Jászberényi polgármester: Maradtunk annyian, hogy el tudjuk vezetni ezt a várost

Kis-Magyarország

Hosszú ideje állandósult a harc Jászberényben az ellenzéki városvezetés és a helyi Fidesz között. A főleg Budai Lóránt polgármesterre irányuló támadásba a Jászság erős embere, Pócs János is beszállt. A legutóbbi testületi ülésen nagy nehezen elfogadták ugyan a város zárszámadását, de kérdés, hogyan tud tovább működni Jászberény úgy, hogy az ellenzéknek már nincs többsége a képviselő-testületben. Ezekről kérdeztük a város polgármesterét.

 

magyarnarancs.hu: Nagyon kevés településen maradt egyben a 2019-es ellenzéki együttműködés, ami többek között Jászberényben is csorbát szenvedett. Hogyan látja két és fél éves polgármesterség után: törvényszerű volt az ellenzék szétesése? Egyetért azzal a véleménnyel, miszerint nemcsak országos, hanem még települési szinten sem képesek összefogni az ellenzéki erők?

Budai Lóránt: Szerintem rendkívül jól tudunk együtt dolgozni. Persze attól függ, kit nevezünk ellenzéknek. Jászberényben nyilván nem nézzük ellenzékinek a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjét, mert országosan is a Fidesz segítői. A DK képviselőjében pedig személyes sértettséget vélek felfedezni az előválasztás óta. Mondjuk ki nyíltan, szerintem Gedei József is beállt abba a táborba, ami a Fideszt segíti itt helyben. Ez egyre inkább látszik: minden cselekedetével a Fideszt erősíti, ezért már őt sem lehet ellenzékinek tekinteni. A megmaradt ellenzéki erők pedig köszönik szépen, megvannak. Maradtunk annyian, hogy el tudjuk együtt vezetni ezt a várost és jó irányba tudjuk vinni a dolgokat.

magyarnarancs.hu: Mit gondol, kihúzza 2024-ig a polgármesterséget?

BL: Egyértelműen igen.

Ha esetleg időközi választás lesz, akkor is kihúzom. Egy választás nem hozhat ebben változást, ebben biztos vagyok.

magyarnarancs.hu: Mekkora esélye van egy időközi választásnak Jászberényben?

BL: Ötven-ötven százalék.

magyarnarancs.hu: Akarja még, hogy legyen?

BL: Mi korábban ezt előterjesztettük, de a Fidesz napirendre sem vette. Most már azt hangoztatják folyamatosan, hogy mondjak le, de ők persze nem akarnak megmérettetni. Ha a többség megszavazza a feloszlatást, nem leszünk ellene. Nem tudom, lesz-e bátorság a kormánypártiakban, hogy ezt a témát behozzák a testület elé.

magyarnarancs.hu: 2019-ben, amikor a megismételt polgármester-választáson nagy fölénnyel legyőzte a korábbi fideszes vezetőt, a hívek a vállukra véve ünnepelték önt. Megvan még ez a népszerűsége most is?

BL: Erre a kérdésre nyilván nem nekem kell válaszolnom, de úgy érzem, hogy igen. Érzem az emberek bizalmát, A mai napig is gyalog járok a városban, rengeteg emberrel találkozom nagyon sok helyen. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, de egy választás mutatná meg igazából a számokat. Bízom az emberekben és szerintem ők is bennem.

magyarnarancs.hu: A városban mennyire csapódik le a Fidesz és a városvezetés közötti vita? Érdekli-e ez az embereket, ha igen, mennyire?

BL: Szerintem lecsapódik. Persze teszünk is érte, mert mi kommunikálunk a városlakókkal, hogy mi miért történt vagy éppen akadt meg. Úgy vélem, Jászberényben kifejezetten érdekli az embereket a közélet. Én már 2010-ben is azt ígértem, hogy ami a városházán történik, kiviszem a nyilvánosság elé. A mai napig ezt csinálom, hogy tudjanak róla, mi folyik ebben az épületben.

