Balatonföldvári strandkikötő: Herényi Károly visszavonulót fújt a civilek nevében

Kis-Magyarország

A volt politikus a Facebookon adta hírül, megegyezett a kikötőt építő Balabo Kft.-vel, hogy a szeptember 24-én a Kúria előtt esedékes per szüneteltetését kérik.

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke, korábbi parlamenti képviselő arról tájékoztatta a közvéleményt: a Nyugati strand kellős közepén épülő vitorláskikötőt (cikkünkben strandkikötőnek, illetve e-kikötőnek is nevezzük – a szerk.) a továbbiakban nem támadják (öt éve, 2019-ben kezdték megfellebbezni a kikötőépítéshez kiadott hatósági engedélyeket, mert szerintük strandra nem épülhet kikötő), a Balabo pedig létrehoz egy olyan alapítványt, amibe évente tízmilliókat fizet városfejlesztési célra. Herényi bejelentése derült égből villámcsapásként érte a kikötőügyet nyomon követő helyi közvéleményt, az egyesület Facebook-oldalát elárasztották a felháborodott, egyébként zömmel Mosolygó-szimpatizáns kommentelők, s időközben az is kiderült: magában az egyesületben sincs többsége az elnök által kialkudott egyezségnek, akár még „palotaforradalom” is kitörhet.

„Megalkuvás, csalódás”

A civil szervezet a június 9-i önkormányzati választáson három képviselőt juttatott a hétfős balatonföldvári képviselő-testületbe – az egyik a háromból Herényi Károly –, és az egyetlen bekerült függetlennel együtt októbertől már többségük lesz a három fideszessel szemben. A várost továbbra is a kormánypárti Holovits Huba vezeti, aki a polgármester-választáson a voksok 56 százalékát szerezte meg Herényi Károllyal szemben (44 százalék).

„Megalkuvás, nagy csalódás” – írják többen is a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület Facebook-oldalán. Mások élesebben fogalmaznak, azt írva, hogy „megvette, bedarálta őket is a rendszer”, vagy hogy „ez a saját szavazóitok arcul csapása”. Megint más azt veti fel, hogy alpolgármesteri és más pozíciókat várnak „jutalmul” a Mosolygók. Az egyesületi elnök (októbertől önkormányzati képviselő) írásának már a felütése is érdekes, hiszen azt írták a bejegyzése elé: „Az alábbiakban Herényi Károly a Mosolygók képviseletében megválasztott önkormányzati képviselő írását olvashatják, azzal a lábjegyzettel, hogy a leírtakkal kapcsolatban az egyesületünkben jelenleg is kemény viták zajlanak. ”

Mostanra legalább „félkész” állapotba került Balatonföldvár Nyugati strandjának kellős közepén az az e-kikötő, amiről immár több éve folyik a jogvita – írtuk legutóbb, fél éve, a 175 férőhelyesre tervezett megakikötő azonban azóta tovább épült. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal háromszor is zöld utat adott a kikötő építésének, a Herényi Károly által elnökölt Mosolygó Balatonföldvár Egyesület mindhárom esetben bíróságon támadta meg az engedélyt, s míg a Pécsi Törvényszék az első két alkalommal nekik adott igazat, harmadszorra, idén márciusban elutasította az érvelésüket. Ezek után került a kikötőépítés ügye az egyesület felülvizsgálati kérelme nyomán a Kúria elé, mely jelen állás szerint szeptember 24-én hozna döntést. Ám ahogyan Herényi hétfőn megírta, az egyesület kezdeményezi a per szüneteltetését.

 
Az épülő e-kikötő a Nyugati strandon augusztusban
Forrás: Mosolygó Balatonföldvár Facebook
 

Építők kérték

„Több ízben tárgyaltam, egyeztettem a kikötőépítő cég, a Balabo Kft. tulajdonosaival is – írja Herényi Károly. – Mi, a Mosolygók azt szerettük volna elérni, hogy a Nyugati strandra ne épüljön kikötő. Nem vagyunk kikötőépítés-ellenesek, nekünk a helyszínnel és a jogszerűséggel volt bajunk. 2020 óta két pert megnyertünk, a harmadikat elveszítettük. Fontos tény, hogy mi nem a kivitelezőt pereltük, hanem az engedélyeket és határozatokat kiadó hivatalokat, az önkormányzati és a kormányhivatalt. A kikötőépítés-befejezés és átadás eredeti határideje 2023. április elseje volt. Ez most két év csúszással 2025. április elejére módosult. A szeptember 24-ére kitűzött, általunk kezdeményezett kúriai per a kikötőépítést megsemmisíteni, bontásra ítélni nem fogja, mert nem ez a per tárgya. Ha a Kúria előtt veszítünk, minden marad a régiben, és fizethetjük a tetemes perköltségeket. Ha nyerünk, a Kúria minden bizonnyal új eljárásra kötelezi a bíróságot, az pedig megismételt eljárásra az önkormányzatot és a kormányhivatalt.

Tehát a kikötő mindenképpen megépül, csak az elhúzódó ismételt eljárások miatt még később.”

Az egyesületi elnök exhonatya szerint a Balabo az elmaradt 2-3 éves haszon miatt kártérítési eljárást indíthat a hivatalok, így az önkormányzat ellen, amit nagy valószínűséggel meg is nyerne, a városnak pedig akár több száz millió forintot kéne fizetni az adófizetők pénzéből. „Tehát ha a kikötő úgy is megépül, akkor a város érdeke az – már csak a várható adóbevételek miatt is –, hogy mielőbb átadják. Az építő cég, mint felperesekhez hozzánk, Mosolygókhoz fordult azzal, hogy vonjuk vissza perkezdeményezésünket. Érvük az, hogy megakadályozni nem, csak lassítani tudjuk a kikötőépítés befejezését. A lassításból nekik is, az önkormányzatnak is kára lesz. Nekünk, Mosolygóknak sem lesz semmilyen, még erkölcsi hasznunk sem, legfeljebb az, hogy utolsó csepp vérünkig küzdöttünk. Első javaslatunk az volt, hogy az önkormányzat kapjon tulajdonrészt a kikötőt építő cégben, s ami ezzel jár, osztalékot a nyereségből. Ebben a kérdésben nem tudtunk megállapodásra jutni, mert az állami vagyonról szóló törvény nagyon megnehezíti az efféle együttműködést. Második javaslatunk egy alapítvány létrehozása volt, amit a beruházó magáévá tett. Az egyeztetések most is folynak.

A jelen állás szerint a per visszavonása esetén az alapító, vagyis a Balabo Kft. hajlandó minden évben nyeresége 10 százalékát, de minimum 15 millió forintot a Kvassay sétány és a Nyugati strand közösségi tér fejlesztésére a Kvassay sétány Alapítványba befizetni.

A felhasználásról a közösségi vélemények figyelembevételével a kuratórium dönt, aminek munkájában mi, Mosolygók is részt veszünk.”

„Elbuktunk”

„Elbuktunk, a kikötő megépül, ezt kell mindenkinek tudomásul vennie, ami úgy látszik, nem könnyű – válaszolta Herényi Károly arra a kérdésünkre, hogy mit szól a „sajátjaik” köréből is érkező negatív kommentekhez. – Vagy van valakinek jobb ötlete? Van olyan, aki még meg tudja gátolni a kikötő felépülését, vagy több pénzt tud hozni a várható adóbevételeknél és a leendő alapítványba befolyó pénznél, amivel a város, a Balaton-partunk turisztikai vonzerejét növelhetjük? Sajnálom én is, hogy a dupla idézőjelben értendő magyarországi jogállam keretei között csak ennyit tudtunk elérni – saját zsebből, energiáinkat és időnket nem kímélve. Lassítani továbbra is tudnánk, de azzal csak az esetlegesen fizetendő, elmaradt haszon miatti kártérítés összegét növelnénk, annak meg nincs értelme, az nem lehet érdeke Balatonföldvárnak.”

 
Strandolók az épülő e-kikötő mellett. A fotó augusztusban készült
Forrás: Mosolygó Balatonföldvár Facebook
 

Ha nem kerültek volna be június 9-én a testületbe, akkor is figyelembe vennék az önkormányzat érdekeit, akkor is egyezségre törekednének a beruházóval? – firtattuk, hiszen márciusban még, a számukra kedvezőtlen bírósági döntés után egyezség helyett a Kúriához nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet. Herényi azt felelte: „Természetesen akkor is. Mi négyek a testületben is minden esetben Földvár érdekeit fogjuk figyelembe venni, és nem azért ülünk be, hogy a fideszes polgármester előterjesztéseit élből leszavazzuk. Nem az önkormányzatot, sokkal inkább a földváriakat érné kár egy több százmilliós kártérítési kötelezettséggel.”

Herényi Károlytól azt is megkérdeztük, hogyan értékeli az elmúlt négy év ezek szerint eredménytelen küzdelmét a „strandkikötő” ellen, kudarcként? Vagy ellenkezőleg, éppen ez „ágyazott meg” annak, hogy június 9-én három jelöltjük is be tudott kerülni a képviselő-testületbe? „Úgy értékelem, hogy megtettük, amit meg kellett tennünk – hangzott a válasz. – Lehetett sejteni, hogy a 21. század elejének Magyarországán ez a harc mennyi eredménnyel kecsegtet. De elmentünk a falig, ezt kellene most mindenkinek megértenie. Annyi eredménye kétségtelenül van az erőfeszítéseinknek, elmúlt öt éves munkánknak (aminek csak egy látványos része volt a »kikötőcsata«), hogy lehetőséget kaptunk a választóktól: mutassuk meg, a többségünk birtokában.”

Herényi lehet az alpolgármester

Herényi szerint a három mosolygós képviselő az egyetlen függetlennel „biztos” és hosszú távú többséget alkot majd a földvári testületben, amit a kikötőépítővel kötendő egyezség sem ír felül. Amikor rákérdeztünk,

nem tagadta azt sem: az előzetes tárgyalások alapján jó esély van arra, hogy ő legyen az alpolgármester,

a függetlenként bejutott képviselő, Ernyes Ervin pedig (aki egyébként pénzügyi osztályvezetőként távozott évekkel ezelőtt a földvári hivataltól) a legfontosabb bizottságnak, a pénzügyinek az elnöke. Ennek azonban – szögezte le – nincsen köze a kikötőalkuhoz. „Be akarjuk bizonyítani, hogy Balatonföldvár város érdekeinek szolgálatát tartjuk elsődlegesnek. A kérdés az, hogy a város érdekeit ellenséges, bosszúvágytól vezérelt, vagy az együttműködést preferáló hangulatban lehet-e eredményesebben szolgálni? Miután az előbbivel csak a káröröm mosolyát lehet az arcokra varázsolni, ez természetesen nem lehet a Mosolygók útja. Mi közbékét szeretnénk teremteni, ahol nem az a közbeszéd tárgya, hogy ki kire szavazott, ki a fideszes és ki nem, hanem az, ki mit gondol városunk jelenéről és jövőjéről, és ezekben hogyan tudunk közös nevezőre jutni.”

 
A készülő strandkikötő, háttérben a Tihanyi-félszigettel
Fotó: A szerző felvétele
 

Győzködi a tagokat

A közös nevező azonban egyelőre az egyesületben sincs meg. Kedden Herényi Károly újabb írása jelent meg a Mosolygó Balatonföldvár oldalán, amiben az elnök elismeri: az egyesület többsége nem osztja az ő álláspontját és a per folytatásának a híve. Ha ilyen döntést hoz az egyesület – írja Herényi –, azt demokrataként elfogadja, de képviselni már nem fogja tudni.

Nem született még végső döntés az egyesületben a per szüneteltetéséről? Születhet még olyan döntés, hogy vissza az egész, és mégiscsak tovább támadják a kikötőépítést? – kérdeztük kedden az elnöktől, aki azt felelte: „A per szüneteltetését az egyesület jogi képviselője már kezdeményezte. Igyekszem meggyőzni az egyesületi tagokat, de ha nem járok eredménnyel és máshogy dönt a tagság, akkor azt a döntést már másnak kell képviselni.

A civil szervezet Herényi Károly vezetése nélkül feltehetően szétesne, a tekintélye, tapasztalata és a képviselővé választása okán tárgyalhatott egyedül a kikötőépítőkkel is – mondta a Narancs.hu-nak egy, az egyesület életére rálátó helyi forrásunk, hozzátéve: nem lenne szerencsés, ha még azelőtt szétesne a szervezet, mielőtt megalakulhatna az új képviselő-testület, amiben többséget szereztek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk