Kettős mérce a VIP-páholyban: nem engedik az ellenzékieket Orbán közelébe

  • Magyar Krisztián
  • 2016. december 6.

Kis-Magyarország

Legalábbis ezt állítja egy székesfehérvári képviselő, aki szerint pártállás alapján szelektálja a városvezetés, hogy a Videoton meccsein a VIP-részlegbe kik kapnak belépőt.

A székesfehérvári Videoton FC élvonalbeli focicsapatot évi 120 millió forinttal támogatja a város. Az Orbán Viktorral kiváló kapcsolatot ápoló Garancsi István klubja egyebek közt ezért is biztosít már évek óta egy külön részt az önkormányzatnak az éppen hazai terepnek minősülő stadion VIP-páholyába.

A székesfehérvári VIP-páholy

A székesfehérvári VIP-páholy

Fotó: MTI

 

A nagyjából 25-30 székből álló mini nézőtér néhány méterre volt onnan, ahol Orbán Viktor és más prominens személyek kaptak helyet a Videoton otthoni mérkőzésein, innen tökéletesen lehetett látni, hogy a kormányfő kikkel veszi magát körül, kikkel beszélget. Mivel a csapat stadionját lebontották és éppen most kezdték el az új építését, a munkálatok idejére a gárda a felcsúti Pancho Arénába költözött át, de itt is hasonló a felosztás.

Székesfehérváron a hazai mérkőzések előtt az önkormányzati képviselőknek a városházáról kimegy egy körlevél, hogy az, aki ott akar lenni az adott meccsen, adja le adatait. A rendszeres jelentkezők között van Földi Judit, DK-s önkormányzati képviselő is, aki egyszer arra lett figyelmes, hogy a fontosabb meccseken rendre visszadobják a helyigényét. „Minden képviselőnek jelezték még korábban, hogy az önkormányzati VIP-páholyban van egy helye, és ha részt kíván venni a meccsen, azt előre kell jeleznie. Mivel érdekel a foci és a miniszterelnök miatt a páholyok világa is, nő létemre elég gyakran mentem volna meccsre, de sokról lemaradtam. Egy idő után feltűnt, hogy azokra nem kaptam belépőt, amelyen az elnöki páholyban ott volt Orbán Viktor és csapata” – mesélte portálunknak a helyi politikus, aki ezt követően más ellenzéki képviselőket is megkérdezett, hogy ők mit tapasztaltak, és más is hasonló cipőben járt, mint Földi.

Csak, ha nem volt ott Orbán

Kicsit több, maradhat?

Portálunk számolt be először arról, hogy a székesfehérvári önkormányzat a Strabag által vezetett konzorciumot bízta meg a Videoton új stadionjának építésével úgy, hogy a beruházáshoz hiányzott még körülbelül három milliárd forint. A 14 ezer fősre tervezett stadionra kezdetben 12,8 milliárd forintot szánt az állam, de időközben kiderült, hogy ennyiből nem tudja megépíteni az osztrák építőipari cég, így lett 16 milliárdos az összköltség. A hiányzó összeget az önkormányzat átvállalta abban a reményben, hogy majd valahogy kikönyörgik az államtól. A maradék pénzre aztán néhány napja meg is jött az ígéret, kiderült, hogy az országvédelmi alapból – ez egy biztonsági tartalék arra az esetre, ha nagyon gyengén muzsikál a gazdaság – csoportosítják át a hiányzó milliárdokat.

„Ha valami csoda folytán kaptam belépőt, azt felvehettem a polgármesteri hivatalban, de ezeken a bérleteken sokszor olyan nevek szerepeltek, akiknek nincs már közük a jelenlegi fehérvári önkormányzathoz, ilyen például egy volt fideszes képviselő, a felesége vagy két gyereke. A belépőket eddig általában akkor kaptam meg, ha kisebb csapatokkal játszott a Vidi, a nagy meccsekre esélyem sem volt kijutni” – hangsúlyozta Földi, aki szerint a városvezetés a képviselői helyeket elsősorban a fideszes helyi politikusoknak és azok rokonainak adogatták ki. Amikor közülük nem akar menni valaki, akkor jöhetnek szóba az ellenzéki képviselők, de ők is szinte csak akkor, ha a miniszterelnök látogatására és a díszkíséretére nem lehet számítani.

Földi még október közepén írásbeli kérdéseket küldött a városvezetésnek, egyebek közt egy hivatalos választ várt arra, hogy mi alapján szelektálnak a belépők kapcsán. „Félreértés ne essék, engem nem az érdekel, hogy ott ülhessek mindig a VIP-ben és örüljek annak, milyen fontos vagyok, vagy, hogy ingyen igyak és egyek, csak nem értettem, mi alapján koptatnak le” – mondta a magyarnarancs.hu-nak a képviselő. A kérdésekre hosszú hetekig nem jött válasz, de közben Cser-Palkovics András polgármester behívatta magához a helyi politikust, a beszélgetésen az önkormányzati VIP-részleg ügye volt a téma. „A polgármester egy percig sem tagadta, hogy nincs rendjén ez az eljárás, és azt ígérte, hogy majd a jövőben változtatnak” – mesélte Földi, aki időközben megkapta azt listát, amelyen az önkormányzati páholyba kiadott bérletesek szerepelnek.

Földi Judit

Földi Judit

Fotó: MTI

 

Egy független, de a jobboldalhoz közel álló kivételével csak fideszes városvezetők, az ő barátaik és rokonaik, illetve volt kormánypárti politikusok szerepelnek a bérletesek között, érdekes mód pont 21 név, épp annyi, ahány fős a székesfehérvári képviselő-testület. Földi szerint ezzel elsősorban az a gond, hogy „úgy tesznek, mintha mindenki egyenlő mércével bírna, de ha kell a haveroknak a belépő, vagy ha a vezér a fehérvári VIP-be látogat, már eltakarítják mellőle az egyesek szerint oda nem való elemeket”.

Szerettük volna megtudni, hogy az önkormányzat részéről ki és mi alapján dönti el, hogy kinek adnak, és kinek nem adnak belépőt a Videoton mérkőzéseire, de a november 22-én feltett kérdéseinkre a polgármesteri hivataltól a mai napig nem jött válasz.

Orbán és Tiborcz együtt járnak meccsre

Mint ismert, Orbán Viktor nagyon szeret focimeccsre járni, szinte minden hétvégén megfordult Székesfehérváron vagy az általa alapított Puskás Akadémia meccsein, így pedig, hogy a Vidi ideiglenesen Felcsútra költözött, már utaznia sem kell annyit, csak átsétál a stadion szomszédságában található házából. A VIP-páholyokban nincs egyedül, sokszor látni a környezetében vezető politikusokat és üzletembereket, de az édesapja, Orbán Győző is rendre megfordul a meccseken. Gazdasági körökben már régi pletyka, hogy, aki a miniszterelnök közelébe akar férkőzni, az elsősorban támogassa a focit, például a felcsúti labdarúgást, és szerezzen egy jegyet a megfelelő páholyba. A VIP-részlegekben Orbán sokszor meglepően közvetlen, kimegy a közös terekre is, főleg Felcsúton mozog otthonosan, ahol már mi is láttuk néhány méterről, ahogy többek között vejével, Tiborcz Istvánnal nézett egy nyári végi edzőmeccset, a Videoton és Mészáros Lőrinc horvát csapata, az NK Osijek összecsapását.

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.