Két fa kivágása ellen is tiltakoztak a lakók Szolnokon

Kis-Magyarország

Mindössze két fát akart kivágatni a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. egy beruházás során, azonban a környéken lakók ezt szóvá tették, így a munkákat kis időre fel is függesztették. Az akcióval azonban elkéstek, a két fának már megpecsételődött a sorsa. Az eset arra is rávilágít, hogy a klímaváltozás kapcsán egyre érzékenyebbek az emberek a környezetükre.

 

Lakók tiltakoztak az ellen, hogy két fát kivágjanak Szolnokon egy parkolóépítés kapcsán. Csakhogy későn léptek, mert a két fát már kedden elkezdték csonkolni; csak annyit tudtak elérni, hogy a fákat ma nem vágták végleg ki, illetve ígéretet kaptak, hogy helyettük életerős fákat ültetnek.

Szerdán délelőtt közlemény jelent meg a közösségi oldalon, miszerint a Kassai út-Moha utca sarkán a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. dolgozóit munkavégzésük közben akadályozták. Az érintett területen két nyárfát kellett volna kivágni, ám ezeket a fákat körbevették a civilek, így cág munkatársai nem tudták megközelíteni őket. A kft. közzétette, hogy a szolnoki önkormányzat illetékes osztálya az üggyel kapcsolatban azt a tájékoztatást adta: az önkormányzat két, egymástól független szakvéleményt kért ki az ügyben, mindkét szakvélemény kimondta, hogy szakmailag teljes mértékben indokolt a fák kivágása, ugyanis egyrészt egykoron csatornaközműre ültették ezeket, ráadásul gyökereik nyomják felfelé az ottani trafóházat, másrészt a fák, bár laikus szem számára egészségesnek tűnhetnek, nem egészségesek, így a későbbiekben élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztethetnének.

A városüzemeltetés azt is hozzátette, hogy a fák kivágásához minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, illetve július 6-án az érintett terület közös képviselőit egyeztetésre hívták, amelyen megtörtént a tájékoztatásuk a kivágást illetően.

Lapunknak sikerült elérnie az fakivágást kritizálók egyikét. Nagy Imréné először is jót nevetett azon, hogy bárki akadályozta volna a fák kivágását. Mint mondta, az ott lakók közül néhányan reggel, munkakezdésre a helyszínre siettek, ahol látva, mi készül, elkezdtek telefonálgatni az illetékeseknek, illetve a munkahelyi vezetőnek szóvá tették, hogy ez a munka egyáltalán nem oké számukra. Persze már későn kaptak észbe, hiszen a fákat már kedden megcsonkolták, végeredményben csak az akkor elkezdett munkát akarták befejezni a munkások. Ezt azonban a telefonálgatók hatására immár el sem kezdték.

A lakóktól megtudtuk, annak idején azt javasolták, hogy a másik oldalon vigyenek egy fontos csőszakaszt, így nem kellett volna megbolygatni a fákat. Ezt azonban nem tudták elérni; nekik azt mondták, a terveken már nem lehet módosítani. Vagyis a lakók közül néhányan tudták, hogy kivágják a fákat, de nem léptek tovább az ügyben, nem szóltak a többieknek annak érdekében, hogy meghiúsíthassák a kivágást. Nagyné szerint meglehetősen sérelmes, hogy csak pár lakóval közölték az illetékesek, mit terveznek a két fával. Akkor talán még nem lett volna késő közbelépni az érdekükben. Hozzátette, később ők is látták, hogy felmérték a fák állapotát, és azt tudták meg, hogy a szakértők szerint ezek a fák egy-két éven belül amúgy is veszélyeztették volna a környezetüket.

 
Szomorú látványt nyújtanak a megcsonkolt fák
Fotó: A szerző felvétele

Kedden azonban ennek ellenére váratlanul érte a környéken élőket, hogy megcsonkolták a fákat, előkészítve ezzel a kivágásukat. Szerda reggel aztán amint látták, hogy megjelennek a munkások, kimentek, de egyáltalán nem vették körbe a fákat, állították. Egyikük egy molinót is a kezében tartott, az volt ráírva, hogy „Itt a vége, nincs tovább”.

