Rejtélyes okból ragaszkodik milliókért dolgozó tanácsadójához a fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Különösen kedvelik a budapesti agglomerációban a fideszes politikusok egy céget, amely különben végrehajtás alatt áll.

Fót város érdekeivel ellentétesnek minősítette a képviselő-testület szeptember 26-i határozatát Bartos Sándor fideszes polgármester, amely a JK Economy Zrt.-vel kötött szerződés azonnali felmondását rendelte el: újratárgyalásra visszavette az előterjesztést. Bartosnak két hete volt visszatartani a szerződés felmondását.

A fóti polgármester ragaszkodása a szintén fóti JK Economy Zrt.-hez (JKE) érthető, hiszen már kiválasztását is maga kezdeményezte. Ahelyett, hogy nyílt eljárást alkalmazott volna képviselő-testületi felhatalmazással, a városvezetés három cégtől kért ajánlatot a városi kommunikációs tevékenység javítására, nehogy "kifussanak" az időből.

A 2017. február 1-én a megszólított pályázók mindegyike nettó 15 millió forintot meg nem haladó ajánlatot adott. Ez az értékhatár megegyezik azzal, amely alatt 2017. januártól szolgáltatás megrendelése esetén mellőzhető a közbeszerzési eljárás. A JKE nettó 14 millió 260 ezer forintos ajánlatával nyert, „versenytársai” nettó 14 millió 860, illetve 14 millió 900 ezer forintos ajánlataikkal elbuktak.

Mint arról korábban beszámoltunk, Bartosnak nem ez az első kényelmetlen ügye.

Nyomozás indult a fideszes polgármester félmilliárdos engedékenysége miatt

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást egy fóti ingatlanügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A feljelentés szerint a polgármester 500 millió forint, a településnek járó összegről felhatalmazás nélkül mondott le. A polgármester szerint nem érte veszteség a várost.

Pedig szóltak előre

Az ajánlatok értékbeli egybeesése azért feltűnő, mert Bartos ajánlatkérő levelében csupán a 16 feladattípust sorolta fel, de egyéb iránymutatást nem adott, hogy azokat milyen formában, milyen rendszerességgel, milyen feltételekkel kéri. Mindenesetre a három pályázó hasonlóan gondolkodhatott a stratégiai tanácsadásról, erre utal ajánlati áraik homogenitása.

Fót látképe

Fót látképe

Fotó: Wikipédia

 

Az egész ajánlatkérési eljárást a Pest Megyei Kormányhivatal írásban a döntéshozatal előtt jogi szempontból aggályosnak minősítette. A szerződésből a hivatal szerint a legalapvetőbb rendelkezések hiányoztak: nincs egzakt feladat-megjelölés, nincsenek határidők, nincs utalás a számonkérhetőségre, egyedül a havi megbízási díj kőbe vésett.

Mindez nem zavarta a szerződés megkötésének utat engedő hat képviselőt: a JKE-vel 2017. március 1-től szerződött Fót. Az önkormányzati ciklus végéig, 2019. október 31-ig havonta nettó 445 ezer forintot fizet stratégiai kommunikációs tanácsaiért.

Szemet szúrt

A cég kiválasztásának történetében különösen bájos, hogy Fót jegyzője egy héttel azelőtt kérte, hogy kapjanak a leendő győztestől egy szerződésmintát, hogy a képviselő-testület elbírálta volna a pályázatokat.

A JKE szerény tevékenysége Vargha Nóra független képviselőnek tűnt fel, akinek a javaslatára döntött a képviselő-testület a szerződés felmondásáról. A képviselőnő nem látta a nyomát annak, hogy a JK Economy bármilyen kríziskommunikációs munkát végzett volna a városiak hatékony tájékoztatása érdekében a tavaszi árvizek idején, a meghiúsult lomtalanítás, valamint a 2/A út továbbépítése jelentette, Fótot érintő közlekedési változásokról.

Ráadásul a képviselő-testület nem tárgyalta, Vargha Nóra sem kapta meg a város kríziskommunikációs tervét, amelyet akár alkalmazhattak volna. Ezt szintén a tanácsadónak kellett volna elkészíteni, de 19 hónap is kevés volt hozzá.

Szűkszavú kommunikáció

A JKE havi teljesítési igazolásai egyébként sem bővelkedtek a részletekben, egy-egy mondatban elintézték. A lapunk birtokába került egyik teljesítési igazolás a következőket tartalmazza: „Feladatok: általános kommunikációs döntéshozás, a kommunikáció stratégiai irányainak meghatározása, súlypontok meghatározása; előző pont alapján fő üzenetek meghatározása, ezzel kapcsolatos brainstormingok generálása, levezetése; PR-akciók kreálása, szakmai levezetése.(…) Fenti feladatokat a JK Economy Zrt. teljes körűen ellátta, a további feladatok megvalósítása a szerződésnek megfelelően történik.”

Na, hány millió van abban a táskában és kinek viszik?

Na, hány millió van abban a táskában és kinek viszik?

 

 

Vargha szerint felesleges a további együttműködés a céggel, mivel nem teljesült az eredeti célkitűzés, „a lakosság felé irányuló és az interaktív kommunikáció fejlesztése elsőrendű és kiemelten sürgős feladat” teljesítése. Ezért nyújtotta be az szerződés azonnali hatályú felmondásáról, és a céggel való elszámolásról szóló előterjesztését.

A képviselőnő lapunk megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, Bartos Sándor polgármester nem reagált írásban küldött kérdéseinkre. A JK Economy 2017 tavaszától folyamatosan NAV végrehajtás alatt áll, a legutóbbi eljárás csak egy hete, október 3-án ért véget.

Libamáj fogas filével

A JK Economy Zrt. neve ismerősen cseng a régióban. Négy éve emlékezetest villantott Dunakeszin, amelyet szintén segített kommunikációban, a polgármester karácsonyi fogadásának megszervezésével.

Dióssy Csaba (Fidesz) 4 millió forintba kerülő partiján 160 vendéget fogadtak az alábbi menüsorral (részletek): libamájpástétom, angolos hátszín paradicsomos ruccola salátával, kacsacomb pezsgős káposztával, fogas filé hollandi mártással és parajos gombás jázminrizzsel, kesztölci mangalicatekercs chillis fetasajttal göngyölve, korlátlan italfogyasztás, folyóborok, vodka, whisky, Jägermeister, Zsindelyes pálinka, desszertnek belga csokoládés pohárkrém kandírozott citrussal, mentás tejszínhabbal.

Figyelmébe ajánljuk