Fordulat a balatonföldvári strandkikötő ügyében: mégis folytatják a pert a civilek

Kis-Magyarország

A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület tagsága csütörtökön este döntött így, méghozzá egyhangúlag. A korábban ellentétes véleményt képviselő Herényi Károly elnök is felvállalja a döntést.

Visszavonulót fújt Herényi Károly a civilek nevében – írtuk keddi cikkünkben, amikor a balatonföldvári Nyugati strandra épülő vitorláskikötőt öt éve támadó helyi civil szervezet elnöke arról tájékoztatott: szüneteltetik a most éppen a Kúria előtt lévő pert. Cserébe a beruházó Balabo Kft. alapítványt hoz létre, melybe évente tízmilliókat fizet városfejlesztési célra. Ehhez képest alig két nap elteltével Herényi Károly most ismét visszavonulót fúj, de most az általa kialkudott egyezségtől áll el. A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület csütörtök esti tanácskozásán ugyanis egyöntetűen mindenki a per folytatása mellett érvelt. A történtekről a 24.hu számolt be elsőként.

Senki sem állt Herényi mellé

Ahogyan megírtuk, Herényi Károly hét eleji bejelentése derült égből villámcsapásként érte saját egyesületének tagságát is. Az elnök egy személyben, saját ötlete nyomán kezdett tárgyalásba a kikötőt építő Balabo Kft.-vel és „alkudta” ki az egyezséget a per leállításáról és az alapítvány létrehozásáról. Azt a korábbi parlamenti képviselő lapunknak is elismerte, hogy nincs többségben az álláspontja az egyesületen belül, de akkor még úgy mondta, igyekszik meggyőzni a tagságot, ám ha ez nem sikerül és a per folytatásáról születik döntés, úgy azt már nem ő fogja képviselni.

A csütörtök esti több órás egyesületi vitán információnk szerint senki sem állt Herényi alkuja mellé, az egyesületi tagok egyöntetűen a per folytatását szorgalmazták. Sőt, volt aki azt is felvetette, hogy az egyesület által delegált képviselők az új testületben se vállaljanak semmilyen tisztséget (a Mosolygó Balatonföldvárért három képviselője az egyetlen függetlennel kiegészülve többséget alkothat a leendő, hétfős képviselő-testületben), hiszen felvetődött –ahogyan lapunk is megírta –: Herényi Károly lehet az alpolgármester a kormánypárti Holovits Huba polgármester mellett. Erről a kérdésről azonban végül nem szavaztak, a döntéseket rábízzák a négy érintett képviselőre. A kikötő témájában azonban egyértelmű döntés született, amit végül Herényi Károly is felvállalt.

„Megváltoztattam a véleményemet”

Mi történt, hogy mégis csak fel tudja vállalni az eredeti álláspontjával ellentétes döntést? Ahelyett, hogy meggyőzte volna a tagságot, önt győzték meg?– kérdeztük pénteken Herényi Károlytól, aki azt felelte: „Ilyen az élet és a demokrácia. Fel tudom vállalni a per folytatását, mert nekem elnökként a többségi álláspontot kell képviselnem. Tudom, néhány napja még nem ezt mondtam, de azóta megváltoztattam a véleményemet. Nem a kikötőtémában, hanem az egyesület miatt, azért, mert úgy gondolom, sokkal fontosabb, hogy ez az egyesület fennmaradjon, egységes maradjon. A kikötőpert pedig majd a bíróság eldönti.”

Herényi azt nem tudta megmondani, tárgytalan-e így az a megállapodásuk a Balabo Kft.-vel, hogy alapítványt hoznak létre. A Narancs.hu megkérdezte erről a kikötőépítő céget, továbbá arról is, hogy – hiszen Herényi egyik érve éppen ez volt amellett, hogy álljanak el a pertől – tervezik-e kártérítési eljárás indítását egyebek között az önkormányzattal szemben, több éves elmaradt hasznukra hivatkozva. Amit válaszolnak, közöljük.

FRISSÍTÉS

A Balabo Kft. válasza nem sokkal cikkünk élesítése után futott be. Ezt írták: „Társaságunk nagy örömmel üdvözölte Herényi úr javaslatait, amelyeket teljes mértékben elfogadhatónak és előremutatónak tartottunk és tartunk most is! Sajnálatos, hogy az egyesület egyes tagjainak nyomására Balatonföldvár egésze számára előnyös megállapodás szertefoszlani látszik, tehát a józan ész helyett csak az indulatok és a tények ismeretének hiánya határozza meg a döntéseket. Tekintettel arra, hogy társaságunk a beruházás megkezdésétől kezdve jelentős szerepvállalást ígért a nyugati strand ingyenességének fenntartásában, illetve a település fejlesztésének finanszírozásában, ezért a Herényi úr által javasolt alapítványt (mely a finanszírozásban való részvétel legmegfelelőbb formája) mindenképpen létrehozzuk és abba a támogatásokat befizetjük! Bízunk abban, hogy ez is eszköze lehet annak, hogy a jelenlegi ellenzők ugyanazt érezzék, mint azok a családok, akik már a második szezonban ingyenesen élvezhették a nyugati strand előnyeit! Bízunk abban, hogy a Kúria helybenhagyja a Pécsi Törvényszék jogerős ítéletét és a beruházás megvalósulásának határideje nem tolódik tovább, és így minèl hamarabb rendezett környezet várhatja az ide látogatókat.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk