Fideszes öngondoskodás Nógrádban: súlyos közpénzek a családi céghez

  • Magyar Krisztián
  • 2016. december 8.

Kis-Magyarország

A szécsényi Fidesz-elnök is szereti a közpénzt: a Varga Bélához köthető céghez többször onnan érkeztek tízmilliós támogatások, ahol a politikus éppen állásban volt.

Az Átlátszó még szeptemberben írt a Nógrád megyei közgyűlés két fideszes képviselőjéről – köztük az egyik jelenlegi alelnökről –, akik még a kormánypárti átlagnál is jobban élvezik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének előnyeit. Az oknyomozó portál Barna János és Percsina Norbert bizniszeit tárta fel: a nógrádi politikusok érdekeltségei látványosan sok európai uniós forrást kaptak a kormányváltás óta eltelt időszakban úgy, hogy az elvárt vállalkozásfejlesztéssel vagy nem haladnak túl jól, vagy szinte alig van nyoma a tevékenységüknek.

Barnáék csapatába tartozik a szécsényi Fidesz elnöke – őt viszont már mi hozzuk be a képbe! A Varga Bélához és családtagjaihoz köthető vállalkozásnál az elmúlt években szintén könnyen jött állami és uniós tízmillióknak örülhettek. A e heti Magyar Narancsban több olyan ügyet is bemutatunk, amely főszereplője Varga Béla, aki több olyan szervezettel is munkaviszonyban áll, ahonnan érkezett a pénz az ő családi érdekeltségébe is tartozó céghez.

Varga igazi álláshalmozó: fideszes képviselő a szécsényi testületben, bent van a Nógrád megyei közgyűlésben is, alelnök a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál és ő a térség vállalkozásfejlesztési programjáért felelős Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke. Emellett ő az ügyvezetője a Robinson R Kft.-nek, amely egy Art Red House nevű vállalkozás tulajdonosa, utóbbi cég az utóbbi években kapott:

– egy 25,4 millió forintos megbízást a Nógrád Megyei Önkormányzattól, ahol fideszes képviselő Varga Béla,

– egy 9,6 millió forintos támogatást vállalkozásfejlesztésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretein belül,

– és egy szintén 9,6 millió forintnyi mikrohitelt azon az alapítványon keresztül, amely elnöke Varga Béla.

A megyei önkormányzatnak az Art Red House úgy írt tanulmányt, hogy korábban semmilyen hasonló tevékenységet nem végzett, pont annyiért kapták meg a munkát, mint amennyi a közbeszerzés során becsült érték volt. A kétszer 9,6 millió forintot pedig egy olyan iroda vásárlására és renoválásra költötték, amit az Art Red House 2012-ben egy olyan cégtől vett meg, amelynek akkor a szécsényi Fidesz-elnök volt az ügyvezetője.

Kis túlzással tehát Vargáék saját maguktól vásároltak egy ingatlant, annak egy részét ráadásul tavaly kiadták a Jobbiknak.

Még több részlet Varga Béláék ügyleteiről a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban!

Figyelmébe ajánljuk