Nem delegálhat tagot a mezőhegyesi alapítvány kuratóriumába a helyi képviselő-testület

Kis-Magyarország

A képviselő-testülettől csak a felügyelőbizottságba várnak delegáltat, miközben a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány bejegyzése még el sem kezdődött. 

 

„A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány felügyelőbizottságába tag delegálása” című előterjesztést is tárgyalja szerdai ülésén a mezőhegyesi képviselő-testület.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a hazai egyetemek nagy többségével párhuzamosan a parlamenti többség április 27-i döntésével egy közérdekű vagyonkezelő alapítványnak, a „Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak” adta a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Kft.-t. Az erről szóló előterjesztést április elején adták be, 14 perccel azután, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlamenti irományok szerint március 31-én, szerdán 23 óra 40 perckor beadta a T. Háznak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság alapítványba adásáról szóló törvényt Áder János köztársasági elnök április 30-án alá is írta, és május 1-jén hatályba is lépett. Az ország egyik legértékesebb agráripari komplexumáról van szóamely kiváló minőségű földeken termel, az alapítványi tulajdonba adással pedig állami tulajdonból fideszes érdekköröknek játsszák át ezt a roppant fontos vagyonelemet is.

Az elmúlt hónapokban többször is beszámoltunk arról, hogy bár megszületett a döntés, mégsem jegyezték még be a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt, amelynek a Ménesbirtokot átadják ingyen és bérmentve. Sőt, június második felében még az alapítvány bejegyzésének az eljárása sem kezdődött el, de valamilyen rejtélyes indokból Orbán Viktor és felesége titkos látogatást tett a mezőhegyesi Ménesbirtokon Lázár János és neje vendéglátásában.

Ilyen fejlemények után tárgyalja szerdán rendkívüli ülésen a mezőhegyesi képviselő-testület, hogy kit delegál a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány felügyelőbizottságába.

A testületi előterjesztés részletesen ismerteti a vagyonjuttatásról szóló törvények és jogszabályok összességét, ebből az is kiderül, hogy a mezőhegyesi önkormányzatot megkereste Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arról tájékoztatta a grémiumot, hogy

az alapítvány nyilvántartásba vétele előkészítés alatt áll, s így Mezőhegyes önkormányzata egy főt delegálhat az alapítvány felügyelőbizottságába.

Az alapítvány elsődleges irányítószerve a kuratórium, az előterjesztés szerint viszont nem ide kérnek delegáltat a képviselő-testülettől.

Nem tudni, hogy Lázár János kormánybiztoson kívül kik kapnak majd helyet a kuratóriumban, de a dél-békési kisvárosban a helyiek Rákay Philipet és Tiborcz Istvánt emlegetik, s az sem elképzelhetetlen, hogy a Ménesbirtok korábbi vezérigazgatója, Pap István Tibor, akiből 2019 őszén – a helyi fideszes jelölttel szemben – Lázár csinált polgármestert, helyet kap majd a kuratóriumban. 

 
Lázár János és Pap István Tibor mezőhegyesi polgármester 
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Kedden újfent megnéztük a legfrissebb bírósági adatbázisokat, és beszéltünk cégbírósági munkatársakkal. Az derült ki, hogy a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány „név jelenleg nincs használatban és a bejegyzése sincs folyamatban egy szervezetnél sem!”

Azaz egyelőre olyan alapítvány felügyelőbizottságába keres tagot Mezőhegyes, amely még nem is létezik.

Az ügy másik ellentmondása, hogy bár érvként hangzott el, hogy azért adják alapítványi tulajdonban a mezőhegyesi Ménesbirtokot, hogy ez az értékes vagyonelem kikerüljön a mindenkori kormányzat ellenőrzése alól,

az alapítvány tulajdonosi jogait gyakorló kuratórium összeállítása kizárólag Gulyás Gergely kancelláriaminiszteren és a Lázár János fideszes kormánybiztoson múlik.

A felügyelőbizottságba delegált nevet a mezőhegyesi önkormányzatnak augusztus 10-ig kell elküldeni Gulyás Gergelynek.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk