Budapest: ahol az előválasztás lesz az igazi választás
Ellenzéki összefogás Budapesten

Budapest: ahol az előválasztás lesz az igazi választás

Belpol

A fővárosban a pártok közötti alkuk ellenére számos választókerületben izgalmasnak ígérkezik a verseny. Megnéztük, hol ki tűnik esélyesnek. 

A szeptemberi ellenzéki előválasztáson borítékolhatóan a budapesti egyéni választókerületekre jut majd a legtöbb figyelem, pedig – a 2022-es választás felől nézve – itt lesz a legkisebb tétje az előválasztásnak.

A 18 fővárosi választókerületből 12-t már 2018-ban is megnyert az ellenzék, jóllehet akkor egyedi visszalépéseken túlmutató együttműködés nem volt a pártok között, egymás ellen is elindították a jelöltjeiket. Ha összeadjuk az előválasztást szervező hat párt (plusz az Együtt) 2018-as budapesti eredményeit, azt kapjuk, hogy az összellenzék támogatottsága az összes budapesti OEVK-ban magasan meghaladta a Fideszét. A "legfideszesebb" fővárosi választókerületben, a XII. kerületet és a II. kerület egy részét lefedő 3-as számú OEVK-ban is 12 százalékponttal kapott több szavazatot az összellenzék a Fidesznél, Angyalföldön pedig több mint 40 százalékpont volt az ellenzéki előny.

Érdemes tehát kétkedve fogadni, ha egy budapesti jelölt azzal kampányol majd az előválasztáson, hogy egyedül ő képes megverni a Fideszt.

Valójában bármelyik budapesti OEVK-ban lényegében bárki toronymagas esélyesként indul 2022-ben, amennyiben tényleg beáll mögé a hat ellenzéki párt.

Ettől persze még érdemes jó jelölteket találni, egyrészt az ellenzék általános imázsa miatt, másrészt azért, mert az úgynevezett győzteskompenzációnak köszönhetően a listás mandátumok szempontjából az sem mindegy, mekkora előnnyel nyernek az egyéniben győztes jelöltek.

A valódi tét Budapesten ugyanakkor nem a "legesélyesebb" jelöltek megtalálása, hanem az ellenzéken belüli erőviszonyok alakulása. Éppen azért, mert ezek a választókerületek biztos befutónak számítanak, a pártoknak nagyon fontos, hogy minél többet megnyerjenek közülük.

A Jobbikot leszámítva az összes párt várható frakciójának létszámát nagymértékben befolyásolja, hogy hány budapesti körzetben tudja megnyerni az előválasztást.

Ennek megfelelően már a hivatalos jelöltállítás előtt komoly helyezkedés kezdődött. A regisztráció július 26-i indulását követően megnéztük, mit tudunk most az egyes OEVK-kban várható versenyről. Ez alapján négy kategóriába soroltuk a választókerületeket.

1. Ahol nincs kihívó

Van három OEVK, ahol eddig csak egyetlen párt állított jelöltet, és nem is valószínű, hogy szeptemberig változik a helyzet:

 • A 10-es számú választókerületben (Óbuda) Szabó Tímeát, az MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatja az összes többi párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom;
 • és Újpesten sem indult el senki a DK-s Varju László ellen (bár az LMP egyelőre nem is támogatja). Ezen a két helyen az sem biztos, hogy szerepelni fog más a szavazólapon, bár civil jelöltek még jelentkezhetnek.
 • A 16-os OEVK-ban (XX. kerület) is minden párt beállt az MSZP-s Hiller István mögé, vele szemben azonban a Pálinkás-féle Új Világ Néppárt képviseletében elindul Vidákovics László, így legalább szimbolikus küzdelemre számíthatunk.

2. Ahol egyértelmű, ki az esélyes

Öt választókerületben hiába lesz verseny a pártok között, előre rá lehet mutatni egy viszonylag egyértelmű esélyesre, vagy a jelölt személye miatt, vagy azért, mert a pártok többsége egyvalaki mögött sorakozott fel.

 • A Belvárosban az LMP-s Csárdi Antalt támogatja az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Jobbik is. Ellene kevés esélyt adnánk a momentumos Gelencsér Ferencnek, az I. kerület alpolgármesterének, akit saját pártján kívül a Márki-Zay-féle MMM támogat.
 • Az 5-ös számú OEVK (Terézváros-Erzsébetváros) nagy esélyese Oláh Lajos, a DK hivatalban lévő képviselője. Állított ellene jelöltet a Momentum (Tompos Márton) és a Jobbik (Beleznay Zsuzsanna) is, de a két kihívó inkább csak javítja Oláh kilátásait, mert az esetleges DK-ellenes szavazatok így kétfelé osztódnak. Ebben a választókerületben a Mindenki Magyarországa is elindítja Almási Kecskés Gusztávot.
 • Nagy meglepetés lenne, ha Angyalföldet nem a szocialista Hiszékeny Dezső húzná be, bár vele szemben is áll majd két másik jelölt, a DK-s Keszthelyi Dorottya és a momentumos Naszádos Zsófia. A XIII. kerület hagyományosan az MSZP bástyája, és nyilván Hiszékenyt segíti Karácsony Gergely támogatása is, az viszont intő jel lehet, hogy a 2019-es EP-választáson a Momentum és a DK is több szavazatot kapott a kerületben az MSZP-nél.
 • A 12-es OEVK-ban (XV. kerület) a DK szóvivőjét, Barkóczi Balázst támogatja a Jobbik, az LMP és az MSZP-Párbeszéd is, ellenfele Palocsai Béla, a Momentum önkormányzati képviselője lesz. Palocsai talán abban reménykedhet, hogy az MSZP eredeti jelöltje, a később visszaléptetett alpolgármester, Tóth Imre elég rosszul fogadta, hogy pártja Barkóczi mögé állt, és azt ígérte, a "helyben élő" jelöltet fogja támogatni az előválasztáson.
 • Végül a 15-ös OEVK-ban (XVIII. kerület) a jelenlegi képviselő, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes kapott széleskörű támogatást a pártoktól, a DK ugyanakkor elindítja ellene Ferencz István kerületi alpolgármestert. Meglepő lenne, ha meg tudná szorongatni. 

3. Egy az egy ellen

A DK jelöltjei négy budai választókerületben is komoly versenyre számíthatnak.

 • A 2-es számú OEVK-ban (Újbuda) Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a helyi alpolgármesterrel, a momentumos Orosz Annával száll harcba, és a közvélemény-kutatások inkább Orosz győzelmét vetítik előre. Gy. Némethet támogatja a Jobbik és az LMP, Orosz Annát az MMM és – Barabás Richárd visszalépése után – az MSZP-Párbeszéd.
 • A XII. kerületben a DK-s Komáromi Zoltánt támogatja az LMP; a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd viszont Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja mögé állt be. Ebben a választókerületben az Új Világ Néppárt színeiben Visi Piroska is elindul.
 • A 4-es OEVK (II.-III. kerület) DK-s jelöltje Kálmán Olga, ellenfele a párbeszédes Tordai Bence lesz, akit az LMP és – saját jelöltjének visszahívása után – a Momentum is támogat. A Jobbik ugyanakkor Kálmán Olga mellett kampányol. Ebben a választókerületben tervez indulni civil jelöltként Szalai Kriszta színművész is.
 • A 18-as számú választókerületben (Budatétény) Molnár Gyula volt MSZP-elnök lett a DK jelöltje, miután pártja kizárta, amiért állítólag megegyezett a DK-val, hogy győzelem esetén az ő frakciójukat választaná a parlamentben. Molnár inkumbens képviselő, ennek ellenére nem lesz könnyű dolga Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja ellen, akit a Jobbik és a Mindenki Magyarországa is támogat. (Az MSZP vállalta, hogy nem indít saját jelöltet Molnár Gyula ellen, és nem is támogat mást.)

Ezek mellett 

 • izgalmas küzdelemnek ígérkezik még a Tóth CsabaHadházy Ákos deathmatch Zuglóban, igaz, a Momentumon kívül a többi párt Tóth mögé sorakozott fel (kivéve az LMP-t, ők nem nyilatkoztak).
 • Csepel-Soroksáron a hivatalban lévő képviselőt, a Momentum színeiben induló Szabó Szabolcsot támogatja a Jobbik és az MMM, az MSZP azonban elnökhelyettesét, Komjáthi Imrét indítja ellene, akit az LMP és a DK is támogat.
 • A 14-es OEVK (XVII. kerület) esélyese első ránézésre a jobbikos Szilágyi György, aki mögé a DK, az LMP, a Momentum és az MMM is beállt. Az MSZP-Párbeszéd Lukoczki Károly önkormányzati képviselőt indítja itt. Szilágyi és Lukoczki 2018-ban is elindult a választáson (amit így a kerületben a fideszes Dunai Mónika nyert meg). Akkor viszont Lukoczki közel háromszor annyi szavazatot kapott, mint a jobbikos politikus – érdekes kérdés, hogy a többi párt támogatása mennyire tudja most felhúzni Szilágyit.

