Elkapkodták a miniszterelnöki opció végrehajtását Debrecenben

  • nt
  • 2020. április 10.

Kis-Magyarország

A debreceni önkormányzati kommunikáció pusztán annyit hibázott, hogy két órával hamarabb szólt a miniszterelnöki bejelentés helyi érvényesítéséről, mint maga a bejelentés elhangzott volna. Talán siettek haza nagypéntek előtt.

Orbán Viktor Facebook-oldalára – elsőként – csütörtökön 16 óra 30 perckor került fel az a videó, amiben a miniszterelnök bejelentette, hogy a polgármestereknek külön jogosítványt ad: hétfő 24 óráig a saját településükön további „speciális szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be” a kijárás korlátozásával kapcsolatban.

A debreceni önkormányzati tulajdonú médiában, a Dehír elnevezésű hírportálon azonban már két órával korábban, 14:28-kor megjelent egy információ arról, hogy a város polgármestere, Papp László úgy döntött: a város tüdejének számító Nagyerdő szélén található Békás-tó és környéke, illetve az Ötholdas Pagony nevű nagy játszótér – mindkettő kerítéssel körülvett terület – kapuira lakat kerül.

Azt is bejelentette a városvezető, hogy a „Nagyerdei Stadion környékén erősebb rendőri és közterület-felügyelői jelenlétre lehet számítani, hogy a csoportosulásokat megakadályozzák”.

Debrecen, nagyerdei park

Debrecen, nagyerdei park

Fotó: Debrecen.hu

A Magyar Nemzetben még mást mondott

Mindez a kora délutáni polgármesteri rendelkezés azért is furcsa, mert éppen csütörtökön reggel közölt egy interjút Papp Lászlóval a Magyar Nemzet, amit már 8 óra 25 perckor a polgármester a saját Facebook-oldalán is ajánlott.  Ebben azt mondja, hogy „Debrecen fegyelmezett, konzervatív város, ahol az emberek teljes mértékben betartják a kijárási korlátozást, az utcák szinte teljesen kiürültek.”

Ha úgy van, ahogy a polgármester nyilatkozta – bár ezt több debreceni polgár több helyen is cáfolta a közösségi hálós hozzászólásaiban –, akkor miért volt szükség a néhány órával későbbi szigorítások elrendelésére? Papp László az intézkedéseivel miért hazudtolta meg a néhány órával korábban megjelent nyilatkozatát a debreceniek konzervatív fegyelmezettségéről?

Hamarabb tájékoztatták a kormánypártiakat?

A történések annak a feltételezésére adnak okot, hogy míg az ország nyilvánossága – a nem kormánypárti városvezetők is – csak „üzemzáráskor”, délután fél 5 órakor ismerhették meg Orbán Viktor döntését, addig a fideszes városok irányítóit hamarabb tájékoztatták a kormányfő kínálta lehetőségről, hogy még hivatali időben fel tudjanak készülni annak kihasználásáról, mutatván az azonnali reakcióképességüket.

Papp László: jó a reakcióideje vagy előbb tudta?

Papp László: jó a reakcióideje vagy előbb tudta?

Fotó: Papp László/Facebook.com

A debreceni önkormányzati kommunikáció pusztán annyit hibázott, hogy két órával hamarabb szólt a miniszterelnöki bejelentés helyi érvényesítéséről, mint maga a bejelentés elhangzott volna. Talán siettek haza nagypéntek előtt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?