Nem jogásznak való vidék - Tisztogatás a pécsi egyetemen?

  • Stemler Miklós
  • 2013. november 30.

Kis-Magyarország

Országos botrányt okozott, hogy létszámleépítés örvén egy egész tanszéket és neves alkotmányjogászokat bocsátanának el a Pécsi Tudományegyetem jogi karáról. A szakmailag nehezen védhető intézkedést részben megfúrta az egyetem vezetése, ám a kar így is megválik több mint tíz főtől. Az ügyben nehezen szétszálazható módon keverednek gazdasági kényszerek, személyi ellentétek és politikai megfontolások.

Törvényszerű volt, hogy valahol kiboruljon a bili a kiéheztetett magyar felsőoktatásban: a hallgatói és költségvetési támogatásuk jelentős részét az elmúlt három év során elvesztő intézményeknek sok esetben már az alapvető költségek fedezésére sem futja. A már-már rutinszerű létszámleépítés botránnyá fajulásához furcsa személyi döntések és a terület átpolitizáltsága vezetett, hiszen az első körben kirúgandók között olyan szaktekintélyek szerepeltek, mint az alkotmányjogászok fiatal nemzedékének legkiválóbbjai között számon tartott Chronowski Nóra, vagy az egyik legismertebb és -elismertebb magyar médiajogász, Polyák Gábor - a saját területükön mindketten a kormányzati politika markáns kritikusai.

Beteg egyetem beteg kara

Az egymásnak több esetben gyökeresen ellentmondó, a megvalósításig soha el nem jutó szerkezeti átalakításokat követni is képtelen egyetemek és főiskolák számára csupán a költségvetési mozgásterük szűkülése a biztos: egymást követik a költségvetési zárolások, forráskivonások, zuhan a hallgatói létszám. A nagy intézmények közül a legnagyobb veszteségeket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenvedte el.

A PTE 2010 óta folyamatosan veszíti el hallgatóit. Ebben nem üt el ugyan versenytársaitól, ám miközben a többi nagy tudományegyetem - az ELTE, a szegedi (SZTE) és a decreceni (DE) - a keretszámok tavaly év végi eltörlésével valamelyest mérsékelni tudta e csökkenést, a PTE továbbra is szabadesésben van: a 2010-es 8666 fő után idén 5371-en választották csupán. A bukta 39 százalékos, míg például az ELTE 17 százalékos csökkenéssel vészelte át ezt az időszakot, és az év elején kifizetetlen közüzemi számláival hírekbe került SZTE-nél is "csak" 29 százalék a visszaesés mértéke.

A PTE lecsúszása több okra vezethető vissza, az egyik kétségkívül a dél-dunántúli régió helyzete. Értékelhető ipar hiányában több kar végzettjei nem tudnak elhelyezkedni a térségben, ami csökkenti a pécsi képzések vonzerejét. Mindez a jogászokra is igaz: az általunk megkérdezett pécsi ügyvédek praxisukat szüneteltető kollégákról, vegetáló ügyvédi irodákról számoltak be, hiszen ahol befagyott az ingatlanpiac, fogynak a cégek, ott az ügyvédek számára sem terem babér. Az egyetemen belül pedig az egyik legnagyobb vesztes kétségkívül az állam- és jogtudományi kar (ÁJK), hiszen az Orbán-kormány felsőoktatási gányolásának fontos része volt az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés drasztikus szűkítése. Míg a pécsi közgáz az önköltséges hallgatók révén többé-kevésbé képes volt ellensúlyozni a kiesést, a jog óriásit hasalt: a 2011-es 806 főről idénre 328-ra, alig 40 százalékra csökkent a felvettek száma, ami a kar elnéptelenedését vetíti előre.

Több egyetemi forrásunk ezzel együtt arra hívja fel a figyelmet, hogy félrevezető csak a hallgatói létszámok változásából kiindulni; a hektikus felsőoktatási finanszírozás egyik, a kormányzat által kevésbé reklámozott változása idén ugyanis a tudományos normatíva megszüntetése volt - ez a minősített (azaz tudományos fokozatokkal rendelkező) oktatók után járt. A szavakban a minőségi felsőoktatás iránt elkötelezett kormányzat húzása leginkább a magasan kvalifikált oktatói gárdával rendelkező karoknak tett be - például a hallgatói létszám csökkenése miatt amúgy is szívóágra került jognak.

