Ez már a NER-ben is abszurd: kitüntették a súlyos vádakkal gyanúsított Simonkát

Kis-Magyarország

Noha a rendszerváltás óta eltelt 30 évben egyetlen országgyűlési képviselő ellen sem fogalmaztak meg olyan súlyos gyanúsításokat, mint békési fideszes országgyűlési képviselő ellen, mégis magas kitüntetést kapott.

Különös színjátéknak lehettünk tanúi pünkösd előtt, amikor a Dél-békési Többcélú Kistérségi Fejlesztési Társaság ülésén nemrégiben alapított kitüntetéseket adtak át. Az esemény valójában egy vazallusi seregszemle volt.

A választókerületében teljhatalmat kiépítő Simonka György fideszes országgyűlési képviselő hűbéri rendszert hozott létre: a vazallusok – polgármesterek, alpolgármesterek, képviselők, intézményvezetők – mindannyian Simonkától függnek, őt szolgálják.

A vidék az ország egyik legelmaradottabb térsége, amelyet némi túlzással lehetne katasztrófa és társadalmi depresszió sújtotta övezetnek nevezni. Kiürülő zsákfalvak, rossz közlekedés, minősíthetetlen utak, elöregedő társadalom, alacsonyabb jövedelmi viszonyok, elvándorlás – hogy csak néhány, a térségre jellemző adatot említsünk.

Kitüntetés és indoklás

Kitüntetés és indoklás: Simonka, mert megérdemlem

Fotó: Facebook.com

Fideszes belháború is volt Békésben

A Békés megyébe érkező uniós források elosztása miatt korábban Simonka vitába keveredett más viharsarki kormánypárti politikusokkal, mert a megyei közgyűlés által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) aránytalanul több fejlesztési forrás jutott volna a Simonka által képviselt térségeknek. Ez a vita 2016 végén és 2017 elején valóságos fideszes belháborút okozott Békés megyében.

De bármennyi forrás jutott az elmúlt években Dél-Békésbe, és azt bárhogyan költötték is el, a térség lecsúszása megállíthatatlannak látszik. Ehhez képest érdekes a mostani kitüntetés-cunami.

A „Dél-békési Térségért” kitüntetést „egy időszak térségi szintű, kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó, a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységért” Simonka György országgyűlési képviselő és egyik leghűbb embere, Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza polgármestere kapta meg.

A hűbérúr, Simonka (középen) hűbéresei körében

A hűbérúr, Simonka (középen) hűbéresei körében

Fotó: Facebook.com

Nehéz vagy lehetetlen értelmezni

A fentiekből csupán a „kiemelkedő eredményességű”, a „maradandó értékű”, a megbecsülést kiváltó” és „a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységet” nehéz vagy lehetetlen értelmezni. Ezt semmilyen szám, tény, adat, tendencia nem támasztja alá. Például a Dél-Békésben található mezőkovácsházi és battonyai továbbra is az ország legkevésbé fejlett kistérségének számít.

Ugyanakkor a rendszerváltás óta egyetlen parlamenti képviselővel szemben sem fogalmazódtak meg olyan súlyos gyanúsítások, mint Simonka György esetében. Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint sikkasztás, okirat-hamisítás miatt rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész az eljárást Simonkával szemben. Előbb mentelmi jogától fosztotta meg az országgyűlés, utóbb pedig az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a fideszes képviselőt.

A nyomozóhatóság szerinti kárérték elérheti az 1,4 milliárd forintot. A bűncselekmény-sorozat egészen 2009-ig nyúlik vissza.

Hűbéres és vazallusa: Simonka (balról) Nagy Béla (jobbról)

Hűbéres és vazallusa: Simonka (balról) Nagy Béla medgyesegyházi polgármester (jobbról)

Fotó: Facebook.com

A legjobb vazallusok

A kép úgy teljes, ha közzétesszük, kik kaptak még a hosszú hétvége előtti utolsó napon kitüntetéseket a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulástól.

Az „Elnöki Elismerő Oklevél” a közjóért, a Dél-Békés fejlődése, elismertsége és hírnevének öregbítése érdekében kifejtett értékes tevékenység elismeréséért Nagy Béla, Ruck Márton, Kálmán András és Krisztován Anna kapta meg az oklevelet. A „Dél-Békés Szolgálatáért” kitüntetés a kistérséghez tartozó települések polgármestere vagy alpolgármestere részére adható. Idén Rajos Istvánnak, Mezőhegyes fideszes alpolgármesterének adományozták.

Ők mindannyian Simonka legbelső köréhez tartoznak.

A jók közül a legjobbak: Simonka (balra), Rajos és Varga Gusztáv

A "jók" közül a "legjobbak": Simonka (balra), Rajos és Varga Gusztáv

Fotó: Facebook.com

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.