Drograzzia nyomában a siófoki utcákon

  • narancs hu
  • 2019. augusztus 17.

Kis-Magyarország

A rendőrség a napokban ritkán látható nagy erőkkel razziázott több Balaton-parti településen. Főleg a romák lakta utcákban. Siófokon tudakoltuk, mi történt.

„Vagy száz rendőr jött, buszokkal, terepjárókkal, egész délelőtt le volt zárva a környék; itt minden házban volt házkutatás” – mutat befelé az utcára a Rét utca sarkán egy fekete ruhás asszonyság, amikor arról érdeklődtünk, mit látott pár napja.

Ez Siófok „második legdélebbi” utcája, a közelben fut az autópálya, a legalsó két utcát zömmel romák lakják, a ritkásan épült házakat sok helyütt két méterre nőtt nád, sás, vagy csak egyszerű gyom takarja.

Az egyik portánál érdeklődünk, hogy itt is volt-e házkutatás.„Itt? Mi nem tudunk semmiről. Drog, itt? Mi nem fogyasztunk kábítószert” – hárítja el az érdeklődést egy férfi, majd azért többet is elárul: "De hát nem találtak ám sehol semmit a rendőrök, ide aztán feleslegesen jöttek...”

Komplex akció

A Siófoki Rendőrkapitányság rendőrei a Készenléti Rendőrséggel együttműködve az előzetesen beszerzett információk alapján 2019. augusztus 14-én összehangolt rendészeti és bűnügyi akció keretében intézkedtek Siófokon, valamint több Balaton-parti településen.

false

 

Fotó: police.hu

A művelet célja kábítószerrel kereskedő személyek elfogása, valamint a terjesztői hálózat felszámolása volt – derül ki a rendőrség közleményéből. Az egyenruhások a komplex akció eredményeként összesen 22 személyt állítottak elő, akik közül 11 személyt kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, 8 főt pedig kábítószer-birtoklás vétsége miatt gyanúsítottként hallgattak ki.

A nyomozók és a vizsgálók a kábítószer-kereskedelem bűntettével meggyanúsított személyek közül 7 főt őrizetbe vettek és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A rendőrök a több lakásban tartott kutatás eredményeként többféle kábítószergyanús fehér port, növényi törmeléket, illetve készpénzt foglaltak le.

A bűncselekményből származó vagyon elkobzása érdekében a helyszíneken gépjárműveket, ékszereket, műszaki cikkeket és mobiltelefonokat foglaltak le.

Tévét, biciklit foglaltak le

„Igen, nálunk is voltak a rendőrök, jöttek kutyákkal, nem mondták, mit keresnek, agyonforgattak mindent, végül elvitték a tévéinket és a biciklijeinket, azt mondták, pár nap múlva bemehetünk érte” – mondja egy szuszra egy ősz hajú, hatvanas férfi. "Mi minden dolgozunk, becsülettel, nézzen rá a házunkra, ha drogot árulnánk, ilyenben laknánk?”

Szó mi szó, az ütött-kopott, kidőlt-bedőlt kis ház nem drogterjesztésből meggazdagodottakra utal. Együtt laknak a fia családjával, mondja tovább, s hogy tőlük senkit sem vittek be, csak egy távoli rokonát, továbbá hogy azt sejti: valaki „köpött” a zsaruknak, de rossz tippet adott. Hozzáteszi, látta a Facebook-on a rendőrségi videót a házkutatásokról, amin csak éppen drogot nem lehetett látni.

„Nem furcsa? – kérdi, s így folytatja: – Itt majdnem velünk szemben sok pénzt lefoglaltak, de erre is van magyarázat: egy kis asszonyka dolgozik egy vendéglátó helyen, hitelt vett fel, ötmilliót, abból akarták helyrepofozni a házukat. Na, azt a pénzt találták meg és foglalták le a rendőrök.”

„Drága uram, ha én beszélek, nekem annyi” – szól ki a heverőről egy férfi, amikor bekukkantunk egy másik ház nyitott ajtaján. Amikor azt mondjuk neki, hogy „de hiszen itt az utcában mindenki vagy ártatlan, vagy semmiről se tud”, csak mosolyog, sejtelmesen… Kint az utcán tippet kapunk, hogy nézzünk meg eggyel lejjebb, az Alsó utcában egy-két  házat, „na azok vajon miből lettek manzártosak, nem kell a megfejtéshez egyetemi diploma”, meg is nézzük, miközben egy szürke autóból valaki, csak úgy menet közben, azt kiabálja ki: „Előbb kellett volna már, sokkal előbb!...”

No drog!

Kerestük Németh Zsoltot, érdekelt volna bennünket a Siófoki Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökének véleménye, különös tekintettel arra, hogy három éve már drogterjesztőkről beszélt a megyei sajtóban.

Most pedig, a rendőrségi rajtaütés előtt néhány nappal „No drog” feliratú pólóban osztogatott drogellenes szórólapokat Siófokon a helyi roma elnök több aktivistával együtt.Németh Zsoltot elértük telefonon, de a minapi rendőrségi akciót nem kívánta kommentálni.

Figyelmébe ajánljuk