Egy év után sem engedték be a képviselőt az iskolába

  • narancs.hu
  • 2022. december 3.

Kis-Magyarország

Sopronban most kapott időpontot Simon Zoltán, de a tankerület vezetője úgy döntött, mégsem léphet be.

Egy éve kért lehetőséget és időpontot Simon Zoltán önkormányzati képviselő arra, hogy megnézhesse, hogyan valósult meg az energetikai korszerűsítés a soproni általános iskolákban. A megbeszélt időpontban mégsem engedték be az intézménybe – írja az Új Szó Nálunk.

A Demokratikus Koalíció képviselője korábban a Facebookon közölt videóban is elmondta, miért szeretett volna bemenni, és hogy csak a helyszínen tudta meg, a tankerület vezetőjének döntése szerint nem mehet be az iskola területére, holott az épület Sopron önkormányzatának tulajdona, és e tulajdon használatáról, állapotáról joga lenne tájékozódni.

A soproni hírportál azt írja, Simon Zoltán tavaly októberben beszélt a soproni közgyűlésen arról, nem világos, hogy az iskolák felújítása során miként maradt meg 54 millió forint az e feladatra nyert támogatásból. Szólt, hogy szeretné megnézni a korszerűsítés eredményét négy érintett intézményben. Hosszas levelezés és egyeztetés után az egyébként pedagógusként dolgozó politikus lehetőséget kapott arra, hogy a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskolát megnézze.

„November 25-ére sikerült egyeztetni olyan időpontot, ami mindenkinek megfelelt.

Nemcsak én mentem volna az iskolába, jött a jegyző, a kivitelező, a városgazdálkodás képviselője és természetesen az iskola igazgatója is ott volt.

Be mégsem jutottam az épületbe, mert a kapuban felmerült, hátha a tankerület vezetője nem is engedélyezi a vizitet, holott a jegyző korábbi leveleiből egyértelmű, hogy egyeztetett a tankerülettel. Kértem, hogy hívják fel. Megtették, és persze, nem kaptam engedélyt... Nem mehettem be az iskolába önkormányzati képviselőként, hogy megnézzek egy energetikai korszerűsítést” – mondta Simon. 

Azóta egyeztetett a tankerület vezetőjével, és azt tudta meg, hogy önkormányzati képviselőként is felhatalmazást kell kérnie az önkormányzattól arról, hogy bemehessen, és erre csak tanítási időn kívül van lehetőség.  

Az Új Szó Nálunk is megkereste a tankerület vezetőjét, Marek Jánost, aki ezt írta a portál kérdésére:

„A Soproni Tankerületi Központ által fenntartott iskolákba a belépés alapvetően az iskola házirendjében meghatározottak szerint lehetséges. Önkormányzati képviselőknek az iskolákba belépni, és az iskola pedagógiai munkájához nem kapcsolódó ellenőrzést végezni csak tanítási időn kívül és az önkormányzattal kötött vagyonkezelői megállapodás alapján, vagy a jogszabályoknak megfelelő közgyűlési meghatalmazás alapján kiállított megbízólevél birtokában lehet. Ilyen megbízólevéllel a képviselő saját bevallása szerint sem rendelkezett.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk