126 napja ül börtönben a polgármester, de csak most lett méltatlan tisztségére

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. január 27.

Kis-Magyarország

A Fidesz korábbi polgármesteréről a bíróság mondta ki a méltatlanságot. A döntés immár jogerős, Kislétán új polgármestert kell választani.

Szeptember vége óta ül előzetes letartóztatásban Kisléta korábbi fideszes polgármestere. Madácsi Imréről eddig több cikket is írtunk, a helyi vállalkozó elképesztő ügyeket produkált, nemhiába került többször is bíróság elé.

false

 

Fotó: nol.hu

 

Legutóbb szeptemberben fordult meg a Fővárosi Törvényszéken, de ekkor már elő kellett állítani Madácsit, mert sorozatosan nem jelent meg saját tárgyalásán. Itt végül 4 és fél évet kapott azért, mert két társával együtt több céget alapított, és közel 200 millió forint állami támogatást vett fel megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására, akikkel cipőket talpaltattak. Fizetéskor Madácsiék azonban a beígért minimálbér helyett csupán havi 30 ezer forintot fizettek a javarészt nehéz körülmények közt élő nyírségi munkavállalóknak – vagy még ennyit se. Az első fok kihirdetésekor a bíró Madácsit előzetes letartóztatásba helyezte, amelyet azóta is tölt a kislétai polgármester. Tisztségéről azonban mindeddig nem mondott le - tudtuk meg az alig 2000 fős nyírségi falu alpolgármesterétől.

Ám úgy tűnik, véget ér Madácsi Imre “uralma” Kislétán. A magyarnarancs.hu rendszeresen érdeklődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalnál Madácsi egy másik ügyében - ti. a korábbi fideszes politikust idén tavasszal úgy választották újra polgármesternek, hogy jogerős ítélet (egy felfüggesztett börtönbüntetés) volt ellene érvényben; nagyjából hasonló ügyért marasztalták el, mint amelyet az előbb ismertettünk. Azaz nem lehetett volna polgármester, hiszen az önkormányzati törvény kimondja: aki ellen jogerős, büntetőügyben született ítélet van életben, nem választható településvezetőnek. (Igaz, a választási törvény ugyanakkor nem tiltja jogerős büntetéssel sújtott személy indulását - e joghézagot nemcsak Kislétán, de Gyömrőn is kihasználta a polgármester. Gyenes Levente kiskapuzásáról itt olvashat bővebben, de ma már ő is méltatlan posztjára.)

Madácsi Imre méltatlansági ügyével kapcsolatban szerkesztőségünk két napja levelet kapott az illetékes kormányhivataltól. Ebből mutatjuk a legfontosabb részletet:

false

 

A fenti levél, amely először kimondta Madácsiról a méltatlanságot még csak az elsőfokú eljárásról szólt, de péntek délelőtt a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság már arról tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t, hogy bár a jelenleg is börtönben ülő Madácsi Imre jogi képviselőjén keresztül megfellebbezte az első fokú ítéletet, szerdán a másodfokon eljáró bírói tanács helybenhagyta az első fokú ítéletet, azaz immár jogerős az a verdikt, miszerint Madácsi Imre méltatlan a polgármesteri posztra.

Az ítéletről egyelőre még nem kapott hivatalos tájékoztatást Szabó László alpolgármester, aki az SZMSZ szerint szeptember óta vezeti Kislétát. Szabó azt nem tudta megmondani, hogy Madácsi miért maradt a börtönben ülve is polgármester, fizetését egyébként ekkortól kezdve már nem is folyósították neki. Amint megkapják a kormányhivataltól az értesítést, úgy Madácsi Imre helyett új polgármestert kell választani. A helyi választási bizottság írja ki az új választást, ám hogy ez mikor lesz, kérdés - alighanem csak hónapok múlva.

Van a történetben azonban még egy apró érdekesség. A munkaügyi bíróságon arról tájékoztatták a Narancsot, hogy a megyei kormányhivataltól decemberben érkezett meg hivatalos kérelem, a méltatlansági eljárás megindítására. Ez több mint meglepő. A magyarnarancs.hu ugyanis még októberben kapta azt a tájékoztatást, hogy a “kormányhivatal méltatlansági eljárást kezdeményezett” Madácsi ellen, ennek ellenére a munkaügyi bíróságra csak decemberbe nyújtották be eljárási kérelmüket.

És nem csak ez az egyetlen furcsaság ebben az ügyben. Ugyanis már az októberi időpont is durva csúszás volt, hiszen Madácsi még áprilisban, majd fél évvel ezelőtt lett újra polgármester - jogszerűtlenül. Addig tehát a kormányhivatal nem tett semmit, és most nagyon úgy tűnik, hogy csak azután kezdett el foglalkozni a korábbi fideszes politikus ügyével, miután a Narancs el kezdett érdeklődni. Egyébként a szabolcsi kormányhivatal vezetőjét, a korábban szintén a Fideszben politizáló Kozma Pétert épp pár hete, már ez év elején váltották le a hivatal éléről.

Zűrös ügyek

Korábbi kislétai cikkünkből az is kiderült, hogy Madácsinak több, jogilag aggályos ügye volt mostani és későbbi büntetőügye mellett.

– Egyik cége, a Léta Corn szerepel a NAV legnagyobb adósai listáján: 171 millió forint tartozással.

– Madácsi Imrét pár éve jogerősen 300 ezer forintra büntették testi sértés kísérlete miatt.

– Madácsinak van egy sor bedőlt cége: ezek közül jó néhányat ukránoknak adott el, szinte bizonyosan strómanoknak. Így szabadult meg az adósságoktól.

– Van egy alapítványa is Madácsinak, ez a Csillagfény. Ennek az alapítványnak a fenntartásában közreműködött egy sor olyan iskola a környéken, ahol a NAV nyomozói fantomdiákokat találtak, akiket csak azért találtak ki, hogy nagyobb támogatáshoz juthassanak. Több mint 30 millió forint elcsalt állami támogatásról van szó.

Figyelmébe ajánljuk