Gyenge kísérlet egy egyetem megmentésére: fideszes ötlet, amit csak az ellenzék támogatott

  • Huszka Imre
  • 2020. május 25.

Kis-Magyarország

A somogyi megyeszékhelyen még sokáig téma lesz az Országgyűlés elé került, a felsőoktatásról szóló törvényjavaslat módosítása. Ennek alapján 2020. augusztus elsejétől a Kaposvári Egyetem összeolvad a Szent István Egyetem, Gödöllő székhellyel.

A Semjén Zsolt által jegyzett törvényjavaslatról és annak kaposvári fogadtatásáról még április elején beszámolt a Narancs.hu, ám a benyújtás és a végül május 19-én Fidesz-KDNP kétharmaddal megszavazott döntés közt lezajlott fejlemények sem tanulságok nélkül valók.

A helyi, főleg másodvonalbeli fideszesek által terjesztett pletykák szerint még messze nincs lezárva a Kaposvári Egyetem ügye: számos változat keringett a lehetséges megoldásokról, kezdve a három, nem agrárius kar leválásától egy esetleges új „megmentő” megjelenéséig. Azt, hogy a helyzet senkinek nincs ínyére, a helyi Fidesz-potentátok megnyilvánulásaiból is jól érzékelhető.

Szita Károly polgármester, aki a koronavírus megjelenése óta lelkesen nyilatkozik a kormánysajtó minden lehetséges fórumán, a Bayer-showtól a Kossuth Rádióig, két hónap alatt mindössze egy félmondatot tudott kipréselni magából az egyetem beolvasztásáról a helyi, természetesen Fidesz-befolyás alatt lévő rádiónak. Úgy fogalmazott: „nagyszerű, hogy a két egyetem összefogásával kelet-európai mércével is komoly” intézmény jön létre, s „józan ésszel belátható, hogy a kettő több mint egy”.

Semjén, Szita, Gelencsér: itt még jópofiznak

Semjén, Szita, Gelencsér

Fotó: Gelencsér Attila/Facebook.com

Gelencsér komolytalan próbálkozása

Gelencsér Attila, a város kormánypárti országgyűlési képviselője még ennél is szerényebb produkcióval állt elő: egyszavas módosító javaslatot nyújtott be a törvényjavaslathoz, amelyben nemes egyszerűséggel Kaposvárt javasolta a létrejövő giga-agráregyetem székhelyének – Gödöllő helyett. Az utolsó pillanatban beadott indítványhoz később csatlakozott néhány somogyi és zalai képviselő, ám az igazi meglepetés a részletes vitán, a kulturális bizottságban érte a résztvevőket.

Sem a módosító indítvány gazdája, sem a csatlakozók közül senki nem jelent meg az ülésen, hogy akár egy bővített mondattal is érveljen a javaslat mellett, a jelenlévők legnagyobb megdöbbenésére.

Így esett meg Gelencsérrel az rég óta nem látott eset – aki az egyik korábbi plenáris ülésen úgy fogalmazott: „a somogyi ámbörökér’ a világ végire is ámönnék” –, hogy saját párttársai szavazták le módosítóját, és az ellenzék támogatta.

Mások sikeresen lobbiztak

Ehhez képest a végszavazás után feltett a Facebook-oldalára egy képet a parlamentből, s büszkén taglalta, milyen rendkívül fontos törvényeket sikerült tető alá hozniuk a nap folyamán – csupán a felsőoktatási törvény módosításáról és a Kaposvári Egyetem beolvasztásáról felejtett el beszámolni a választóknak.

Gelencsér csak a buktáról nem számolt be

Gelencsér csak a buktáról nem számolt be

Fotó: Gelencsér Attila/Facebook.com

Azok a fideszesek, akik viszont valóban elmondhatják, és tényleg sikeresen lobbiztak azért, hogy választókerületük kisebb-nagyobb felsőoktatási egysége ne kerüljön Palkovics László fazakába, nem kaposváriak. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere például kiharcolta, hogy a Neumann János Egyetem ne olvadjon be teljesen a Szegedi Tudományegyetembe, s a kecskeméti pedagógusképző kar a Károli Egyetem része legyen.

Mások is értek el részeredményeket a felsőoktatás aktuális átszabása során folyó belharcokban: a zalai és veszprémi képviselők néhány éve már sikeresen megfúrták a nagy múltú keszthelyi agrárkar, a Georgikon elcsatolását Veszprémtől Gödöllőhöz. Ezt most Palkovicsék ugyan keresztülvitték, de a helyi fideszesek „kárpótlásul” elkérték a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karát a Pannon Egyetemnek, és a Gyöngyösön is sikerült „okosba' megoldani”, hogy csak az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara olvadjon be a gödöllői Szent Istvánba, ne a teljes campus.

Az örök vesztes Kaposvár

Jellemző volt, amit Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár mondott a törvény általános vitájának lezárásakor, április 8-án. Így próbált érvelni: „… fölmerült az is, hogy akkor mit tudom én, a debreceni vagy a szegedi egyetem agrárkara is menjen be a nagy egyetembe. Nem tartottuk jónak…”. Nyilván elsősorban a szegedire gondolt, amely Hódmezővásárhelyen működik, s köztudott róla, hogy Lázár János felségterülete.

Kaposvári Egyetem: elveszett önállóság

Kaposvári Egyetem: elveszett önállóság

Fotó: Kaposvári Egyetem/Facebook.com

A nagy, „közép-európai mértékkel mérve is jelentős” agráregyetem kiépítése eddig úgy tűnik, sokkal inkább a martalék-, semmint az észszerűség elveit követte. Suta botladozása a parketten valakinek, aki úgy tesz, mintha tudna táncolni, holott legfeljebb annyit sejt, hogy kinek a tyúkszemére nem tanácsos rálépni, és ki az örök vesztes – jelen esetben Kaposvár –, akit akár jól bokán is lehet rúgni.

(Címlapfotónk: A Kaposvári Egyetem standja egy korábbi foglalkoztatási és álláskeresési kiállításon. A felvétel forrása: Kaposvári Egyetem/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.