Haverok hordják szét az önkormányzati ingatlanokat Jászberényben

  • Magyar Krisztián
  • 2016. november 3.

Kis-Magyarország

Nem kellene, mégis lemond legértékesebb ingatlanjairól a jászberényi önkormányzat. A vevők többször Fidesz-közelinek mondott nagyvállalkozók.

Tavaly uniós pénzből készült egy városfejlesztési stratégia Jászberényben, amely egyebek közt kimondja: az önkormányzatnak túl kevés a saját ingatlanja, érdemes lenne a nem lakás célra szolgálókat megtartani. Már csak azért is, mert így az olyan épületeikből sincs sok, amelyek EU-s fejlesztések alapjául szolgálhatnának. Hogy ez így alakult, ahhoz hozzájárult az is, hogy az utóbbi években több olyan városi épületet is eladott az önkormányzat, amellyel korábban terveik voltak, vagy amelyre most könnyebben szerezhetnének uniós forrást. A legértékesebb ingatlanok eladásánál rendre olyan vevők bukkantak fel, akikről a környéken köztudott, hogy közel állnak a Fideszhez.

Az egyik ingatlan, amiről szó van cikkünkben

Az egyik ingatlan, amiről szó van cikkünkben

Fotó: Sióréti Gábor

Mostani lapszámunkban több olyan értékes ingatlan eladását is megvizsgáljuk, amely értékesítése során elsősorban nem az önkormányzat járt jól. Érdekes egybeesés, hogy a legnagyobb ingatlanokat megszerző cégek mögött álló személyek mind Jászberény díszpolgárai, így az a Szatmári Zoltán is, akinek az érdekeltségébe tartozó Szatmári Malom Termelő és Kereskedelmi Kft. jutott hozzá egy olyan épülethez, amely a vállalkozásnak azóta is termeli a milliókat. A cég még évekkel ezelőtt egyezett meg várossal, hogy megkapják a korábbi pártháznak otthont adó ingatlant, cserébe az önkormányzat kapott egy malomépületet és 18,1 millió forintot. Hogy a városnak mi volt ebben a biznisz, nehéz megfejteni, hiszen a megszerzett, elég rossz állapotú malomépülettel – bár tervek voltak és vannak – igazából a mai napig nem tudtak mit kezdeni, miközben az értékesített ingatlan havonta közel 600 ezer forintot hoz Szatmáriéknak. Az évi nagyjából 7 millió forintot az önkormányzat is kaphatná, hiszen az átadott épület egy részét a csere előtt is bérelte egy bank, amelynek jászberényi fiókja a mai napig ott található.
De nem csupán ebben volt nagyvonalú a város: az ingatlanügyletet rögzítő szerződésben az is szerepel, hogy az új tulajdonos szállodát, apartmant és egyéb üzlethelyiséget alakít ki 2014. június végéig, majd a használatbavételi engedélytől számított 5 évig üzemelteti is azokat – ha erre nem kerül sor, akkor az önkormányzat 5 millió forint kötbért követelhet. A fejlesztésből – azonkívül, hogy körbeállványozták az épületet – még nem lett semmi, ennek ellenére az önkormányzat nem nyújtja be a számlát, az 5 milliós kötbért nem követelik a vállalkozástól. Hogy az ingatlancserének és az önkormányzat elnéző magatartásának van-e köze ahhoz, hogy Szatmári Zoltán köztudottan a helyi Fidesz egyik támogatója, csak sejteni lehet, mindenesetre Szabó Tamás polgármester a helyi ellenzék ezzel kapcsolatos felvetésére így reagált korábban a megyei napilapnak: „A belvárosi malom és a gondozóház ingatlancseréje nem politikai támogatásért adott juttatás. Jászberény egyik nagyvállalkozójáról van szó, akinek szuverén joga, hogy támogat-e vagy sem bármilyen politikai irányt, tömörülést.”
Az önkormányzatnak első ránézésre hátrányos ingatlancsere miatt 2013 novemberében feljelentést tett a város korábbi polgármestere, Gedei József. A jelenleg a DK helyi önkormányzati képviselője „jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés” miatt fordult a rendőrséghez. Nyomozást végül nem indított a rendőrség, arra hivatkoztak, hogy még megépülhet a szálloda a következő év közepéig – nem épült meg. Gedei panaszt nyújtott be, de azt a Szolnoki Járási Ügyészség elutasította.
További részletek a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban, amelyben bemutatjuk, miként került olcsón egy hatalmas laktanya a város és az ország egyik leggazdagabb emberének az érdekeltségébe, akinek egy másik – szintén volt önkormányzati – ingatlanjában bérel az állam havi 365 ezerért irodát Pócs Jánosnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének. Írunk arról is, hogy az alpolgármester keresztapja – aki szintén díszpolgár – sem maradhatott ki az ingatlanbizniszekből, miközben a polgármester újabb jogköröket kapott a fideszes többségű testülettől arra, hogy szabadon garázdálkodjon a városi vagyonnal.

Figyelmébe ajánljuk