A PTE szenátusa szeptember végén tárgyalta meg a forráskivonások és a csökkenő hallgatói létszám hatásait. Eddigre - minden megszorítás ellenére - a PTE adósságállománya az év eleji 2,6 milliárdról 6 milliárd forint közelébe emelkedett, ezen belül pedig a 60 napon túli tartozások összege 4 milliárdra hízott. A szenátus által elfogadott előterjesztés újabb "konszolidációs" intézkedéseket írt elő a legnagyobb gondban lévő karok, például a jog részére, az ÁJK új dékánja mindezt pedig felhívásként értékelte némi profiltisztításra, nevezetesen 16 munkatársa kirúgására és egy komplett tanszék megszüntetésére.

Nehéz ember nehéz feladatra

A válságos helyzetben lévő pécsi jogi kar élére 2013 tavaszán választottak új dékánt Kecskés László személyében. Bár a hatvanéves jogászprofesszornak nem volt ellenjelöltje, megválasztása nem volt zökkenőmentes: a véleményezési joggal rendelkező kari dolgozók nem támogatták a pályázatot, ami viszont könnyedén ment át a kari tanácson. Mindez abból a szempontból nem meglepő, hogy Kecskést megosztó személyiségként tartják számon, aki szép számban szerzett magának ellenségeket is. A helyi jogászéletben mozgó több forrásunk is óriási egójú nehéz emberként jellemezte, aki azonban az egójához mérhető befolyást is szerzett az évek során. A 36 éve oktató jogtudós nem csak a helyi jogászkörökben számít meghatározó figurának, hiszen 2007 óta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bíróság elnöke.

Kecskés balról kérdez

Kecskés balról kérdez

Fotó: MTI

A kamara melletti választott bíróság nagy horderejű ügyekben jogosult döntéseket hozni, a nemzetközi vihart kavart pécsi vízműháborúban is meghatározó szerepet játszott (erről bővebben lásd: Szabadságharc Fidesz-módra, Magyar Narancs, 2010. október 7.). Elnökként Kecskés jelölheti ki az egyes ügyek tárgyalóit, ami óriási kapcsolati tőkét biztosít a jogászszakmában. A jogászprofesszor ráadásul a politika világában is otthonosan mozog: az Antall-kormányban a jelenleg alkotmánybíróként ügyködő Balsai István igazságügyi miniszterhelyettes államtitkáraként szolgált, 2006-ban az MDF ORTT-delegáltjaként merült fel a neve, a kamara élén álló Parragh László pedig sosem rejtette és rejti véka alá politikai szimpátiáit. A pécsi jogon végzett, a magyar felsőoktatást előszeretettel ostorozó kamarai elnök kifejezetten jó viszonyt ápol egykori tanárával, aminek ékes bizonyítéka volt jelenléte a kar kilencvenedik születésnapi ünnepségén is.

Ezek után nem meglepő, hogy a csoportos létszámleépítés hallatán sokan azonnal politikai motivációt emlegettek. Erre utaltak a napvilágra került nevek is, hiszen a leépítés az alkotmányjogi, valamint az informatikai és kommunikációs jogi tanszéket érintette volna a legkeményebben - utóbbi teljes egészében megszűnt volna. Az ország egyik legjobbjaként számon tartott pécsi alkotmányjogi tanszéken olyanok oktatnak, mint a kar korábbi dékánja, Petrétei József, aki az első Gyurcsány-kormány igazságügyi miniszteri székére cserélte egyetemi posztját, a leépítendők között nevesített Chronowski Nórát pedig nem csupán a legtehetségesebb fiatal alkotmányjogászok között tartják számon, hanem az Orbán-kormány jogalkotásának kritikusaként is (Chronowski fél éve a megdermedt jogállamról értekezett a Méltányosság blogon).

