vall arról, hogy viszonyuk volt Győrkössel. Erről a könyvről van szó amúgy:

false

 

A volt tagok közt találjuk például a magát Vona Gábor barátjának tartó Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg vezetőjét is. Jöjjön is cikkünk részlete! Tyirityán arról beszél, hogy a 90-es években egy neonáci koncertsorozaton „ismertem meg azokat a pesti srácokat, akiknek már volt kapcsolata az MNA-val, és tőlük kaptam egy szórólapot, ahonnan különböző könyveket, újságokat, pólókat lehetett rendelni Győrköstől. (…) Levélben felvettem vele a kapcsolatot, és utána telefonon is sokszor beszélgettünk, aminek az lett a vége, hogy meghívtak egy Vándorsólyom-táborba. Ez az MNA-nak volt a katonai szárnya (…), nagyon militáns beállítottságú volt az egész csoport. Ami, megvallom, nekem nagyon tetszett. Maga Győrkös István személye számomra nagyon sokat jelentett, hiszen egy nagyon értelmes, intelligens embert láttam benne, akinek hatalmas szellemi tudása volt. A mai napig mesteremnek tartom, hiszen nagyon sok ideológiai alapkérdéssel ő ismertetett meg”.

Részlet a könyvből: a fiatal Tyriityán épp beszédet mond

Részlet a könyvből: a fiatal Tyirityán épp beszédet mond

 

 

Ezenkívül Tyirityán még azt is mondta, hogy a „Magyar Nemzeti Arcvonal igen komoly szerepet töltött be a magyar radikális, jobboldali életben. (…) a fiatalság körében gyorsan terjedt a híre, nagyon szerették és nagyon tisztelték az MNA-t, és Győrkös Istvánt valóban nemzetvezetőként fogadták el”.

De ezeken kívül is lesz más érdekesség cikkünkben!

–         Például részletesen bemutatjuk, milyen pénzügyi viták robbantak ki több alkalommal is az MNA-n belül,

–         hogy milyen elméletek kaptak lábra a volt MNA-tagok közt arról, hogy ki és mikor „szervezte” be Győrköst,

–         de kiderül az is, hogy az MNA feltehetően már a 2000-es évek elején a putyini Oroszország felé fordult, kiadványukban már ekkor megjelent az első Putyint dicsőítő cikkecske,

–         és hogy miért volt legendás apafigura Győrkös István követői körében.

Ezek mellett részleteket közlünk Győrkös egyik, 1996-ban publikált visszaemlékezéséből is, amelyben pontosan leírja, hogy 1962-ben hogy és milyen körülmények közt került kapcsolatba korábbi SS-tagokkal, és hogy kötött velük életre szóló szövetséget, és miért volt jó velük SS-dalokat énekelni. Győrkös ugyanis börtönre ítélték, és olyanokkal volt egy barakkban, mint „D. K. Béla, P. István és T. János”, akik korábban „az SS katonái voltak”, akikkel rendszeresen énekeltek SS-indulókat („halkan, de szívből szólóan”), ez pedig mindig segített Győrkösnek a nehézségek leküzdésében; mint írta, ének közben egy „másik dimenzióba emelkedtek”. Közben az SS-múltú társak annyit „meséltek mindenről, úgy ismertem minden kalandjukat, hogy én is velük meneteltem, elfeledtük minden nyomorúságunkat, bajunkat”.

Ennek a visszaemlékezésnek van egy roppant érdekes és homályokkal teli részlete is. Ebben nagyjából az szerepel, hogy Győrkös bosszút állt egy ÁVH-s tagon, nem kizárva azt az értelmezést, hogy Győrkös végzett az illetővel. Részlet a visszaemlékezésből:

false

 

Ez a közlés ma ugyan már nem ellenőrizhető, az 1995 és 2000 közt megjelenő, Győrkösék által szerkesztett (és az Országos Széchényi Könyvtárban ma is elérhető) MNA Tájékoztatóból mégis azért publikálunk részletet, mert önmagáért beszél, és elég jól jellemzi Győrkös gondolatvilágát.

Az MNA-vezér Győrkös Istvánról szóló teljes portrénk még több friss információval a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

Figyelmébe ajánljuk