Bűnösnek mondta ki a bíróság a volt jászberényi fideszes polgármestert

Kis-Magyarország

Szabó Tamást az úgynevezett Volán-ügyben marasztalták el. A várost jelenleg vezető Budai Lóránt ismertette a részleteket sajtótájékoztatón.

Búnösnek mondta ki a Szolnoki Járásbíróság Szabó Tamás korábbi jászberényi fideszes polgármestert. A volt városvezető megsértette tisztségéből eredő kötelezettségét azzal, hogy az önkormányzat éveken át nem teljesítette a közösségi közlekedéssel kapcsolatos közszolgáltatási szerződésből eredő fizetési kötelezettségét. Szabó ezzel az önkormányzatnak nagyobb vagyoni hátrányt okozott.

Minderről azon a szerdai sajtótájékoztatón volt szó, amelyet Budai Lóránt polgármester és Balogh Béla alpolgármester tartott. A büntető végzés az úgynevezett Volán-ügyben szintén a minap érkezett meg az önkormányzathoz. E szerint a bíróság Szabó Tamás volt polgármestert bűnösnek találta nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésében és emiatt két évre próbára bocsátotta. Kötelezte továbbá arra, hogy 1 millió 92 ezer 561 forintot fizessen meg az önkormányzat részére, mint általa okozott kárt - ismertette a bíróság határozatát Budai.

Budai szerint ezek után nemhogy polgármesterként, de immár képviselőként sincs helye Szabónak a város közéletében, és haladéktalanul le kell mondania önkormányzati képviselői mandátumáról, hiszen szándékosan kárt okozott a városnak. A város vezetője ezután felidézte, a legutóbbi testületi ülésen a fideszes Pócs János arról beszélt, Budai hamisan vádolta meg Szabó Tamást azzal, hogy vádlott.

"Meg kell, hogy kövessem képviselő urat, valóban nem vádlott Szabó, hanem elítélt"

- mondta most Budai Lóránt.

A sajtótájékoztatón szó volt egy másik, előzőleg még nagyobb vihart kavart ügyről, az úgynevezett Malom-beruházásról. Erről a Narancs.hu többször cikkezett. A történet lényege, hogy az előző városvezetés által elkezdett, a Malom Kulturális Központ hasznosításával kapcsolatos beruházás jelenleg áll, mivel a Budai vezette önkormányzat kiszállt belőle, sőt feljelentést is tett a kivitelező ellen. Az ügy bíróságra került. 

Jászberény közéletét 2020 tavasza óta foglalkoztatja a Malom-ügy. Most örömmel jelenthetjük be, ennek egy fontos részére a mai napon végre pontot tehetünk - közölte Budai Lóránt. Kifejtette, 2021. november 25-én Tamás Zoltán helyi fideszes frakcióvezető és a teljes önkormányzati Fidesz-frakció feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés bűncselekmény elkövetése miatt. Budai a feljelentők álláspontja szerint jogellenesen járt el, amikor a Malom kivitelezési szerződésétől elállt. A fideszesek állítása szerint ezzel kárt okozott a városnak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben akkor nyomozást rendelt el, amely a közelmúltban lezárult. A rendőrség határozata szerint a Budai által meghozott döntés - amellyel a vállalkozóval kötött szerződést azonnali hatállyal megszüntette az önkormányzat - nem bűncselekmény, a hűtlen kezelés nem áll fenn. A rendőrség vizsgálta, hogy esetlegesen megvalósult-e hanyag kezelés, azonban álláspontjuk szerint ez is kizárható. A határozatban kimondták, a város vezetése egyértelműen abban volt érdekelt, hogy a Malom-projekt megvalósuljon, és a lehető legkevesebb anyagi hátránnyal folytatódjon a beruházás. A rendőrség azzal, hogy kimondta, nem történt bűncselekmény, lezárta a nyomozást.

Budai szerint ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ezt miért csak most hozta nyilvánosságra annak ellenére, hogy a rendőrségi határozat március 23-án született. Az indok szerinte nagyon egyszerű: a megyei rendőr-főkapitányság eljáró osztálya a határozatot nekik, mint sértettnek nem kézbesítette márciusban, csak a Fidesz-frakció hét tagjának. Ezt a hibáját korrigálva csak július 4-én küldte meg azt az önkormányzatnak.

Ez viszont további érdekességeket vet fel szerinte. Ugyanis bár Tamás Zoltán, a helyi Fidesz frakcióvezetője és frakciója a döntésről már március 23-át követően értesült, a felmentő döntést nem osztották meg sem vele, sem a képviselő-testülettel, sem a közvéleménnyel. Innentől kezdve azonban az még érdekesebb Budai szerint, hogy mindezek után Pócs János képviselő a június 15-én megtartott képviselő-testületi ülésen „felelőssége teljes tudatában és birtokában” nyilvánosan jelentette ki, hogy Balogh Béla és ő elloptak 300 millió forintot, amit Pócs szerint szabálytalanul és törvénytelenül fizettek ki a vállalkozónak.

Budai szerint a kérdés az, hogy akkor már tudott-e Pócs a rendőrségi határozatról, Tamás Zoltán értesítette-e erről Pócsot. Ha nem, az is megér egy kérdést a Fideszen belül, ha igen, akkor különösen érdekes lehet Pócs kijelentése.

A Malom-ügynek azonban ezzel nincs vége. Hiszen Pócs korábbi feljelentése alapján még folyik egy másik büntetőügyben a nyomozás, sőt egy közelmúltbeli bírósági tárgyaláson elhangzottak alapján a napokban várhatóan újabb feljelentést tesz. "Így nem tudjuk még teljes bizonyossággal állítani, hogy semmilyen bűncselekmény nem történt Malom-ügyben 2019 novembere előtt. Azt azonban rendőrségi határozattal alátámasztva kimondhatjuk, hogy 2019 novembere után biztosan nem történt ilyen" - jelentette ki Budai Lóránt.

(Címlapképünkön: Balogh Béla és Budai Lóránt. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk