Együtt tiltakoznak tanárok, művészek, szerkesztőségek és írószervezetek a székesfehérvári Hóman-szobor ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. nov. 23., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Szépírók Társasága által indított tiltakozáshoz több mint egy tucat más szervezet is csatlakozott eddig.

Székesfehérvár szobrot állít Hóman Bálintnak – az esetről az elsők közt számoltunk be mi is. Korábbi cikkünket, a konkrér részletekkel együtt itt olvashatja. A szobor - amely egy helyi középiskola előtt áll majd, és 15 milliónyi állami támogatást is kapott - ellen már akkor többen tiltakoztak, többek közt a Mazsihisz is.

A látványterv

A látványterv

 

Itt pedig álljon a Szépírók Társaságának minapi közleménye ugyanebben a témában.

„TILTAKOZUNK A HÓMAN-SZOBOR ELLEN

Tiltakozunk az ellen, hogy a Horthy-korszak faji polgárháborújának egyik szítója, Hóman Bálint születése 130. évfordulóján, december 29-én szobrot kapjon Székesfehérváron – az Igazságügyi Minisztérium, a kormánypárti polgármester és a városi képviselőtestület többségének támogatásával!

Hóman a Darányi-, Imrédy-, Teleki-, Bárdossy- és Kállay-kormányok kultuszminisztereként folyamatosan támogatta a magyar zsidóság jogainak egyre súlyosabb korlátozását. Politikai tevékenysége a harmincas évek elejétől összeforrott azzal a deportálásokat megelőző, mintegy másfél évtizedes folyamattal, amely a magyar társadalmat hozzászoktatta ahhoz, hogy zsidó polgártársaikat végül szabadságuktól és többségüket életüktől is megfosszák.

Történészként, akadémikusként és miniszterként szerepet vállalt az első zsidótörvény kezdeményezésében és előkészítésében. Később Teleki Pál miniszterelnököt készítette fel emlékeztetőiben németországi tárgyalására. Ezekben többek között azt írta, hogy a németek teljes bizalmának elnyerése érdekében Teleki fogadja el „Hitler és Mussolini faji gondolatát”, és nyújtson be – „az eddigi kompromisszumokkal szakítva” – újabb, „faji alapú” törvénytervezetet, merthogy „tudatára kell ébrednünk végre, hogy a zsidó, ha kivételezett is, sőt, a zsidószármazású és zsidó kapcsolatú személy is ellensége kell, hogy legyen a mai kormányrendszernek”. Végül ő maga terjesztette elő az izraelita vallásfelekezet jogállását szabályozó 1942. évi VIII. törvényt is, mely súlyosan korlátozta a zsidónak nyilvánítottak jogait.

Kezdeményezője volt az értelmiségi szakmai – orvosi, ügyvédi, mérnöki – kamarák rasszista célú átalakításának, és következetesen kiállt a zsidótörvények újabb és újabb szigorítása mellett. Az általa támogatott és megszavazott zsidótörvények 825 ezer embert érintettek. 1942-ben Kállay Miklós miniszterelnök nem egyértelműen németbarát hintapolitikája elleni tiltakozásul mondott le tíz éve betöltött miniszteri állásáról. 1943-ban és 1944-ben két, feltétlen német hűségről és a zsidóság kitelepítésének igényéről szóló memorandumot is aláírt. A nyilas hatalomátvétel után tagja volt a nyilas parlamentnek, amelynek ülésein is megjelent. 1945 első hónapjaiban Sopronban arról tárgyalt Szálasival, hogy közösen találjanak „valamilyen politikai megoldást [...] az egész magyar jobboldali összefogásra”.

A Hóman-szobor – állami tulajdonú területen történő – felállítását 15 millió forinttal támogatja az Igazságügyi Minisztérium; a szobrot állító Hóman Bálint Kulturális Alapítvány a székesfehérvári önkormányzattól még közel 2 millió forintos segítséget is kap. Az állami és kormánypárti támogatással tervezett szobor felállítása Hómannak a zsidótörvényekben játszott szerepe miatt vérlázító. Erkölcsi felelősségét nem csökkenti sem egykori fehérvári országgyűlési képviselősége – íróasztala mellől Fehérvár lakosságának 10 százalékát lökte a halál felé –, sem tudományos teljesítménye és akadémiai pályafutása.

Nem kaphat szobrot ma Magyarországon, aki a magyar lakosság egy részének jogfosztásában ilyen magas beosztásban, ilyen törvények létrehozásával és beterjesztésével részt vett! Ez az emlékmű nemzeti szégyen: aztüzenné az elhurcoltak utódainak, a magyar polgárok tisztességes többségének és a világnak, hogy a magyar zsidók szenvedése és százezreinek meggyilkolása másodlagos fontosságú eseménye történelmünknek.

Szépírók Társasága”

Csatlakozó szervezetek

Beszélő folyóirat
BUKSZ - Budapesti Könyvszemle

Eleven emlékmű - az én történelmem csoport
Eszmélet folyóirat
Fiatal Írók Szövetsége
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Hálózat a Tanszabadságért
Hívatlanul Hálózat
József Attila Kör
Magyarországi Cionista Szövetség
Magyartanárok Egyesülete
Oktatói Hálózat
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöksége
Pedagógusok Szakszervezete
Romano Instituto Alapítvány
Szociális Csomagküldő Mozgalom
Tevan Alapítvány
Tolerancia Csoport
Történelemtanárok Egylete
tranzit. hu

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. nov. 23., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 17
  Rumata
  2015. december 02., szerda 13:35
  És épp most olvasom, hogy Hóman és Szekfű közös munkáiért a Magyar Tudományos Akadémia már 1943-ban is csak Szekfű Gyulát tartotta érdemesnek a kitüntetésre.

  Na erre mondják, hogy hamarabb utolérik a hazug horthysta magyar jobbert, mint a sánta kutyát.

  Tehát már a horthysta akadémikusok sem tartották Hóman Bálintot jelentős történésznek.

  Kis hazánkban kizárólag csak a mai magyar jobboldal akarja Hómant jelentős történésznek beállítani, hogy erre hivatkozva egy háborús bűnös zsidóüldöző politikusnak állíthassanak szobrot.
 2. 16
  Rumata
  2015. november 30., hétfő 09:22
  Éppen most mondja Lovász László, az MTA elnöke, hogy Hómant még 1945-ben, a népbírósági ítélet előtt zárta ki az Akadémia a tagjai közül.

  Tehát nem a háborús bűnössé minősítése miatt tették.
  Hanem nyilván a zsidóüldöző tevékenysége miatt.

  Mindent elárul a magyar jobboldal aljasságáról, hogy annak a rongyember Hómannak akarnak szobrot állítani, akit még a Horthy-korszak magyar akadémikusai is kiközösítettek maguk közül.

  Amikor az MTA-ban anno felmerült Hóman ügyének újratárgyalása, egy bejegyzésemben kemény szavakkal illettem Lovászt.

  Igazságtalan voltam vele szemben, ezért most bocsánatot kérek tőle.

  Örülök, hogy nem kellett csalódnom benne :-)
 3. 15
  Gusztos Istvan
  2015. november 25., szerda 21:16
  Minden egyes ilyen köztéri szobor, emlékmű az egykori áldozatok nemzetből való újabb kitagadásával egyenértékű. S üzenet az utódoknak, más mai kisebbségeknek is: ne feledjék, hol a helyük ebben az országban.

  http://gepnarancs.hu/2015/11/homan-szobor-onkormanyzat-allam-es-tarsadalom/
 4. 14
  Hóvarjú
  2015. november 23., hétfő 19:38
  Ez a szobor újabb provokáció, a gerinctelen cinikusok, akik ugye uralják a pillanatot, újra belénk akarják törölni mocskos gondolataikat a magyar történelemről, a múlt értelmezéséről. Telekinek, a nyílt antiszemitának már van szobra. Tisza Istvánnak, aki a polgári demokrácia (elvileg abban élünk) engesztelhetetlen ellenfele volt, szintén. Imrédy vagy Bárdossy lesz a következő?
 5. 13
  tiszapolgári
  2015. november 23., hétfő 17:59
  MonaLujza

  „Nem volt náci, nem tapad vér a kezéhez…”
  Olvasd el újra a tiltakozás 2–4. bekezdését!

  „Biszku itt élt boldogan…”
  Biszku nem élt boldogan, bukott politikus volt, és mindenki utálta, de nem 1990 után, hanem még a hetvenes években. A szüleidtől nem így hallottad?

  „egy pufajkás miniszterelnök lehetett…”
  Mivel a pártja megnyerte a választást, amúgy a jobboldali koalíció veresége többek között az Antall- és a Boross-kormány történelemszemléletének is szólt.

