Így gyarapszik a család: Mészáros Lőrinc behúz egy 75 milliárdos gigatendert, és behozza az öccsét alvállalkozónak

  • Magyar Krisztián
  • 2017. július 1.

Kis-Magyarország

Mert a felcsúti NER-ben is minden forintnak megvan a helye.

Pontosan egy hete számoltunk be arról, hogy Mészáros Lőrinc vasútépítő cége, az R-Kord Kft. a V-Híd Építő Zrt.-vel közösen építheti meg a Püspökladány és Ebes közötti vasúti vonalszakaszt. A Közbeszerzési Értesítő adatai szerint egy 32 kilométeres pályát kell kialakítaniuk úgy, hogy azon akár 160 kilométer per órás sebességgel is közlekedhessenek vonatok. A közbeszerzést kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kezdetben még csak nettó 69 milliárd forintra becsülte a munkákat, végül a 74,96 milliárdos ajánlat sem volt akadály; a többi induló előtt Mészáros Lőrincék lettek a befutók.

Azt az mfor.hu vette észre, hogy a beruházáshoz a felcsúti fenomén cége több alvállalkozót is bejelentett, köztük saját magát is, ugyanis az R-Kord beveszi a buliba a Mészáros és Mészáros Kft.-t, amely szintén Orbán haverjának az érdekeltsége. De hogy még ennél is jobban házon belül maradjon a pénz – ahogy azt a kivitelezőkkel kötött szerződés mellékletében láttuk –, a testvér is beszállt, Mészáros János Híd-Tám Kft.-je is ott van az alvállalkozók között.

A szerződés mellékletében ott van Mészáros János cége

A szerződés mellékletében ott van Mészáros János cége

 

Mészáros János még 2016 márciusában vásárolta meg az egyebek közt híd-, vasút- és útépítéssel is foglalkozó céget. A felcsúti önkormányzati képviselőként is dolgozó üzletember megérkezésével a Híd-Tám szélsebesen elkezdett szárnyalni, a 2015-ben produkált 96 milliós árbevétel 2016-ra 712 millió forintra nőtt, ki is vett 50 millió forint osztalékot Mészáros János. De számára közel sem ez a cég volt a legsikeresebb tavaly, a szintén hozzá tartozó Agro-Felcsút 1,6 milliárd forint bevételt termelt, és 60 millió forint osztalékot hozott a felcsúti polgármester öccsének, akinek a Pegazus Trade nevű kft.-je sem aprópénzzel játszik, legalábbis ezt mutatja a majdnem pontosan nettó 1 milliárd forintos tavalyi árbevétel. Persze hogy innen is jutott egy kis osztalék, ahogy a Híd-Támnál, itt is 50 millió forint.

Az öcs is örül Mészáros Lőrinc jobbján

Az öcs is örül Mészáros Lőrinc jobbján

Fotó: MTI

Mészáros János cégbirodalma az utóbbi időben bővült is, ahogy azt elsőként megírtuk: a vállalkozó a Pegazus Trade Kft.-jén keresztül lett tulajdonos, az Opten céginformációs rendszere szerint idén február 17-én, a Herceghalom Interat Zrt.-ben. Az 1992-ben alapított Herceghalom Interat elsősorban mezőgazdasági gépek és alkatrészek kereskedésével foglalkozik, de a Bicske szélén található telephelyükön – van egy Dombóváron is – üzemeltetnek egy Suzuki-szalont is. A cég 2016-os árbevétele 1,2 milliárd forint volt.

Külön érdekesség, hogy az Interat röviddel Mészáros János felbukkanása után már be is zsebelt egy közbeszerzést, miután a Készenléti Rendőrség innen vásárolt egy „vontatásra alkalmas emelő-rakodó gépet” nettó 9,35 millió forintért.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.