Emlékszenek a volt fideszes polgármesterre, aki feljelentett egy Facebook-poszt miatt? Elbukta a dolgot

  • Magyar Krisztián
  • 2016. június 23.

Kis-Magyarország

A bíróság megszüntette a siófoki Balázs Árpádot kritizálók elleni büntetőeljárást.

Tavaly novemberben derült ki, hogy Siófok korábbi polgármestere, a fideszes Balázs Árpád feljelentése nyomán 17 ember ellen indult eljárás egy Facebook-poszt megosztása miatt. A még mindig visszakereshető bejegyzésben egy 2014-es, még Balázs polgármestersége idején történt ingatlaneladásról volt szó, pontosabban arról, hogy egy belvárosi, 66 négyzetméteres önkormányzati lakást mindössze 5 millió forintért adtak el a szomszédos épület tulajdonosának. Az értékesítési eljárásban nem csupán a gyanúsan kedvező árat említette meg a szerző, aki úgy vélte, több szabálytalanságot is elkövethetett az önkormányzat, mivel a lakás szerinte forgalomképtelen volt, hiszen az nem szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban. A poszt az Árpi Lapjáról Kitiltottak Társasága nevű oldalon jelent meg.

A volt polgármester neve kétszer is szerepelt a leírásban, de azt nem lehet állítani, hogy a posztoló rá élezte volna ki a sztorit, Balázs Árpád mégis feljelentést tett rágalmazás miatt. Azt korábban a 444.hu tudta meg, hogy a 17 emberrel szemben indított magánvádas eljárást közvádassá minősítette az ügyészség azzal az indokkal, hogy a bejegyzés által részletezett ingatlaneladás ideje alatt Balázs Árpád még városvezető volt. Így történhetett meg, hogy a közvádas jelleg miatt rabosíthatták azokat, akiket sikerült beazonosítani, és akikkel szemben többszöri meghallgatása után továbbra is fenntartotta feljelentését a volt polgármester, miközben a rabosítás egy magánvádas eljárásban nem történhetett volna meg. Az eljárás a Fonyódi Járási Ügyészségen indult, itt lett közvádas, de végül itt minősítették vissza magánvádassá, majd tavaly december 18-án megküldték a nyomozás iratait a Siófoki Járásbíróságnak, ahol Balázs Árpád felesége is dolgozik, így elfogultság miatt a Szekszárdi Járásbíróságon folytatódott az eljárás.

Balázs Árpád 2012-ben beszél

Balázs Árpád 2012-ben beszél

Fotó: MTI


A 444.hu-nak Balázs Árpád elmondta, hogy szerinte „valótlan, mocskos rágalmakat” terjesztettek róla, és azért tett feljelentést. A volt polgármester kijelentette, hogy a munkáját tisztességesen végezte, ezért ő nem köteles eltűrni az „ilyen gyalázkodást”. Egy darabig úgy tűnt, hogy a bírósági szakaszba lépett ügyből hosszas pereskedés lesz, májusban egy meghallgatásra is beidézték azt a 14 embert, akit be tudtak azonosítani, közülük 11-en meg is jelentek. Ezen a meghallgatáson felajánlották a vádlottaknak a nyilvános bocsánatkérés lehetőségét, de ebbe egyikőjük sem ment bele, így minden folytatódott tovább. Több vádlottal is beszéltünk a napokban, elmondásuk szerint azért sem voltak hajlandóak elnézést kérni, mert nem volt miért, biztosak voltak abban, hogy egy megosztás, ráadásul egy közügyben tett megnyilvánulás miatt nem vonhatók felelősségre.

Időközben a bírósági ügy akkora port kavart, hogy a kezdetben néhány tucatnyi megosztás többezresre duzzadt a feljelentést kiváltó bejegyzés alatt. A siófoki sztori a parlamentben is téma lett, az MSZP-s Harangozó Gábor egy módosító javaslatot nyújtott be, amely garantálta volna, hogy a jövőben ne lehessen közváddal eljárni a hivatalos személyek sérelmére elkövetett rágalmazások és becsületsértések esetében. Harangozó javaslatát a többség leszavazta.

A májusi meghallgatások után a vádlottak úgy tudták, hogy várhatóan őszre tűzi ki a bíróság az első tárgyalási napot, azonban a napokban újabb fordulatot vett az ügy.

A magyarnarancs.hu birtokába került dokumentumok szerint ugyanis a Szekszárdi Járásbíróság végzése most június 10-én megszüntette az eljárást.

Az indoklásban egyebek közt az szerepel, hogy a konfliktust kiváltó Facebook-bejegyzésből „hiányzik a jogellenesség, mert nem tartalmaz olyan becsmérlő és gyarló kifejezéseket, amelyek alkalmasak lehetnének az egyébként közszereplő sértett emberi mivoltának, egyéni becsületének a csorbítására”. A végzés azt is megemlíti, hogy Balázs Árpád mint közszereplő, köteles a „kritika határait tágabban értelmezni”.

A volt polgármester által feljelentettek között több helyi DK-s és MSZP-s politikus vagy szimpatizáns is volt, többükkel beszéltünk, szerintük egyértelműen ellenük irányult Balázs Árpád akciója. Volt, aki megjegyezte, hogy ezzel a végzéssel valójában a volt polgármester járt jól, hiszen ha folytatódik az eljárás, a bíróság megvizsgálta volna, hogy az ügyet kirobbantó Facebook-bejegyzésben foglaltak mennyire felelnek meg a valóságnak, vagyis Balázsnak mekkora szerepe lehetett abban, hogy ilyen olcsón adhattak el egy önkormányzati ingatlant. Ha a bíróság gyanúsnak találta volna az ingatlan értékesítését, akkor hivatalból továbbítania kellett volna az ügyet. Az eljárásban meggyanúsítottak közül többen is gondolkodnak azon, hogy kérjenek-e Balázs Árpádtól valamilyen kártérítést, de ezt csak azután döntik el, ha mindenki kézhez kapta az írásos végzést.

A végzés ugyanakkor nem jogerős, lehet fellebbezni ellene.

Politikai légkör Siófokon

A fideszes Balázs Árpád 2014 októberéig húsz éven keresztül volt Siófok polgármestere. Az előző önkormányzati választások végén mennie kellett, ugyanis a független Lengyel Róbert lett a városvezető, miközben a képviselők többsége kormánypárti maradt. Nemrég hosszú riportban mutattuk be a siófoki állapotokat, akkor úgy tűnt, hogy könnyen Esztergom sorsára juthat a város, hiszen a fideszes többség igyekezett keresztbe tenni a polgármesternek: a siófoki Fidesz-frakció tagjai Lengyel Róbertet szinte az összes jelentősebb, önálló hatáskörben hozható döntési jogkörtől megfosztották; az önkormányzat tulajdonosi jogköreit a testületre, illetve a fideszes vezetésű és többségű pénzügyi bizottságra ruházták. A polgármesternek minden szerződéskötéshez és módosításhoz, a kötelezettségvállalásokhoz és a személyi ügyekhez is testületi jóváhagyásra, továbbá a pénzügyi bizottság elnökének ellenjegyzésére van szüksége.

A városban érezhető a feszültség a jelenlegi és a volt polgármester tábora között, miközben sorra látnak napvilágot a különböző botrányok, amelyek a korábbi vagy a jelenlegi fideszes többség gyanús ügyleteire világítanak rá. Ezek a közül a legnagyobb visszhangot egy vizsgálati jelentés váltotta ki, amelyből kiderült, hogy az önkormányzat legnagyobb cége, a Balaton-parti Kft. az előző városvezetés idején kötelező feladatain kívül más, racionális gazdasági érvekkel nehezen magyarázható „terheket” is magára vállalt, és emiatt erős a gyanúja annak, hogy kormánypárti körök kifizetőhelyeként is működhetett. Rengeteg pénzt költöttek kommunikációs megbízásokra úgy, hogy elvileg nem is ennek a cégnek kellett volna ezzel foglalkoznia, de így is sikerült értelmetlennek látszó megbízásokat kötni, például leszerződtek egy céggel télen, hogy akkor népszerűsítsék a Balatont. A Balaton-parti Kft. a helyi focicsapatnak is irreálisan sok pénzt utalt, illetve az is nehezen magyarázható, hogy miért kötöttek milliós szerződést azzal az ügyvéddel, aki jelenleg a helyi Fidesz első embere.

Figyelmébe ajánljuk