Herman-sír: Elnézést kér, és visszaállítja Miskolc, amit a képviselő szétbarmolt

  • Kovács István
  • 2013. november 5.

Kis-Magyarország

Az önkormányzat máris tűzoltásba kezdett, miután a kormánypárti képviselő törvénytelenül intézkedett Herman Ottó sírjával kapcsolatban. Állítólag a sírköves hibázott.

Alaposan, ám törvénytelenül formáltatta át két országos hírű természettudós síremlékét Felső-Hámor temetőjében a Fidesz–KDNP miskolci képviselője, Kovács László háziorvos. Varga Miklós szobrászművész alkotása Herman Ottó sírját jelzi, aminek nagy részét ma már egy jókora új síremlék takarja, míg Vásárhelyi István nyughelyéből csak egy dombormű maradt fenn, beépítve egy ugyancsak ízléstelen környezetbe. A helyi Védegylet saját honlapján hívta fel a figyelmet a temetőt ért durva változásokra.

false

 

Fotó: Facebook

Kovács László háziorvos a megyei lapnak kifejtette, hogy a megvalósításnál nem biztos, hogy jó döntést hoztak, de a hibát igyekeznek majd a városházi szakemberek segítségével korrigálni. A boon.hu azt is közzétette, hogy Herman Ottó új síremléke – közpénzből – 996 ezer 950 forintba került, amit szembeállítanak hasonló termékekkel, amelyek értéke a 370 ezret sem éri el. Kovács ezt a pénzt a választókerületi keretéből költötte el az alábbi beszámoló tanúsága szerint.

false

 

Csakhogy Miskolcon egy 2009-es helyi rendelettel védetté nyilvánított sírhelyeken csak a városi közgyűlés határozata után végezhető bármiféle módosítás. Ezt a rendeletet szegte meg Felső-Hámor képviselője, amikor megrendelte a sírok átalakítását. A műemlékek és köztéri alkotások módosítása vagy eltávolítása egyébként is csak az alkotó és az érintett családtagjainak a jóváhagyásával történhet meg.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és hallott hasonló esetről, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra, és mi utána járunk.

 

Kedd délután a városháza közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban: a városfejlesztési és városüzemeltetési főosztály „2012-ben és 2013-ban a vonatkozó jogszabályokat figyelmen kívül hagyva két ízben, a Herman Ottó és a Vásárhelyi István sírok tekintetében engedélyezett szakszerűtlenül és jogszabálysértően végrehajtott sírhelyátépítést. A városfejlesztési és -üzemeltetési főosztály a költségek áthárításával, az építési vállalkozóval helyreállíttatja a Felsőhámori temetőben az átépítések előtti állapotokat”. A közleményben szerepel az is, hogy elrendelik a főosztályon történt jogszabálysértés kivizsgálását. „A Vásárhelyi családtól levélben elnézést kértem. A Felsőhámori temetőben lévő két védett síremlékünk méltó állapotba hozásáról egyeztető tárgyalásokat kezdeményezek az érintett hivatalokkal és a Herman Ottó Múzeum illetékes szakembereivel, valamint a Vásárhelyi-családdal” – írta közleményében Pintér Zoltán főosztályvezető.

Kovács László képviselőt nem sikerült elérnünk, nyilatkozott viszont a magyarnarancs.hu tudósítójának dr. Csiszár Miklós, a város jegyzője. Mint elmondta, személyesen beszélt az ügyről Kovács Lászlóval, és a képviselő neki azt mondta, hogy tudtán kívül véste a nevét a síremlékre a sírköves, amin ő is megdöbbent.

Mester és tanítvány

Az 1914-ben 79 éves korában elhunyt Herman Ottó végakaratát 1965-ben teljesítette Miskolc város tanácsa, amikor Budapestről a hámori temetőbe vitették földi maradványait. Herman a 19. század egyik legismertebb magyar természettudósa volt, aki jártas volt a néprajzban, az ornitológiában, de letette névjegyét régészként is. Korának polihisztoraként emlegették, aki országgyűlési képviselőként a politikában is megmártózott. Síremlékét – amely Varga Miklós alkotása – 1979-ben avatták fel.

Vásárhelyi István Herman tanítványa volt, mesteréhez hasonló területeken dolgozott, és éveken át vezette a lillafüredi pisztrángtelepet. Természetvédő és ornitológus tevékenysége révén is ismertséget szerzett. Sírhelye Herman Ottóé mellett található, ám az eredeti nyughelyet elbontották, és helyére egy manapság használatos, előre gyártott síremlék került.

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.