Mindez hatványozottan igaz az informatikai és kommunikációs jogi tanszéken oktató Polyák Gáborra, aki az Orbán-kormány médiapolitikájának markáns bírálatával szerzett magának nevet az elmúlt évek során. A fiatal médiajogász 2009 végén az ORTT elnöki posztjára is esélyes volt a két nagy országos kereskedelmi rádiófrekvencia lenyúlása elleni tiltakozásul lemondott Majtényi László után, ám a frekvenciamutyiban vastagon benne lévő szocialisták nem szavazták meg az önjárónak minősített Polyákot. A mostani lépések mögötti politikai motivációt viszont épp Polyák Gábor cáfolja a leghevesebben, aki egyedül nyilatkozott névvel az általunk megkeresett oktatók közül. "Könnyebb dolgom lenne, ha politikai cél lenne a háttérben, az ellen legalább lehetne küzdeni" - fogalmazott lapunknak az egyetemi docens, ami után adódik a kérdés, hogy akkor mi más.

Öncsonkítás felsőfokon

Annyi biztos, hogy a karon már október közepén közkézen forgott egy lista konkrét nevekkel, ami azért is szokatlan, mert az ilyen ügyeket először az egységvezetőkkel szokás egyeztetni. Kecskés júliusi hivatalba lépése után a dolgozói állomány védelme mellett tett hitet egy helyi portálon megjelent interjúban. Igaz, már akkor jelezte, hogy mindez nem lesz könnyű. A dolgozók védelme végül olyan nehéznek bizonyult, hogy konszolidációs tervében Kecskés már 16 fő - döntően oktatók - leépítésével számolt. A pénzügyi egyensúly megteremtéséért elbocsátandók listája forrásaink szerint érdekes egybeesést mutatott azok listájával, akik az új dékánnak ilyen vagy olyan okból nem voltak szimpatikusak; egyes vélemények szerint például Chronowski bűne nem az Orbán-kormány bírálata volt, hanem az, hogy férje, Nemessányi Zoltán Kecskés beosztottjaként korábban konfliktusba került a dékánnal. Az informatikai és kommunikációs jogi tanszék leépítése ráadásul a konszolidációs terv több célkitűzésének is ellentmondott, hiszen a tanszék jelentős pályázati bevételeket szerez, és szakirányú továbbképzést folytat - márpedig mind a kettő kívánatos a Kecskés jegyezte dokumentum szerint.

Kecskés Lászlótól megpróbáltunk információt szerezni a széles körben elterjedt lista hitelességéről, és arról is kérdeztük, hogy milyen szempontrendszer és egyeztetések alapján állította össze. Válasz helyett sajtóközleményt kaptunk, amely egyrészt azt emeli ki, hogy a leépítés a PTE dolgozóinak alig 1 százalékát érinti (arról viszont elegánsan hallgat, hogy a jogi karon ez az arány 15 százalék környékén van), másrészt pontosítja a számokat: a konszolidációs tervben szereplő 16 helyett csak 11 főtől válik meg a kar. Forrásaink szerint mindebben jelentős része volt az egyetemi vezetésnek, amely az egyetemi docensek alatt húzta meg a vonalat. A közlemény azt is rögzíti, hogy tanszékenként csupán egyetlen személyt küldenek el, így egyik sem szűnhet meg - igaz, tanszékösszevonások formájában ennek távlati lehetőségét fenntartja.

Bár az eredeti vészforgatókönyv nem valósul meg, egyetemi forrásaink a stratégiai gondolkodást hiányolják nem csupán a jogi kar, hanem az egész egyetem részéről. Mindez persze nem csak pécsi probléma: hiszen nehéz úgy tervezni, hogy például egyelőre az sem biztos, hogy az egyetemeknek a maradék autonómiájuk elvesztéséért cserébe kiszámítható finanszírozást ígérő Klinghammer-féle koncepcióból lesz-e bármi is. Távlati tervek helyett marad az öncsonkítás, és ha ez olykor egy-egy egyetemi vezető személyes érdekeivel is egybeesik, hát annyi baj legyen.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.