Simonka Györgyöt és a fideszes parlamenti képviselőt hívta tanúnak Battonya jelenlegi és leendő polgármestere a rágalmazási perükben

Kis-Magyarország

Rágalmazási pert kezdeményezett Battonya jelenlegi, de az önkormányzati választáson vesztes polgármestere, Boros Csaba a voksoláson nyertes Mákos Árpáddal szemben. Boros szerint a kampányban hazugságokat terjesztett róla Mákos és egy tanácsadója, akik szerint mindez nem igaz. A Battonyai Járásbíróságon szerdán tartott békítés nem vezetett eredményre. Boros Simonka Györgyöt, míg a másik oldal Erdős Norbertet, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét szeretné tanúként meghallgatni.

A bírósági békítés során a független polgármester Boros nem volt hajlandó visszavonni magánindítványát, míg a szintén függetlenként indult Mákos és tanácsadója szerint Boros állításai hazugságok, amelyekért felelnie kell. A még jelenlegi és a megválasztott polgármester között egyébként nemcsak a tárgyalóteremben, hanem a június 9-i választáson is kiélezett volt a helyzet: a városvezetői címért folytatott csatában mindössze 22 szavazat volt a különbség Mákos Árpád javára.

A történtek megértéséhez tudni kell, hogy néhány nappal a voksolás előtt a választási harc átcsapott gyűlölködésbe. Megvertek egy embert, aki Mákos Árpád polgármesterjelölt alkalmazottja volt. Az esettel kapcsolatban sem akkor, sem most nem állítja senki, hogy erre a másik oldal adott volna utasítást, azt viszont többen megfogalmazták, hogy az esetnek a felfokozott légkör ellenére sem szabadott volna megtörténnie.

Mindkét polgármesteraspiráns független jelöltként indult, ám Boros Csabát nyíltan támogatta a térség fideszes parlamenti képviselője, Erdős Norbert, míg Mákos Árpád önmagát jobboldali beállítottságúnak vallja. Ha nem sok sikerrel is, de Boros független jelöltként indult a 2022-es országgyűlési választáson is, ahogy arról annak idején beszámoltunk. 

A rágalmazás vétségében alapvetően két dolgot sérelmez Boros Csaba Mákos Árpáddal és tanácsadójával, Galló Ferenccel szemben. Egyrészt megítélése szerint személy szerint őt teszik felelőssé annak az Európai Unió által finanszírozott és összességében 500 milliós EFOP-projektnek a sikertelenségéért, amelynek gesztora Battonya városa volt. A bírósághoz beadott magánindítványában Boros úgy fogalmaz, Galló Ferenc egy, a mostani választás előtti, nagy nézettségű videón is rögzített rendezvényen arról beszélt, hogy polgármesteri tisztségéből fakadó kötelezettségeit megszegve összesen 492 millió forintos kárt okozott a battonyai önkormányzatnak és a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulásnak. Másrészt azt is sérelmezi, hogy nevét összefüggésbe hozták a Magyar Pünkösdi Egyház és egy battonyai önkormányzati intézmény közötti együttműködéssel, amelynek révén 2021 novembere és 2022 decembere között népkonyhát működtettek a dél-békési kisvárosban.

Utóbbival kapcsolatban Boros kifejtette, erről testületi határozat született azzal a kikötéssel, amennyiben veszteségbe fordulna a népkonyha üzemeltetése, akkor felmondják a szerződést. Az uniós pályázattal kapcsolatban pedig az az álláspontja, hogy azt a megbízási szerződés alapján egy profi szervezet, a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. menedzselte. Ha bárki hibázott, akkor ez a szervezet lehetett az. Hozzátette, a projekt 2019. december 31-én befejeződött, ő pedig 2019 októberében lett Battonya polgármestere, így nem volt ráhatása a pályázatra. Mivel ezzel az EFOP-pályázattal összefüggésben Galló Ferenc már bírálta Simonka Györgyöt, a térség akkori fideszes parlamenti képviselőjét, ezért az ő tanúként meghallgatását indítványozta Boros. A kis különbségű választási vereségét a fentiekkel is magyarázza a még hivatalban lévő polgármester.

Egészen másként látja a kialakult helyzetet Mákos Árpád és Galló Ferenc, akik azt hangsúlyozták portálunknak, hogy hamis vád és a hatóság félrevezetése miatt fontolgatják ellenper indítását Boros Csaba ellen. Mákos azt hangsúlyozta, hogy Boros állításával szemben az EFOP-projekt nem 2019 decemberében, hanem 2020 júniusában zárult le. Ennek keretében Boros 2020 februárjában a pályázat révén eszközöket adott át két battonyai óvodának. „Ilyen szempontból egy hamis magánokiratot szerkesztett Boros, és ez lett magánindítványának a része” – fogalmazott Mákos. Galló pedig azzal érvelt, hogy hamis az a tényállítás a magánindítványban, ami szerint ő több mint 400 milliós károkozással hozta volna összefüggésben Borost. „Ilyet egyszerűen nem mondtam” – hangsúlyozta.

Galló Ferenc hozzátette, a még regnáló battonyai polgármesternek hamis az a kijelentése is, ami szerint a népkonyhai szolgáltatáshoz a battonyai önkormányzatnak pénzügyileg nem volt semmi köze. Ugyanis egy, a megyei hírlap online változatában megjelent hír szerint a térség országgyűlési képviselője, Erdős Norbert ennek kapcsán éppen arról beszélt, hogy ennek a finanszírozási alapját az állami normatíva mellett, ha kisebb részben is, de a pünkösdi egyház és Battonya városa adta össze, ami jó példája volt az együttműködésnek. Éppen ezért kívánják tanúként meghallgatni a folytatódó perben Erdőst.

Ebben a pillanatban úgy fest tehát, hogy a térség volt és jelenlegi fideszes képviselői is szerepet kapnak Battonya jelenlegi és jövendő polgármesterének rágalmazási perében. Éppen a június 9-i dél-békési választási eredmények miatt nagyon hűvös a kapcsolat Simonka György és Erdős Norbert között. Ahogy érdekes lesz október elején a Battonya régi és új polgármestere közötti önkormányzati átadás-átvételi procedúra; erősen beárnyékolja majd, hogy egymással perben és haragban állnak.

(Címlapképünkön a battonyai városháza. Forrás: Battonya Város Önkormányzata Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk