„A lányomnak misére kell járni” – Iskolától a trafikügyekig Jászapátiban

  • Matkovich Ilona
  • 2013. november 29.

Kis-Magyarország

A jászsági kisvárosban egyszerre két élet zajlik: a csodás, amiről a kormánypárti városvezetés beszél, és az, amiről az utca embere vagy az ellenzéki blog. Mi most mindkettőt bemutatjuk.

„2010 óta Pócs János polgármestersége alatt Jászapáti megújul” – ez áll a jászsági város polgármesterének honlapján. A máig dinnyetermesztéssel is foglalkozó Pócs János (Fidesz–KDNP) 2010-ben megnyerte az országgyűlési választást a szocialista Szekeres Imrével szemben, majd az őszi önkormányzati választáson 41 szavazattal előzte meg a várost tíz éve irányító szocialista Szabó Lajost. Igyekeztünk utánajárni, hogy miben is áll ez a megújulás. Érdeklődtünk, azután a helyszínre is elmentünk.

Fejlesztések leltára
Jászapátiban – az önkormányzat szerint – dübörög a fejlesztés, noha szerdai cikkünkben épp azt idéztük fel, hogy Pócs hogyan szavazta le a térségre irányuló fejlesztési ötleteket, csak azért, mert azt egy ellenzéki – konkrétan a szocialista Szekeres Imre – terjesztette elő a parlamentben.

Az alábbi táblázatban szerepelnek azok a fejlesztések, amelyek az elmúlt években történtek a közel 20 ezer fős településen. Az adatokat a helyi önkormányzat küldte meg számunkra. Ne ijedjen meg tőle, ha a tábla hosszú, görgessen, mert cikkünk utána folytatódik!

Pályázat neve Pályázat összege Támogatási intenzitás Teljesen Fidesz Előző ciklusos előkészítés, Fidesz megvalósítás
Vágó Pál emlékház felújítása 8 000 000 Ft 100% x
Jászági Ivóvízminőség javító program 1 700 000 000 Ft 100% x
Városközpont Integrált Fejlesztése 620 000 000 Ft 85% x
Felhagyott hulladéklerakók rekultivációja 2 400 000 000 Ft 100% x
Bölcsőde építés 157 000 000 Ft 95% x
Városi bel- és csapadékvíz elvezetés megvalósítása 300 000 000 Ft 90% x
Sportpálya fejlesztése 10 000 000 Ft 80% x
Bűnmegelőzési pályázat (térfigyelő kamerák) 10 000 000 Ft 80% x
Tanyafejlesztési projekt 61 200 000 Ft 83% x
Játszótér építése (LEADER) 10 000 000 Ft 100% x
Templom belső rekonstrukciója 84 000 000 Ft 95% x

A teljes táblázat letölthető innen.

Ezek után elmentünk a helyszínre, megkérdezni a helyieket is.

Az iskola: muszájból
„Nekem van egy gimnazista lányom és két általános iskolás fiam” – mondja a helyi iskola előtt álló anyuka. Két évvel ezelőtt vette át a közel ezer tanulót oktató, amúgy az előző városvezetés idején teljesen felújított Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium iskolakomplexumot a katolikus egyház. Ezzel megszűnt a világi gimnáziumi képzés a városban, és legközelebb a húsz kilométerre lévő Jászberényben van állami gimnázium. Korábban egyetlen, magas színvonalú oktatást nyújtó általános iskolája volt Jászapátinak, tavaly azonban a képviselő-testület kezdeményezte az egyik épület egyházi fenntartásba adását.

Az iskola

Az iskola

Fotó: A szerző felvételei

„Mi nem vagyunk templomjárók, de kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a lányomnak misére kell járni, és a templomban tartják az évnyitót. A kevés pénz miatt kizárt, hogy bérletet vegyünk neki és zsebpénzt adjunk, úgyhogy iskolaválasztáskor csak az itteni katolikus gimnázium jöhetett szóba.” A polgármester a fenntartóváltás bejelentésekor azzal érvelt a bizonytalankodó szülőknek, hogy a magasabb állami támogatással rendelkező egyházi iskola sokkal több lehetőséget biztosít a gyermekeknek. Most úgy áll a dolog, hogy míg az állami iskola tantermei túlzsúfoltak, az egyházi általános iskolának, habár a befogadóképessége ennél jóval nagyobb, alig másfél száz tanulója van.

A neve elhallgatásához ragaszkodó édesanya augusztusban részt vett azon a tüntetésen, amelyet a korábbi iskolaigazgatóért tartottak a szülők. A Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatói posztjára egyedüliként pályázó Utasi László igazgató vezetői programját ugyan mind a diákönkormányzat, mind a szülői munkaközösség, valamint a nevelőtestületi vezetők 100 százalékos arányban támogatták, Utasi pályázata mégis elbukott az önkormányzat fideszes többségű képviselő-testülete előtt, amely véleményével végül nem támogatta a jelöltet. Az iskolának máig megbízott igazgatója van, Nagypál Tamás, akinek a kinevezése miatt – ti. végrehajtó embernek tartják a helyiek – a tanárok nyílt levelet írtak a városvezetésnek. De hiába.

Helyi földügy
A megszólítottak egyébként meglehetősen tájékozottak a helyi ügyekben. Tudnak például arról a földcseréről, melynek során az egyik helyi képviselő korábbi szántójáért cserébe egy tízszer nagyobbat kapott. Az ügy kapcsán lapunknak Pócs János azt mondta: „Kiss János (a szóban forgó képviselő – a szerk.) ugyanannyi aranykorona értékben cserélte el a földterületet, mint (sic!) bárki más. Nem vagyonvesztés  történt, hanem 150 fős munkahelyteremtés és új iparűzési adóbevétel.”

A helyiek arról is beszélnek, hogy Pócs Jánosnak „ahhoz képest, hogy mekkora ember, milyen végzettsége van”. Pócs saját életrajza szerint az „általános iskolai éveket Csányban töltötte, majd a Hatvani Szakmunkás Iskolában tanult”, másról, érettségiről nem ír. Az eduline.hu pedig azt írta: „Balla Gergő, Balogh József, Wittner Mária, Hirt Ferenc, Zagyva György, Pócs János – országgyűlési képviselők, akik érettségi nélkül szereztek mandátumot 2010-ben.”

Két jó trafikos
A Jászságban 17 fideszes politikus, illetve Fideszhez közel álló személy nyert trafikot. Jászapáti sem kivétel, itt Pócs János felesége és Borbás Zsolt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke, jászapáti önkormányzati képviselő is nyert az állami trafikpályázaton. (Országos összesítésünket ebben a tárgyban itt olvashatja.) A dinnyetermesztéssel foglalkozó Pócs család, pontosabban a Pócs Jánosné által vezetett cég 2013 februárjában vette fel tevékenységi körei közé a dohány-kiskereskedelmet – korábban nem foglalkoztak dohányértékesítéssel.

Fejlődő városközpont

Fejlődő városközpont

 

A sikeres trafikpályázatával kapcsolatban Pócs korábban azt írta a helyi Jászblognak: amikor „a trafikügyet támadják, azt elfelejtik mellé tenni, hogy ez is mostantól magyar vállalkozások, magyar családok kezébe kerül, 6000 magyar embernek teremtünk munkahelyet, és nem hagyjuk, hogy ezen is a multik kaszáljanak”. Továbbá: egy „teljesen nyílt, előre közölt játékszabályokkal zajló pályázat zajlott. (…) A trafikpályázatok győzteseit nem politikai alapon választották ki, nincs rejtegetnivaló, végig nyilvános, törvényes, mindenki által ismert szempontok szerint lebonyolított pályázat volt. Vannak nyertesek és vesztesek. A 10 ezer vesztes csalódott vagy sértődött, ez is természetes.” (Pócs egy furcsa NFÜ-s ügyben is érintett volt, amiről a Népszava és a Népszabadság is írt. Utóbbi cikk címe az volt: „Fantomcég a polgármester telkén”. A cég úgy nyert több tízmilliót egy uniós pályázaton, hogy valójában nem is működött.)

A másik jászapáti trafiknyertes, Borbás Zsolt a megyei közgyűlés alelnöke, önkormányzati képviselő, a helyiek szerint Pócs bizalmasa. Ő nemcsak trafikot, hanem a gazdasági tárca munkahelyteremtő pályázatán még 14,9 millió forintot is nyert. A politikus korábban a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy a támogatásnak semmi köze e trafikpályázatokhoz: „Én úgy fogalmaznék, hogy megmaradtak a dohányárusító helyeim, mert eddig is kereskedtünk cigarettával” – mondta Borbás Zsolt.

Közmunkások

Közmunkások

 

2010 óta Borbás meglehetős eredményességgel pályázik. Az elmúlt három évben csaknem 200 millió forint támogatást nyert – írta a Jászblog. Ebből 2011 végén 100 millió forintot „hagyományos és gyorsfagyasztott pékáru előállítására alkalmas sütőüzem létrehozására Jászapátin”. Fél évvel később, 2012 júliusában egyéni vállalkozóként közel 48 millió forintot egy látványpékség kialakítására. Ugyanebben az évben 21 millió forintos támogatást kapott 10 új munkahely létrehozására – írta a Blikk. Borbás gazdasága mostanra a teljes élelmiszerláncot magában foglalja. Búzájából saját malma készít lisztet, a kenyeret a saját pékségében sütik ki belőle, de a politikusnak már öt saját üzlete is van.


Az adósság másképp
Jászapáti önkormányzati testületében szoros arány alakult ki a 2010-es választáson, jelenleg öt fideszes és négy baloldali képviselő ül benne. Zachar Ferenc helyi MSZP-elnök szerint Pócs vezetése alatt szinte semmit nem fejlődött a város, mindössze egy ravatalozó és egy Szent István-szobor készült, és elindult az ipari park kialakítása. Az egyéb fejlesztések mind az előző ciklusban kezdődtek. Ilyen az óvoda- és a bölcsődefejlesztés, és a templom külső homlokzatának felújítása, ami jelenleg is tart. Zachar szerint a szocialista Szabó polgármester 150 millió forint tartozással adta át a költségvetést, melyből 130 millió forintot tettek ki a fejlesztési hitelek. Ehhez képest a város hitelállománya 2012. december 31-én közel 309 millió forint volt. (Pócs honlapja szerint ő nem halmozott fel tartozást – a szerk.) Ennek 70 százalékát azonban az adósságkonszolidáció során rendezte az állam.

Írjon nekünk!
Ha Ön Jászapátiban él, és van véleménye a helyben történtekről, akár jó, akár rossz értelemben, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra.

Figyelmébe ajánljuk