Díszpolgári címet adnak az elítélt polgármesternek, akit nemrég a bíróság távolított el Gyömrő éléről

  • Magyar Krisztián
  • 2017. január 27.

Kis-Magyarország

A néhány hete lemondatott Gyenes Levente kitüntetéséről hétfőn dönt majd az a gyömrői képviselő-testület, amelyet nem sokkal ezelőtt még ő vezetett.

Hosszú huzavona után január 11-én a munkaügyi bíróság kimondta, hogy Gyömrő polgármesterének távoznia kell a város éléről. Gyenes Levente méltatlanságát azért kellett a bíróságnak megállapítania, mert a volt településvezető nem volt hajlandó lemondani, és a képviselő-testület sem tett semmit, pedig mindkettőnek kötelessége lett volna, hiszen Gyenessel szemben egy felfüggesztett, de jogerős börtönbüntetés van érvényben adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt.

Projektmenedzser lett

A bírósági ítélet után Gyenesnek a Pest Megyei Kormányhivatal felügyelete mellett át kellett adnia a feladatát Mezey Attila alpolgármesternek, és úgy tűnt, hogy szép csendben beletörődik a sorsába, és nem indul újra a polgármesteri székért.. A háttérben persze még ott van, a napokban azt közölte Facebook-oldalán Gyenes, hogy „A névtáblán megváltozott a titulus. Minden más a régi…”. A névtáblán pedig az szerepel, hogy ő a város projektmenedzsere. Akkor is ő volt, amikor a tavalyi időközi választás előtt a bírósági ítélete miatt lemondott.

Gyenes Levente 2007-ben

Gyenes Levente 2007-ben

Fotó: MTI

 

Hogy mi lesz Gyenes Leventével, azt még mindig nem tudni pontosan, a helyi közéletben otthonosan mozgók szerint jelenleg annak is nagy a valószínűsége, hogy nem csupán projektmenedzserként, hanem majd az új polgármester mellett – aki jó eséllyel Mezey Attila lesz – csinálnak neki egy társadalmi megbízatású alpolgármesteri pozíciót.

Mindez azonban még messze van, hónapok múlva lesz csak az időközi választás, addig is lesz minek örülnie Gyenes Leventének, hiszen egy, a magyarnarancs.hu birtokába került dokumentum szerint a korábbi polgármestert díszpolgárrá fogja kinevezni a képviselő-testület. A kitüntetést hétfőn szavazhatják meg a városatyák, és a testület összetétele szerint erre minden esély meg is van, hiszen a jelenlegi 11 képviselőből 9 – a helyi Gyömrő 2000 Kör és a Jobbik képviselői – egyértelműen Gyenes Levente embere.

Az általunk látott dokumentumok szerint a jelenleg városvezetői teendőket ellátó Mezey Attila terjeszti elő a díszpolgári címre Gyenes Leventét. A hosszas indoklásban szerepel, hogy Gyenes 15 éves polgármestersége idején nagyon sokat fejlődött a város, nőtt a lakosok száma, felpezsdült a kulturális élet Gyömrőn, és úgy látta el a feladatát, hogy nem vette fel a fizetését, a pénzt mindig jótékony célokra fordította. És itt jön az egyik legviccesebb indok: „A lakosokhoz mindig van néhány jó szava, problémájukat, gondjaikat meghallgatta, majd tudása legjavát nyújtva segített”.

Úgy tudjuk, az előterjesztést előkészítő bizottság egyik ülésén felmerült, hogy miért pont most tüntetik ki Gyenes Leventét, mikor általában augusztus 20-án szoktak díszpolgári címet átadni. Persze mindezt nem azért vetették fel, hogy szerintük nem érdemli meg az elismerést a volt városvezető, inkább azért, mert „akkor sokkal szebben át lehetne adni a díjat”. A felvetésre Mezey Attila úgy reagált, hogy nem látja semmi akadályát, hogy most történjen a díszpolgári kinevezés.

Botrányhősből lehet díszpolgár

A város egy 1999-es rendelete határoz arról, hogy elvileg kit is lehetne így kitüntetni, e szerint: „Díszpolgári cím annak adományozható, aki Gyömrő és polgárai számára, a település fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett. Hosszú időszak alatt kimagasló társadalmi, gazdasági, közösségi, kulturális, egyéb közhasznú tevékenysége, vagy egész életpályája során elismeréseket szerzett, köztiszteletben álló személyiség”.

Az tény, hogy Gyenes Leventét sokan szeretik Gyömrőn, mindig elsöprő többséggel nyerte a választásokat, de az nehezen lenne állítható, hogy a település hírnevét mindig a megfelelő módon „öregbítette”. Az utóbbi években sorra derültek ki a vele is kapcsolatba hozható botrányok, 2012-ben derült ki Gyenesről, hogy jogosulatlanul használta a neve előtti doktori címet, és meglehetősen pikáns részlet volt az is, amikor Gyenesről a Blikk hozott le fotókat, amelyeken pucér hölgyekkel múlatta az időt, igaz, ezeken a képeken csak annyi látszott, hogy igen jól szórakozott. De a legnagyobb balhé akkor volt, amikor évekkel ezelőtt átnevezték a város központi parkját Horthy térré.

Az előbb felsoroltakon kívül pedig még itt van Gyenes Levente büntetőügye, amely során tavaly jogerősen 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őt a Szegedi Ítélőtábla „folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt”. Ennek ellenére a saját politikai csoportosulása szerint érdemes Gyenes Levente a díszpolgári címre, felterjesztik és minden bizonnyal hétfőn meg is szavazzák.

Furcsa lesz majd így a névsor, hiszen az eddig díszpolgári címmel kitüntetett orvos, szobrász és egy volt koronaőr után egy bűncselekmény miatt elítélt politikus kaphatja majd meg az elismerést.

Figyelmébe ajánljuk