Ki a felelős, hogy 500 millió forintot vissza kell fizetni? – vitáztak a polgármesterek Dél-Békésben

Kis-Magyarország

Nem ismeri el visszafizetési kötelezettségét, ezért polgári pert indít a Miniszterelnökség ellen a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás, így döntött pénteken a testület. Vizsgálóbizottságot állítanak fel, amely tisztázza a történteket és a felelősöket keresi. A félmilliárdos visszafizetés lehetetlennek tűnik, ezért a társulás megszűnése és még Simonka György volt fideszes parlamenti képviselő is szóba került. 

Ahogy a Narancs.hu elsőként beszámolt, szabálytalanságok sorára hivatkozva a Miniszterelnökség emberi erőforrás fejlesztéséért felelős államtitkársága a teljes támogatási összeget, 492 millió forintot visszaköveteli a történtek idején Varga Gusztáv fideszes mezőkovácsházi polgármester által vezetett Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulástól és az ebben képviselt településektől (Battonya, Dombegyház, Kevermes, Medgyesegyháza, Mezőhegyes és Mezőkovácsháza, valamint a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás). Varga azóta már nem polgármester és kistérségi elnök, mégis többszörös érintettsége okán feltűnő volt, hogy nem volt ott a forró hangulatú pénteki kistérségi ülésen.

A pénteki rendkívüli mezőkovácsházi társulási ülésen ugyanis 18 dühös polgármester vitázott arról, hogyan állhatott elő az a helyzet, hogy egy öt évvel ezelőtt elnyert és 2018-2020 között végrehajtott humánerőforrás-program teljes támogatási összegét – egy szabálytalansági vizsgálat után – vissza kell fizetniük a Miniszterelnökség illetékes államtitkárságának. Ám a jó másfél órás, időnként parázs hangulatú vita után több maradt a kérdés, mint a válasz.

Bár több polgármester a távozásával tiltakozott a szavazás ellen és kivonult, arról döntött végül a grémium, hogy nem ismerik el a vizsgálat megállapításait, ezért

30 napon belül nem fizetik vissza a közel félmilliárd forintot, hanem polgári peres eljárásban próbálják igazukat érvényesítni.

Szerintük ugyanis megvalósult a program, még ha adminisztrációs és dokumentációs hiányosságok voltak is. Ha ez nem sikerülne, akkor pedig részletfizetési kedvezményt kérnek. 

Ezzel párhuzamosan arról is határoztak a polgármesterek, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel, amelyben a polgármesterek mellett szakemberek is helyet kapnak. A testület célja, hogy tisztázza a történteket, s azt is, mindezért kik lehetnek a felelősek, ezért nem zárják ki egy későbbi büntetőfeljelentés megtételét sem. Ez a belső vizsgálat és az azt követő esetleges jogi eljárás viszont semmiben nem akasztja meg azt a vitát, amely a dél-békési kistérség és a Miniszterelnökség között folyik.

 
A Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás ülése pénteken 
Fotó: Bod Tamás
 

Több polgármester is arról beszélt a kistérségi társulás pénteki ülésén, hogy tudomásuk szerint a településükön a program minden elemében megvalósult. Igaz, tették hozzá, hogy ennek a dokumentációja hiányos volt, márpedig így a program teljesülését nem hagyhatta jóvá az illetékes államtitkárság.

A projekt megvalósításának adminisztrációjában viszont tényleg elképesztő hibák történtek – derült ki az ülésen. Egy tavaly nyáron, a Miniszterelnökségtől a társulásnak és a projekt menedzsmentjének küldött harmadik hiánypótlásra az illetékesek máig nem válaszoltak, noha azóta másfél év telt el. Míg az idén nyáron az államtitkárságról érkezett

szabálytalansági eljárás eredményéről szóló jelentést a projekt kommunikációs felületén senki nem nyitotta meg, így csak hónapokkal később értesültek erről.

A teljes képhez tartozik, hogy ezt észlelte az államtitkárság is, ám ennek ellenére nem kereste meg levélben a kistérséget, hogy értesítse őket a súlyos pénzügyi döntésről.

Vajda Norbert független végegyházi polgármester a kistérség belső kommunikációját bírálta, többek között azt, hogy csupán két napja tudják, hogy összességében majdnem 500 millió forint visszafizetésére kötelezték a kistérségi társulást és a hét települést. Ebben Csepreghy Elemér független mezőkovácsházi polgármester, a kistérségi mostani elnöke elismerte felelősségét. Ám hozzátette, úgy gondolták, hogy a szabálytalansági eljárásra adott válaszuk nyomán minden tisztázódik és kötelezettség nélkül megszűnik a vizsgálat. Nem így történt.

