Kihez köthető a Pusztaföldvár határában talált állati eredetű hulladék?

Kis-Magyarország

Két helyszínen nagyobb mennyiségben találtak állati eredetű hulladékot bejelentés alapján a Békés megyei Pusztaföldvár külterületén. A rendőrség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indított eljárást. A településen egyedül Sonkolyos Szabolcs fideszes polgármester foglalkozik vágással és húsfeldolgozással, de kérdéseinkre hosszú ideje nem válaszol.

 

Különös dolgokra lehettek figyelmesek azok a helyiek, akik február 29-én az esti órákban, majd március elején kicsit figyelmesebben szemlélték az eseményeket Pusztaföldváron, ezen az alig másfélezer lakosú, kissé eldugott Békés megyei községben. Rendőrök és állategészségügyi szakemberek jelentek meg az éj leple alatt, s több helyszínen kutakodtak. Portálunk kérdésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih) megerősítette, hogy zöld számukra február végén közérdekű bejelentés érkezett, amelyet továbbítottak a területileg illetékes szervnek.

Ez nem lehetett más, mint a Nébih Békés megyei szerve, amely értesítette az orosházi járási állatorvost. A rendőrséggel kiegészülve ők érkeztek a helyszínre és a Narancs.hu információi szerint egy Pusztaföldvár külterületén lévő elhagyott tanyán nagyobb mennyiségű feldarabolt és romlott, bűzlő húst, míg egy másik helyen szabálytalanul elásott állati tetemeket találtak.

Kérdésünkre ezt a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette, azzal kiegészítve, hogy közérdekű bejelentés alapján intézkedtek, s ennek nyomán a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt rendeltek el nyomozást az ügyben. Megtudtuk, az eljárás során a válaszadás időpontjáig előállítás, őrizetbe vétel, gyanúsított kihallgatás nem történt. „A rendőrség vizsgálja, hogy a hulladék mely gazdasági társasághoz, illetve személy szerint kinek a tevékenységéhez köthető, kit terhelhet büntetőjogi felelősség” – áll a rendőrségi válaszban.

 
Fotó: Narancs.hu

Két héttel később, március közepén az iránt érdeklődtünk a romlott hús és állati tetemek elszállításával foglalkozó Greenpro Zrt.-nél, megfelel-e a valóságnak, hogy március 12-én Orosházán, a Győri Vilmos téren található húsüzletből lejárt határidejű és rossz minőségű húsokat szállítottak el. A cég adatvédelmi okok miatt annyit ismert el, hogy „az adott napon valóban végzett szolgáltatást Orosházán”. Ezt követően kerestük meg Sonkolyos Szabolcs (Fidesz-KDNP) pusztaföldvári polgármestert, akinek a tulajdonában van a Soni Hús Kft., s amelynek a térségben vágóhídja, húsfeldolgozója és húsboltja van. Azt kérdeztük tőle, hogy a felsorolt eseményekhez van-e bármi köze, s ha igen, pontosan mi. A viharsarki község első embere, egyben a húsos cég tulajdonosa választ ígért az egyszerű kérdésre, de utána mostanáig sem válaszolt. A teljes képhez hozzátartozik, hogy több száz millió forintos tartozásai miatt a tulajdonában lévő Soni Hús Kft. ellen a Gyulai Törvényszék hónapokkal ezelőtt felszámolási eljárást indított.

 
Fotó: Narancs.hu

Nem először írunk erről a cégről. Öt évvel ezelőtt a Nébih egy „horrorvideót” és sajtóközleményt tett közzé arról, hogy a pusztaföldvári vágóhídon milyen súlyos hiányosságokat és szabálytalanságokat találtak ellenőrzésük során. Ennek ellenére a húsüzem néhány nap múlva újraindulhatott.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk