Az Európai Parlamentben a gyulai esetről beszéltek – az ellenzék vezetői a rendőrkapitányt vonnák kérdőre

Kis-Magyarország

Az Európai Parlament csütörtöki ülésen téma volt a gyulai ellenzéki rendőrségi előállítása. A Magyar Helsinki Bizottság elvállalta Csóka-Szűcs János képviseletét az eljárásban. Pénteken szolidaritásból Gyulára megy Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András.

Nemzetközi szinten is hullámokat ver az a szerda kora reggeli rendőri intézkedés, amelyről elsőként lapunk számolt be. Hírül adtuk, hogy rémhírterjesztés gyanúja miatt előállították Csóka-Szűcs János, lefoglalták adathordozóit és házkutatást tartottak nála. Minderről egy interjúban is beszélt a magyarnarancs.hu-nak

„Letartóztattak valakit azért, mert közzétette, hogy hány ágyat ürítettek ki egy kórházban, és a magyar kormány még mindig arról beszél, hogy nincs itt semmi látnivaló, és politikailag motiváltan támadják őket. Pedig itt arról van szó, hogy mindenkit támadnak, aki más, mást gondol, mint ők” – mondta Terry Reintke német Zöldpárti EP-képviselő csütörtökön a Magyarországról tartott vitában, derül ki a Mérce beszámolójából.

Terry Reintke: mindenkit támadnak, aki mást gondol

Terry Reintke: mindenkit támadnak, aki mást gondol

Fotó: terry.reintke.eu

Nincs szó rémhírterjesztésről

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke is egyértelművé tette, ismeri a Csóka-Szűcs-ügyet. A hazánkról szóló vita végén megjegyezte, jól informált „a magyarországi fejleményekről, az elmúlt napokban történt két, rémhírterjesztés miatt kihallgatott állampolgár ügyével is tisztában van.”

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) bejelentette, hogy a szervezet látja el Csóka-Szűcs János képviseletét a vele szemben indított büntetőeljárásban. Az érdekvédő szervezet panaszt nyújtott be a Gyulai Járási Ügyészségen a gyanúsítás ellen. Mint hangsúlyozták, erre azért van szükség, mert úgy beszélnek róla, mintha az eljárást már megszüntették volna, de ez még nem történt meg.

„Csóka-Szűcs János az a karakán polgár, aki a kórházkiürítés ellen tüntetni hívta a gyulaiakat a Facebookon, és ezért büntetőeljárást indítottak vele szemben” – szögezi le a Magyar Helsinki Bizottság. Hozzáteszik, rémhírterjesztéssel gyanúsították meg, noha bejegyzése sem valótlan tényt, sem pedig valós tényt elferdítve nem tartalmaz, sem állításként, sem pedig híresztelésként.

A Magyar Helsinki Bizottság képviseli Csóka-Szűcsöt

A Magyar Helsinki Bizottság képviseli Csóka-Szűcsöt

Fotó: A szerző felvétele

Ellenzéki vezetők mennek Gyulára

Közben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Fb-oldalán bejelentette, hogy pénteken délután 4 órakor Szél Bernadett-tel és Fekete-Győr Andrással (Momentum) együtt személyesen fejezik ki szolidaritásukat Csóka-Szűcs Jánosnak a gyulai Petőfi téren. Utána elsétálnak a Gyulai Rendőrkapitányságra, hogy megkérdezzék a kapitányságvezetőt: mégis, hogyan gondolta ezt az intézkedést? Fél 5 körül sajtótájékoztatót tartanak a Petőfi-szobornál, ahol Csóka-Szűcs Jánost 1987-ben előállította az akkori rezsim rendőrsége.

„Aki épp arra jár, csatlakozzon hozzánk, a járványveszély miatt, kérem, viseljenek maszkot és tartsák a megfelelő távolságot!” – írta Hadházy Ákos. A magyararancs.hu információi szerint az eseményen részt vesz Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely független polgármestere, a Mindenki Magyarország Mozgalom elnöke.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.