A rosszindulatnak nincs határa: kiszúrták a beteg gyerekeket szállító taxis gumiját

Kis-Magyarország

De azért vannak jóakarói is: akadt, aki állta az új abroncs költségét. Aki ma Magyarországon, másokon segít, az a keserűséget és az örömöt is nagy adagokban kapja.

Valaki kihasította Berinszki Zoltánnak a Szeged Nagyáruház mögötti udvaron álló taxijának jobb oldali gumijait a május 13-ára virradó éjszakán. A társasház egyik lakója hallotta is a gumik durranását valamikor kettő és három óra között.

Térfigyelő kamera nincs a közelben, a szomszéd nem ment ki a zajra, így nem tudni, ki volt. A tettes a kapun mászhatott be a zárt udvarra, ahol egyébként Berinszki taxija közelében adóhivatali járművek is szoktak parkolni. A szegedi taxis szerdán reggel fölvette a telefonjával a két kivágott gumit, de nem fordult a rendőrséghez. Azt mondja, korábban már valaki körbekarcolta az autóját.

Akkor tett följelentést, és abban az ügyben lezárult a nyomozás, épp a vádirat készül. Nem akarja, hogy a rendőrség félévenként az ő autójával foglalkozzon. Meggyőződése, hogy aki ezt tette, pontosan tudja, kinek az autójában tett kárt, hiszen a taxira ragasztott reklámok alapján ő beazonosítható.

„A fuvardíjat nincs szívem elfogadni”

Berinszki Zoltán nem egy átlagos taxis, kis túlzással országosan ismert személyiség. Hosszú ideig a mentőszolgálatnál dolgozott, aztán váltott, de, mint mondja, az ember lelke nem változik attól, hogy más hivatást választ.

Itt állt az autó, amikor kiszúrták a kerekeit

Itt állt az autó, amikor kiszúrták a kerekeit

Fotó: A szerző felvétele

„A taxiban ugyanúgy lehet szomorú sorsokkal találkozni, főleg, ha a klinikáról megyek. Olykor a fuvardíjat sincs szíve elfogadni az embernek” – mondja. „Ezek a helyzetek indítottak arra, hogy segítsek.”

2016-ban indította el a kezdeményezését: a beteg gyerekeket családjukkal együtt ingyen szállítja. Ötletéhez később többen is csatlakoztak, nem csak kollégák, mások is, mindenki úgy segített, ahogyan tudott. „Azóta még több ilyen ötlettel találkoztam, országszerte, olyan érzésem van, mintha nőne a szolidaritás. Budapesten a kollégák a nővéreket viszik ingyen.”

A beteg gyerekeket szállító, illetve a kívánságaik teljesítésében közreműködő Berinszki Zoltánról az egész magyar sajtó írt. Beszámoltak az általa létrehozott Taxisok és Civilek a Beteg Gyermekekért Alapítványról is, amelyet azóta Szent Fülöp Gyermekmentő Alapítvánnyá kereszteltek át.

Biztosan jól megél...

Az ismertség azonban azzal is járt, hogy nem csak a segítő szándékú emberek találják meg. A Facebook közösségi oldalon jó néhány olyan véleménnyel is szembesült, miszerint ő biztosan jól megél a fölajánlásokból.

„Akadt, aki azt írta – nem valós profilról –, hogy nyilván pedofil vagyok, mert a gyerekeket viszem. Azt válaszoltam neki, hogy ezzel az erővel, ha időseken segítenék, akkor gerontolfil lennék, ha állatokon, akkor meg zoofil? Én gyereket szülő nélkül sehová sem viszek.”

Zoltánt bosszantja a rosszindulat, amely szerinte a tudatlanságból táplálkozik. Egyes embereknek fogalmuk sincs arról, hogyan működik egy alapítvány. Zoltáné is ügyvédi felügyelet alatt áll: hiába ő az alapító, még neki sem mondanák meg a bankban, mennyi van épp a számlán, csak az elnöknek és egy kuratóriumi tagnak. Tőlük tudja, hogy mintegy egymillió forintjuk van. Még ha lehetne is, ő onnan öt forintot nem venne el saját célra - hangsúlyozza.

A Gyerekklinikáról Kiskunfélegyházára visz az út

A Gyerekklinikáról Kiskunfélegyházára visz az út

Fotó: Berinszki Zoltán/Facebook.com

Többe kerül a leves, mint a hús

Az utóbbi időben más fuvart nem is vállalt, csak ilyet. A koronavírus lenullázta az ő taxióráját is. „Láttam, nem érdemes éjjel kinn maradni, csak azért, hogy keressek ezerötszáz forintot, mert ha hideg van, és fűteni kell az üzemanyaggal, többe kerül a leves, mint a hús. Azt sem akarom, hogy véletlenül viszek olyan embert, aki fertőzött, aztán meg hívnak, hogy beteg gyerekért kellene menni” – mondja a taxis. Most párjával együtt a tartalékaikból élnek. A gumiszerelés költsége odavágott volna a családi kasszának, ha nem jön a meglepetésszerű segítség.

„Ahogy föltettem a Facebookra a videót a kivágott gumikkal, írt nekem egy férfi, hogy látta a felvételt. Húsz percen belül itt lesz nálam, mondjam meg, mennyibe kerül az egész, és fizet. Végül nem került 80 ezer forintba a négy új gumi – a szigorított műszaki vizsga miatt kellett lecserélni mind a négyet. Nagyon jólesett, nagy segítség volt ez.”

Rohamkocsiban gondolkodik

Most az a terve, hogy az alapítvány révén Budapest és Pécs után Szegeden is álljon munkába egy gyermek- és ifjúsági rohammentő, az ahhoz szükséges fölszereléssel és orvosi háttérrel. Ezt az Országos Mentőszolgálattal kötött szerződés alapján oldják meg. Az autót az alapítvány veszi, és a mentőszolgálat üzemelteti.

Egy ilyen rohamkocsi, fölszereltségétől függően 50-80 millió forintba kerül. Szeged mellett az autópályán nagy a tranzitforgalom Szerbia és Románia felé is, így van létjogosultsága egy ilyen autónak. Az alapítvány most már számíthat az egy százalékos fölajánlásokra is. Ha máshogyan nem megy, egy személyautót, mentőorvosi kocsit állítanak üzembe.

(Címlapfotókon Berinszki Zoltán egy, az alapítvány munkáját elismerő oklevéllel. A felvételt a szerző készítette.)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.