 
A mezőkovácsházi városháza
Fotó: Bod Tamás
 

Mások a projektmenedzsmentet munkáját bírálták. Kraller József fideszes medgyesegyházi polgármester hozzászólásában óvott attól, hogy „most egymásnak essenek a polgármesterek”, de jelezte azt is, hogy a félmilliárdos visszafizetési felszólítás miatt minden településvezető vállán nagy teher van.

A kistérség munkaszervezetének vezetője, Szilbereisz Edit arra hívta fel a figyelmet, hogy a társulás tagdíjakból tartja fenn magát, így esély sincs arra, hogy a közel 380 millió visszafizetési kötelezettségét teljesítse. (A visszafizetés további 112 milliós összegét a projektben részt vevő hét településnek kell visszautalni.) Arra nincs válasz, ha a kistérség képtelen visszafizetni a több százmilliós összeget, akkor ki köteles helyette helyt állni? Eddig ugyanis a magyar önkormányzatiság történetében aligha akadt példa hasonlóra. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kistérség 18 településéből a programban csak hét város és község vett részt. Így kérdés, milyen felelőssége van a többi tizenegy településnek? Közülük több község polgármestere egyértelművé tette, egyetlen fillért sem fognak fizetni.

Elhangzott az is, hogy a dél-békési kistérség ellen indított

szabálytalansági eljárás november 9-én lett jogerős, és azóta minden nap 75 ezer forintos büntetőkamat ketyeg, amely így lassan eléri már a 2 millió forintot.

Csepreghy Elemér az ülésen elmondta, hogy a projektmenedzsment feladatát ellátó, a Békés Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. felszámolás alatt van, „munkatársai szétspricceltek, csak telefonon érhetők el”. Ám ettől a projekt lebonyolításában, főként,  hogy munkatársai rendszeres díjazásban részesültek, felelősséggel tartoznak.

A polgármesterek közül többen azt mondták, nem bonyolult és nem bűncselekménnyel teli történetről van szó. Szerintük a menedzsment hanyagul végezte a munkáját, a települések vezetői pedig egyetlen fillért sem tettek zsebre.

 
Szavazás a pénteki ülésen 
Fotó: Bod Tamás

Tovább árnyalja viszont a képet, hogy a projektmenedzsment mögött álló cégnek, a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának az elnöke a kérdéses időszakban az a Varga Gusztáv volt, aki ugyanekkor a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulást is vezette, ami a történtek fényében pikáns felállásnak tűnik. (Varga Gusztáv alig két évvel ezelőtt még az ötvenes évek stílusában ajnározta egy nyílt levélben Simonka György fideszes parlamenti képviselőt. A már akkor súlyos vádak miatt a vádlottak padján ülő Simonka munkáját történelmi léptékűnek nevezte.)

Boros Csaba független battonyai polgármester, a projekt konzorciumának vezetője az ülésen elmondta, az előző battonyai városvezető utasításra lépett be a programba. Ez félreérthetetlen utalás volt Simonka György korábbi fideszes országgyűlési képviselő lehetséges szerepére. (Simonka egyébként jelen lehetett volna az ülésen, ugyanis, ahogy a Narancs.hu elsőként beszámolt, nemrégiben a társuláshoz tartozó Pusztaottlaka alpolgármestere lett, ám hiába kerestük őt a pénteki ülésen, ahogy a korábbi pályázatíróját és legközelebbi munkatársát, Krisztován Annát is, aki a projektmenedzsment munkájában tevékenyen részt vett.)

A vitában komolyan felmerült, hogy a történtek miatt megszüntetik a kistérségi társulást, de ez a pénzügyi kötelezettségeket nem tenné semmissé. A határozati javaslatok szavazásakor több polgármester elhagyta a termet. Erre Csepreghy Elemér megjegyezte, tudja, hogy nem akarnak voksolni, de ettől a döntések még rájuk és településeikre is érvényesek lesznek. A kistérség azt szeretné elérni a bíróságon, hogy ne kelljen semmit visszafizetnie, hiszen megítélésük szerint a program megvalósult. Vagy legalábbis, jelentős mérsékeljék a visszakért összeget. Valószínűleg hosszú harc kezdődik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk