Botrány Komlón: súlyos jogsértést követett el a fideszes városvezetés

szerző
Katus Eszter
publikálva
2017. júl. 02., 11:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közel egymillió forint büntetést szabott ki a Közbeszerzési Hatóság Komló Város Önkormányzatára, miután megállapították, hogy súlyos jogsértést követett el egy adásvétel kapcsán.

Ahogy azt korábban megírtuk, a komlói képviselő-testület 2016 novemberében hozott egy határozatot, amely szerint tízmillió forintért megveszi egy magánszemélytől azokat a bányászati emléktárgyakat, amiket korábban már beépített egy emlékműbe. Az üzlet látszólag több sebből is vérzett – ezt gondolta Tényi István is, aki cikkünk nyomán feljelentést tett a Baranya Megyei Főügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyben nyomozás indult a Szigetvári Járási Ügyészségen, fokozott ügyészi felügyelet mellett.

A nyomozás során a közbeszerzési eljárás is vizsgálat alá került, a Közbeszerzési Hatóság pedig megállapította, hogy a komlói önkormányzat jogsértést követett el, amikor nem írt ki közbeszerzési eljárást a bányászrelikviák megvásárlására. Erre azért lett volna szükség, mert a beszerzés összege meghaladta a nyolcmillió forintot.

A Közbeszerzési Hatóság nyolcszázezer forint büntetést szabott ki a súlyos jogsértés miatt, és pert indít a szerződés érvénytelenségének kimondása, valamint az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása miatt.

A határozatban foglaltak szerint az önkormányzat arra hivatkozott, hogy 7,9 millió forint plusz áfa vételárral számoltak, amely alapján nem lett volna szükség a közbeszerzésre, valamint arra, hogy „nem a klasszikus áfakörbe tartozó féllel” szerződtek, ezért a személyi kifizetésekre vonatkozóan egészen más bruttó-nettó értéket kell számítani. Ezeket az érveket azonban a hatóság nem fogadta el.

szerző
Katus Eszter
publikálva
2017. júl. 02., 11:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Világos
    2017. július 02., 13:17
    Ajajaj ! Nagyon fájdalmas eset. Hallotak már a Közbeszerzési Hatóságról ?
    Na most akkor megvan.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...