Balesetveszélyesek a váci játszóterek, ám a fideszes képviselő szerint csak az ellenzék hisztériázik

  • Magyar Krisztián
  • 2016. március 12.

Kis-Magyarország

Egy decemberi vizsgálat szerint a városban csupán egy játszótér van teljesen rendben, a többin a gyerekek balesetveszélynek vannak kitéve. A Fidesz megint zseniálisan reagált.

A váci játszótéri eszközök közel hetven százaléka balesetveszélyes, a városban csupán egy olyan játszótér van, amely minden szempontból megfelel az előírásoknak, a többi helyen mind akadtak hiányosságok – ez derül ki a magyarnarancs.hu birtokába jutott, egyébként az önkormányzat által megrendelt, tavaly decemberben elkészült vizsgálatból. A felmérést az önkormányzat tulajdonában lévő Váci Városfejlesztő Kft. megbízásából egy független cég készítette.

A portálunk által megszerzett dokumentum három kategóriába sorolja a játszótéri eszközöket: vannak megfelelő, balesetveszélyes és nem megfelelő játékok. Azt, hogy melyik eszköz milyennek minősül, egy központi rendelet határozza meg, mint ahogy azt is, hogy a köztéri játszóterek állapotát rendszeresen felül kell vizsgálni. A mellékletekkel együtt 214 oldalas jelentés játszótérről játszótérre leírja, hogy hol és milyen problémát találtak, és javaslatot is tesz a hiányosságok kezelésére. Akad olyan helyszín, ahol az eszközök elhasználódtak, vagy például nem volt megfelelően biztosítva a leesési felület, de olyan játszóteret is találtak a szakemberek, ahol a mászókán egy jókora darabon letört a korlát. Több helyet is említ a dokumentum, ahol a fából készült elemeken látszik, hogy azokat évek óta nem gondozta senki, így a faanyagok fáradtak, korhadtak és kisebb-nagyobb szálkák lógnak ki belőlük, amelyekbe bárki könnyen belenyúlhat.

Az egyik legrosszabb állapotban a Külső Rádi út mögötti szociális lakásoknál található játszótér volt: ezen gyakorlatilag nem találtak olyan elemet, amelyet ne kéne javítani, vagy mindjárt kicserélni. A játszóterek önkormányzati tulajdonban vannak, a karbantartásukról a nevezett önkormányzati cég gondoskodik. Így:

false

 

 

A lesújtó vizsgálati eredmény után Ferjancsics László (Együtt) képviselő benyújtott egy határozati javaslatot arról, hogy az önkormányzat tavaszig hozzon rendbe minden kifogásolt eszközt, és az ehhez szükséges pénzt pedig építse be a város 2016-os költségvetésébe. Az ellenzéki kezdeményezésbe ezek után azt hihetnénk, hogy nehéz lenne belekötni, a januári testületi ülésről készített jegyzőkönyv szerint mégis elkezdtek vitázni a váci képviselők az ügyről. A kormánypárti városatyák nem vonták kétségbe, hogy a jelentés után lépni kell, de egy részük szerint azért nem olyan nagy a baj, és csak a baloldal dramatizálja a helyzetet.

false

 

A fideszes dr. Manninger Péter azt kérdezte, hogy hány olyan balesetről vagy halálesetről tudnak beszámolni az ellenzéki képviselők, amely játszótereken történt. Majd miután válaszolt magának, hogy egyet sem, megjegyezte: „Ez a történet bőven kimeríti a baloldalra jellemző hisztériakeltést, a kényes vitát okozó témák állandó felszínen tartását és a tájékoztatást, amit ők abszolút félrevezető módon próbálnak a város lakossága felé tolmácsolni.” A DK-s Krauze István szerint akkor, ha a kormánypárt kezdeményezte volna az egészet, azt ők szó nélkül fogadták volna el. A vitát Fördős Attila polgármester azzal zárta le, hogy felidézte: a közelmúltban Mokánszky Zoltán alpolgármester a saját pénzén vásárolt játékokat, majd megjegyezte: „(…) így is lehet hozzáállni, hogy valaki a saját zsebéből próbálja meg ezeket a balesetveszélyes játszótereket korszerűbbé és elfogadhatóbbá tenni.” (Megnéztük, az alpolgármester legutóbb az Újhegyi út–Sirály utca–Harkály utca–Fácán utca által határolt tömbbelső játszóterére szereltetett fel egy csúszdát, amelyet a decemberi jelentés balesetveszélyesnek minősített.)

Végül az ellenzéki javaslatot megszavazta a képviselő-testület, így a Váci Városfejlesztő Kft.-nek március végéig az összes balesetveszélyes elemet rendbe kell hoznia, továbbá minden évben ellenőriznie kell a játszóterek állapotát, és az erről készített jegyzőkönyvet be kell mutatnia. Írásban megkérdeztük az önkormányzatot, hogy miért romolhatott ily mértékben a váci játszóterek állapota, és volt-e évente forrás betervezve a karbantartásra. Több mint két hétig vártunk a válaszra, amely cikkünk megjelenéséig sem érkezett meg.

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.