  „És ez a szobor zavar ily sokakat?!”
  Igen, ez, meg az is, hogy ezt a puliszkafejű embert le akarják nyomni a torkunkon.
 6. 12
  Rumata
  2015. november 23., hétfő 17:40
  @ MonaLujza:

  Már hogy a fenébe ne tapadna vér a kezéhez?

  Kormánytagként megszavazta a SZU megtámadását, és utána nyíltan kampányolt a SZU elleni háború mellett, azt állítva, hogy a SZU elleni háború Magyarország keresztény kötelessége.

  Tehát Hóman egyértelműen háborús bűnös.

  Mivel pedig Hóman a zsidótörvények előkészítésében is vezető szerepet játszott, ezért Hóman zsidóüldözésben is bűnös.

  Biszkut pedig nem értem, hogy kerül ide, mivel Biszkunak senki sem akar szobrot állítani.

  - - -

  Hóman politikusként egy rongyember volt, történészként pedig semmi olyat nem alkotott, ami miatt szobrot érdemelne (a sokat emlegetett "Hóman-Szekfű" csak a Szekfű Gyula által írt fejezetek miatt volt értékes, a Hóman által írt fejezetek csapnivalóak voltak).
 7. 11
  György Szatmári
  2015. november 23., hétfő 17:29
  Homann tomeggyilkos.600 000 ember vere tapad a kezehez, minden torekvese a zsidok kiirtasa , annak elosegitese volt, s ebben sikeres volt, s hogy e mellett sikeres kemenysepro vagy tortenesz volt e kozombos.Rehabilitalasa szobra a felelosegvallalas hianya, torekves a nyilasok rehabilitalasara, mely ezek utan varhato.Mintha nem errol beszelt volna a holokauszt emlekev soran Gorban kormanya.
 8. 10
  MonaLujza
  2015. november 23., hétfő 16:08
  Mit vannak úgy oda? Nem volt náci, nem tapad vér a kezéhez, jó történész volt. Biszku (véresebb kezű, mint szegény Hóman) itt élt boldogan a kivégzőosztag vezéreként, egy pufajkás miniszterelnök lehetett a sok volt régi, jó, gyilkos kommunistával. Egy ügynök úgyszintén vezér lett. És ez a szobor zavar ily sokakat?! Nevetséges hiszti a baloldalon. Ja, és a mindig nyerő nácizás...
 9. 9
  Rumata
  2015. november 23., hétfő 15:17
  Bocsi, de ezt a két utolsó hozzászólást teljesen máshova szántam :-(
 10. 8
  Rumata
  2015. november 23., hétfő 15:14
  "NI hűségét a sztalinizmushoz magának Sztálinnak a bizalma bizonyítja."

  Kedves Cheyenne,

  neked láthatóan rögeszméd az, hogy Sztálin bízott Nagy Imrében.

  Holott köztudott, hogy Sztálin még a tulajdon anyjában sem bízott.

  De sebaj, leírom mégegyszer:

  Sztálin azért küldte Nagy Imrét, mert Nagy Imre a SZU-ban kifejezetten a mezőgazdaság "szocialista átalakításával" foglalkozott, és a magyar mezőgazdaság háború utáni talpraállítása stratégiai fontosságú volt.

  Egyrészt azért volt fontos, hogy éhen ne haljon az ország.

  Másrészt pedig azért volt fontos, mert kellett az élelmiszer a SZU-nak járó jóvátételi előírások teljesítéséhez.

  A sok hülye jobber persze egy pillanatig sem gondol arra, hogy azért kellett a magyar parasztok padlását lesöpörni, mert a Horthy hadserege által a SZU-ban elkövetett népirtások miatt hazánkat súlyos jóvátételi szállításokra kötelezték.

  Vagyis még a padláslesöprésről sem Rákosi tehet, hanem Horthy.

  - - -

  "Ismétlem: részt vett Magyarország sztalinizálásában. Mindenről tudott ami ezzel együtt jár, akár csak a kemény kezű Rajk."

  Bocsi, de az, hogy "mindenről tudott", nem azonos azzal, hogy "ő csinálta".

  Jó volna, ha rágalmak pufogtatása helyett végre tényleg rendesen végigolvasnád azt a Wikipédia szócikket Nagy Imréről.

  Akkor esetleg rájönnél arra, hogy fogalmad sincs, hogy miről beszélsz.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...