Nagyné érdeklődésünkre elmondta, nyomozásba kezdett, hogy ki engedélyezte a terveket, aminek eredményeként a két fára kimondták a végítéletet. Többeket el is ért, de már nem jutott sokra. Egyvalaki azt mondta neki, hogy csak érzelmileg kötődnek a fákhoz, ami szerinte igaz is, hiszen 37 évvel ezelőtt ők maguk ültették őket. "Nem vagyok szakember, de ránézésre a két fának semmi baja sem volt. Hatalmas lombjuk volt, óriási árnyat adtak, madaraknak biztosítottak élőhelyet" - mondta Nagyné. A lakók végül annyit tudtak elérni, hogy egy illetékes megígérte neki, miután elkészültek a munkálatokkal – amiket egyébként éppen most kellett volna befejezni – szeptember végén, akkor olyan fákat telepítenek a két kivágott helyett, amik gyorsan megnőnek.

A két megcsonkolt fát mindezek után vélhetően csütörtökön kivágják.

 
Lakók által készített feliratok az egyik kivágandó fán
Fotó: A szerző felvétele

A helyszínen megjelent reggel a körzet - ellenzéki - képviselője, Berényi Gábor. A helyi politikus lapunknak úgy nyilatkozott, a lakókkal és Fejér Andor alpolgármesterrel is egyeztetett.  "A fákat muszáj volt kívágni, ha nem most, akkor pár éven belül. Tájékoztatva lettek a környékbeli közös képviselők, el lett magyarázva miért szükséges a kívágás. Csupán egy-két túlbuzgó lakó nem értesült róla, és felháborodott az utolsó pillanatban, amit megértek, de az akciót nem tartottam célravezetőnek" - mondta Berényi.

Érdekesség, hogy a két fától nem messze, a már elkészült parkolórészen látható két fiatal fa. Erről a lakók érdeklődésünkre azt mondták, ezeket is majdnem kikapták eredeti helyükről, még ők könyörögtek a munkásoknak, hogy telepítsék át őket.

A lakók szerint ma ez a két fa sem lenne, ha ők nem szólnak pár jó szót az érdekükben.

Ezt a fejezetet a városüzemeltetés egyébként szintén megemlítette ominózus közleményében. Úgy állították be, hogy „a szolnoki önkormányzat és a városüzemeltetés is mindig törekedett arra, hogy a lakosság igényeit a zöld területek megóvása/pótlása kapcsán szem előtt tartsa, korábban ezen a szakaszon is történt már faátültetés”.

Szolnokon (is) manapság különösen érzékeny téma a fakivágás, minden bizonnyal a klímaváltozás hatására. A lakóknak egy munkás elmondta, idén rengeteg fát kivágtak már. A fakivágási akcióknak a leglátványosabb része egy olyan forgalmas útszakasz volt, ahol jelenleg kerékpárutat építenek. Ennek érdekében nem kevesebb, mint 72 életerős fát vágtak ki a közelmúltban. Most úgy néz ki ez a terület, mint egy holdbéli táj.

A rezsinövelés kapcsán pedig amikor arról volt, szó, hogy meggyorsíthatják az állami tulajdonú erdőkben a fakivágásokat, Szolnokon is tüntettek ez ellen. 

Szolnok önkormányzata időről időre vehemensen veti bele magát az aktuális fásítási programokba. Természetesen ezek mindig nagy sajtónyilvánosságot kapnak. Egy ilyen, 2019-es eseményen Szalay Ferenc polgármester azt állította, hogy az elmúlt években több száz fát ültettek a szakemberek a városban, illetve fontosnak tartja, hogy zöldüljön a város.

A városüzemeltetés bejegyzésére egyébként többen is reagáltak, és nagyon sokan nem osztják azt az optimizmust, amit a városvezetés sugall a faültetésekkel és a fák gondozásával kapcsolatban.

(Címlapképünkön: Nagy Imréné a megcsonkolt fák mellett. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.