Fideszes öngondoskodás Nógrádban: súlyos közpénzek a családi céghez

  • Magyar Krisztián
  • 2016. december 8.

Kis-Magyarország

A szécsényi Fidesz-elnök is szereti a közpénzt: a Varga Bélához köthető céghez többször onnan érkeztek tízmilliós támogatások, ahol a politikus éppen állásban volt.

Az Átlátszó még szeptemberben írt a Nógrád megyei közgyűlés két fideszes képviselőjéről – köztük az egyik jelenlegi alelnökről –, akik még a kormánypárti átlagnál is jobban élvezik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének előnyeit. Az oknyomozó portál Barna János és Percsina Norbert bizniszeit tárta fel: a nógrádi politikusok érdekeltségei látványosan sok európai uniós forrást kaptak a kormányváltás óta eltelt időszakban úgy, hogy az elvárt vállalkozásfejlesztéssel vagy nem haladnak túl jól, vagy szinte alig van nyoma a tevékenységüknek.

Barnáék csapatába tartozik a szécsényi Fidesz elnöke – őt viszont már mi hozzuk be a képbe! A Varga Bélához és családtagjaihoz köthető vállalkozásnál az elmúlt években szintén könnyen jött állami és uniós tízmillióknak örülhettek. A e heti Magyar Narancsban több olyan ügyet is bemutatunk, amely főszereplője Varga Béla, aki több olyan szervezettel is munkaviszonyban áll, ahonnan érkezett a pénz az ő családi érdekeltségébe is tartozó céghez.

Varga igazi álláshalmozó: fideszes képviselő a szécsényi testületben, bent van a Nógrád megyei közgyűlésben is, alelnök a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál és ő a térség vállalkozásfejlesztési programjáért felelős Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke. Emellett ő az ügyvezetője a Robinson R Kft.-nek, amely egy Art Red House nevű vállalkozás tulajdonosa, utóbbi cég az utóbbi években kapott:

– egy 25,4 millió forintos megbízást a Nógrád Megyei Önkormányzattól, ahol fideszes képviselő Varga Béla,

– egy 9,6 millió forintos támogatást vállalkozásfejlesztésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretein belül,

– és egy szintén 9,6 millió forintnyi mikrohitelt azon az alapítványon keresztül, amely elnöke Varga Béla.

A megyei önkormányzatnak az Art Red House úgy írt tanulmányt, hogy korábban semmilyen hasonló tevékenységet nem végzett, pont annyiért kapták meg a munkát, mint amennyi a közbeszerzés során becsült érték volt. A kétszer 9,6 millió forintot pedig egy olyan iroda vásárlására és renoválásra költötték, amit az Art Red House 2012-ben egy olyan cégtől vett meg, amelynek akkor a szécsényi Fidesz-elnök volt az ügyvezetője.

Kis túlzással tehát Vargáék saját maguktól vásároltak egy ingatlant, annak egy részét ráadásul tavaly kiadták a Jobbiknak.

Még több részlet Varga Béláék ügyleteiről a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.