 
Budai Lóránt
Fotó: A szerző felvéte

magyarnarancs.hu: Lát esélyt arra, hogy visszaállhat az ellenzéki többség a városban?

BL: Ha a kormánypárti frakció úgy működik tovább, ahogy most, vagyis ahol tud, keresztbe tesz, akkor kialakulhat elsöprő többség. Akár időközin, akár 2024-ben. Vagyis látok esélyt rá. A csapat már megvan, de persze lesznek új tagok is.

magyarnarancs.hu: Mennyire ellenzéki manapság a város maga?

BL: Szerintem megmaradt ellenzékinek, még ha a Fidesz jelöltje is nyert most áprilisban. De mindig más egy helyi és egy országos választás. Szerintem a Jászság leginkább ellenzéki városa Jászberény. Szociológiailag más ez a város, mint a többi. Itt régóta nagy számban fordul elő értelmiség, köszönhetően az itt létrejött munkahelyeknek. Még a szocializmusban is polgárinak nevezhető társadalmi réteg nőtt fel. Nekik nagyobb a kitekintésük és más a világlátásuk. Nyitottabbak, többet jártak külföldön már az átkosban is. A városban viszonylag hamar megjelent az internet, ez pedig még inkább kinyitotta a világot. Itt nem egycsatornás kommunikációból tájékozódnak a lakosok. Ez önmagában más habitust ad Jászberénynek.

magyarnarancs.hu: Régóta feltűnő, hogy nem éppen baráti a viszony a városvezetés, valamint a fideszesek és Pócs János között. Mennyire reménytelen az együttműködés Pócs Jánossal, a Fidesszel, ön szerint van-e értelme békülni a kormánypártiakkal?

BL: Azt mondom, nincs reménytelen helyzet, 2019 óta viszont olyan szituációkkal találkozom, amikre álmaimban sem gondoltam volna. Mi az együttműködésre nyitottak vagyunk, és igyekszünk is eszerint cselekedni. A visszajelzések nem mindig pozitívak, de nem adjuk fel. Együttműködni a városért bárkivel, bármikor készek vagyunk. Kérdezte, van-e értelme békülni. Mi nem haragszunk, tehát nem is kell békülnünk. Ha csatlakoznak hozzánk, megköszönjük. Ha gátolják a munkát, akkor nyilván annak is van következménye.

magyarnarancs.hu: Önt viszont gyakran éri a vád, hogy nem kompromisszumkész.

BL: Az a baj, hogy a Fidesz az együttműködést úgy képzeli el, megmondják és elvárják tőlünk, hogy mit tegyünk. Ez, úgy gondolom, egyoldalú. Feltételeket szabnak ahhoz, hogy együttműködjenek velünk. Ők meg is fogalmazták azt, hogy nagyon jól együtt tudnának velünk működni, ha mi elfogadnánkt, amit ők akarnak. Ugyanakkor mi naponta szembesülünk azzal, hogy mit hagytak ránk örökül és mivel kell emiatt megbirkózni.

magyarnarancs.hu: Van-e új fejlemény Malom-ügyben? (Az előző városvezetés által elkezdett, a Malom Kulturális Központ hasznosításával kapcsolatos beruházás jelenleg áll, mivel a Budai vezette önkormányzat kiszállt belőle, sőt feljelentést is tett a kivitelező ellen. Az ügy bíróságra került - a szerk.)

BL: Az elején kezdem. Magának a beruházásnak nem volt éppen szerencsés az indítása. A város elcserélte egy vállalkozóval annak idején a városközponti volt pártházat a volt malomra. Most meg lehet nézni, hogy mi lett a vállalkozó keze által a volt pártházzal, amit felújított és új funkciót adott neki. Az is elgondolkodtató, hogy mit akart a korábbi városvezetés a Malomba tervezett kulturális és konferenciaközponttal, hiszen a vállalkozók már ilyet is építettek maguknak. Mi lett volna a már meglévő városi intézményekkel, hiszen a Malmot üzemeltetni is kellett volna, funkcióval ellátni. Megannyi kérdés már az elején. Lehet, hogy 15 éve jogos igény volt a Malomra, de időközben ez vesztett a súlyából. Támogatást lehetett rá nyerni és így vágtak bele, de nem volt átgondolt ez a koncepció. Aztán jöttek a gondok, a kivitelezéssel kapcsolatban problémák merültek fel, így aztán a jogi végzettségű Gedei József alpolgármester javaslatára felmondtuk a szerződést.

Utólag már azt gondolom, jobban meg kellett volna ezt vizsgálni. Nem csak jogi, hanem más szempontokat is figyelembe kellett volna venni.

Akkor a szerződés felbontása tűnt a legjobb megoldásnak, és meg sem fordult a fejemben egy szakértő véleményével, vagyis Gedei javaslatával szembemenni. Megjegyzem, még mielőtt egy kapavágás is történt volna, már 25 százalék előleget kifizetett az előző városvezetés a kivitelezőnek. Ráadásul a kivitelező úgy vállalta a munkát, hogy semmilyen kérdést nem tett fel a közbeszerzésen és nem járt a helyszínen. Mi pedig a továbbiakban annak tudatában fizettünk a vállalkozónak, hogy befejezi a beruházást, de aztán kiderült, erre képtelen lesz. Ezért mondtuk fel a szerződést. Most folyik a per, amit úgy vélem, meg fogunk nyerni, hiszen olyan szakértői vélemények állnak a rendelkezésünkre, amelyek ezt megalapozzák. És nem utolsósorban azért is nyerjük meg, mert tudjuk, hogy igazunk van.

 
Jelenleg így fest a Malom-beruházás
Fotó: A szerző felvétele

magyarnarancs.hu: Mi lesz a Malom sorsa?

BL: A megyei közgyűlés a közelmúltban vállalta, hogy támogatja a beruházás folytatását, de azóta sem történt semmi érdemi lépés ebben az ügyben. Talán a kormányzati megszorítások is közrejátszhatnak ebben.

magyarnarancs.hu: Mennyi csontváz van még vagy dőlhet ki még az előző városvezetés miatt a szekrényből?

BL: Vannak kisebbek, de három nagy van. Az egyik a Malom ügye, a másik a most kidőlt Volán-ügy, amiben a korábbi városvezetőt, Szabó Tamást az ügyészség bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg. A harmadik pedig az úgynevezett Varius-ügy. Ez a városházi beléptetőrendszerrel kapcsolatos. Ez nagyjából két hónapig működött, de havi rendszerességgel karbantartották úgy, hogy szerintünk nem volt munkavégzés mögötte, így a szerződés már megkötésekor színlelt lehetett.

magyarnarancs.hu: 2019 óta milyen eredményeket ért el a város, mit lehet felmutatni?

BL: Szerintem elég sok mindent el tudtunk érni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy többek között abból az adóból tudtuk ezt megvalósítani, amit a helyi vállalkozók fizettek be a közösbe. Számos fejlesztés megindult a városban már a választást megelőzően, melyek befejezése az új városvezetésre várt. Ezek közül hat kiemelkedett a többi közül. A piac, illetve az autóbusz-pályaudvar megújítása, a Thököly úti parkoló építése, a vasútállomás környékének fejlesztése, a Riszner sétány megújítása és a Malom-projekt befejezésének levezénylése várt ránk. Mind a hat beruházás esetén előre nem látott problémákba ütköztünk, de az első ötöt sikerült eredményesen befejeznünk. Mindenképpen meg kell említenem a Szolnoki SZC Klapka György Szakgimnázium és Szakközépiskola Kossuth Lajos utcai épületének átadását. A 320 millió forintos beruházás keretében kétszintes épületszárnnyal bővült a gyakorlati képzés bázisa. Útépítésre, javításra 200, közművek fejlesztésére 160 millió forintot költöttünk. A város egyik, ha nem a legnagyobb vonzerővel rendelkező intézménye az Állat- és Növénykert, ahol folyamatos a fejlesztés és jelenleg is komoly munkálatok folynak. A jelenleg zajló munkálatok kivitelezése mintegy 340 millió forintba kerül. Komoly eredménye az elmúlt két és fél évnek, hogy sikerült új funkciót adni a Kossuth Lajos utcai látogatóháznak,amely immár ifjúsági központként működik. Az egykori bölcsőde helyén, a Lehel vezér tér 2. szám alatt Civil Házat hoztunk létre. Sikeres pályázat eredményeként megtörténik majd a Hatvani úti kerékpárút összekötése a Hűtőgépgyári lakótelepet elkerülő kerékpárúttal. 