4. Többesélyes párharcok

Három választókerületben különösen nehéz jósolni, itt a többi OEVK-hoz képest meglehetősen széles a kínálat.

 • A 6-os választókerületben (VIII.-IX. kerület) két civil jelölt is indul, Jámbor András az MSZP-Párbeszéd, Csordás Anett a Momentum támogatásával. Mellettük a DK Mannhalter Dánielt, az LMP az országosan is ismert Demeter Mártát indítja. Egyiküket sem lehet eleve esélytelennek nevezni.
 • A 9-es OEVK-ban (Kispest) az inkumbens Burány Sándor (MSZP-Párbeszéd) ellen a Jobbik támogatásával indul a DK parlamenti képviselője, Arató Gergely. A Momentum Paróczai Anikó önkormányzati képviselőt indítja, aki elsősorban a kerületi korrupciós ügyek feltárásával szerzett ismertséget.
 • A 13-as OEVK-ban (XVI. kerület) civilként, de az MSZP-Párbeszéd támogatásával indul Vajda Zoltán ökormányzati képviselő, aki 2018-ban kevéssel kapott ki ugyanitt a fideszes Szatmáry Kristóftól (úgy, hogy akkor a Jobbik és az LMP is saját jelöltet állított.) A DK a Jobbik által is támogatott Nemes Gábort, a Momentum Hollai Gábort indítja ellene az előválasztáson. Ebben a körzetben az Új Világ Néppártnak is lesz jelöltje: Palotás János.  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

 • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

 • Hüttl Tivadar
 • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.

A belső zsarnok

 • TPP

Tiltakozó tömeg gyűlik a térre a nyomorúságos életfeltételek, az egyre romló munkakörülmények miatt. Vörös zászlókat lengetnek, Marx és Lenin képét emelik a magasba.

„Ez inkább szolgálat”

 • Soós Tamás

Több mint harminc éve próbálta filmre vinni Füst Milán híres regényét, ami a Testről és lélekről Oscar-jelölése után végre össze is jött neki. A feleségem történetéről, a „gonosz” cannes-i kritikákról, a Freeszfe keretein belül zajló oktatásról, és a férfilét vonzó és mérgező oldalairól is beszélgettünk vele.

Az utolsó békeharcos

A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ravatalánál százezrek álltak sorba. A 96 éves korában elhunyt görög zeneszerző hosszú élete szó szerint annak a szabadságeszménynek megtestesülése volt, amelyet általában a Mediterráneummal kapcsolatban szokás elképzelni.

A szabadságot vették el

Hogy hol jött szembe a parameter.sk nevű, olvasásra egyébként meglehetősen érdemes szlovákiai magyar híroldal podcast­sorozatának linkje, már meg nem mondjuk. Alapvetően a keresési szokásainkról árulkodik a dolog, de talán ez sem ilyen egyszerű. Megfigyel a rendszer, de kiismerni egészen sosem fog, talán ennyivel biztathatjuk magunkat.

Az erőteljes közelség

 • Domsa Zsófia

Az önéletrajzi regényfolyam hatodik (záró) kötetét a magyar közönség szinte pontosan tíz évvel az eredeti megjelenése után veheti kézbe. A könyv egy olyan rendkívüli vállalkozás lenyomata, összegzése, amelynek a hatása azóta is érzékelhető az irodalomban, holott a regények megjelenése idején több kritikai jóslat utalt arra, hogy a Knausgård-jelenség tiszavirág-életű lesz.

Japánban

 • Kiss Annamária

A japánok sokszor már-már megszállottan törekednek a harmóniára. Ennek a kiegyensúlyozottságot hajszoló ellentmondásnak ékes bizonyítéka a 20. századi japán irodalom kiemelkedő alakjának, az alig 45 évesen rituális öngyilkosságot elkövető Misima Jukiónak e négy egyfelvonásos darabja, és sajnos az élete is.