magyarnarancs.hu: A városban sokan panaszkodnak a vendégmunkásokra. Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni, mekkora gondnak érzi?

BL: Kisebbnek érzem, mint ahogy kommunikálják többen is. Nyilván probléma, de ha manapság valaki lát egy részeg embert, mindjárt vendégmunkásnak véli. Ezzel a helyzettel kapcsolatban már felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel is még korábban. Most pedig a munkáltatókkal ülünk le, hogy ők mit tudnak tenni a helyzet javítása érdekében. Elkészült egy szóróanyag is, amelyen felhívjuk a vendégmunkások figyelmét néhány alapvető kérésre. Ne szemeteljenek, ne hangoskodjanak, ne csoportosuljanak boltok előtt és az utcán, ne fogyasszanak alkoholt közterületen és vigyázzanak a környezetre. Megjegyzem, a helyiektől is el lehet várni, hogy így tegyenek.

A rendőrség egyébként azt mondja, hogy nincs "ukrán helyzet" Jászberényben, nem látják olyan veszélyesnek a helyzetet, ahogy én sem.

Néhány kirívó esettel lehet találkozni, de ez nem mindennapos és nem lehet belőle általánosítani.

magyarnarancs.hu: Visszatérve még a pártos ellentétekre: tapasztalja-e, hogy hátráltatják a város fejlesztését, működését kormányzati részről azért, mert ellenzéki a város?

BL: Úgy érzem, hogy nem. Mert nem ilyen szempontból hátráltatják a várost, hanem inkább a mindennapi munkát próbálják meg a helyi erők akadályozni. Lásd a zárszámadást is, amit csak negyedjére fogadtak el. Csak azért feszítették a húrt, hogy az ő kéréseik teljesüljenek. Ilyen volt többek között az, hogy lényegében egy személyben dönthessen a beszerzésekről a Fidesz-frakció vezetője. Persze a pandémia elég indok volt arra, hogy a kormányzat hátrányos döntést hozzon az önkormányzatokra nézve. Jászberényt is hátrányosan érintette ez, hiszen minket nem kompenzáltak az adók elvonása miatt. Ennek a lényege a kézből etetés volt: aki jól viselkedik, az kap, aki nem, az nem kap.

magyarnarancs.hu: Mennyire érzi még magát jobbikosnak, főleg az utóbbi időben a Jobbikban történtek fényében?

BL: Én elsősorban jászberényi vagyok, és ebből a szempontból lényegtelen, hogy ki milyen párthoz tartozik. Jászberényi vagyok és ezért a városért dolgozom, ez a fontos.

magyarnarancs.hu: Milyen színekben indul majd a legközelebbi választáson?

BL: Egyértelműen a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben – ahogy azt már 2019-ben is tettem. Ez az egyesület működik és jól végzi a dolgát. Magam sem mertem remélni, hogy ennyiféle ember ilyen kiválóan együtt tud majd működni, de kellemesen csalódtam. Ez nagy tanulság, azoknak is, többek között nekem is, akiknek esetleg voltak bizonyos előérzetei. De a városért való együttműködés, közös cselekvés összekovácsolt minket, és ezt remek dolognak tartom.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk