Szigethalom

Kirúgnák a dolgozókat a fideszesek, csak az ő pénzük ne fogyjon

  • Magyar Krisztián
  • 2013. március 27.

Kis-Magyarország

Inkább kirúgták volna a hivatali dolgozók felét, mintsem saját tiszteletdíjukat csökkentették volna a nehéz anyagi helyzetben lévő Szigethalom többségben lévő kormánypárti képviselői. Ehhez azonban már a település vezetője nem volt partner: fel is mentették posztjáról.

„Ha rendes fegyelmit akarsz adni, akkor számítanak a törvények” – így szólt vissza Szigethalom független polgármestere Kovács Attilának, az önkormányzat március 12-i ülésén. Fáki László arra célzott (az interneten is elérhető videó tanúsága szerint), hogy amennyiben a kormánypárti Kovács valóban fegyelmit kíván indítani ellene, akkor nem elég csupán ezt az igényét bejelentenie, de azt a megfelelő jogszabályok hivatkozásával is alá kellene támasztania. A láthatóan tanácstalan Kovács segítségére ekkor frakciótársa sietett, aki az előterjesztő helyett beidézte a szükséges passzusokat, és ezt követően már nem volt akadálya annak, hogy a 17 ezer fős Pest megyei város testületének kormánypárti többsége megszavazza az indítványt, ahogy később a településvezető felfüggesztését is. A sutaságokat, értelmetlen mondatokat éppúgy, ahogy a kedélyes pillanatokat és nevetést sem nélkülöző ülésen egyébként egy vizsgálóbizottság is létrejött annak érdekében, hogy a polgármester „kötelezettségszegéseit” is feltárják: ebben mind a három tag kormánypárti képviselő lesz.

Ideiglenesen a foglalkoztatási jogviszonyából felmentett, korábban az SZDSZ színeiben politizáló Fáki mégsem feltartott kézzel távozott: válaszul megvonta a Fidesz–KDNP frakcióvezetőjének alpolgármesteri jogköreit, így jelenleg az MSZP-s Schuller Gáborné jogosult a település ügyeiben hivatalosan eljárni.

 

Fáki László


Fáki László

Fotó: MTI


Miközben az eset kapcsán a kormánypárti képviselők szabályszegésekről beszélnek, addig a jelenleg ötödik ciklusát töltő Fáki egyszerűen puccsnak minősíti a történéseket. Ehhez képest már nem meglepetés, hogy a felek abban sem értenek egyet, hogy valójában mi vezetett a politikai „leszámolással” felérő márciusi üléshez.

Adok-kapok
A jelenlegi szigethalmi helyzet egyik oka – ahogy Esztergomban is – a 2010-es választási eredményben keresendő: a 2010-es önkormányzati választásokon elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP, a polgármesterrel együtt tizenkét fős testületbe nyolc képviselőjük jutott be, a maradék három helyen egy-egy lokálpatrióta, jobbikos és szocialista jelölt osztozott. A fölényes győzelem ellenére azonban a kormánypártnak nem sikerült megszereznie a városvezetői széket, miután a szigethalmi választópolgárok közül újra Fáki Lászlóra szavaztak a legtöbben, aki immár az ötödik ciklusát tölti a település első embereként. „Kezdetben felajánlottam a fideszes alpolgármesternek, a frakciót is vezető Ferenczi Editnek, hogy rendszeresen konzultáljunk, a hivatal által elkészített előterjesztéseket vitassuk meg, aztán jussunk közös nevezőre. Továbbá, mivel a testületben ők vannak többségben, közöljék, hogy mit is szeretnének a várossal, milyen javaslataik vannak” – meséli a magyarnarancs.hu-nak Fáki. „Ám az egyeztetések el sem indultak” – teszi hozzá a polgármester, aki szerint már a választások után látható volt, hogy a helyi Fidesz-frakció nem fog együttműködni vele szinte semmilyen kérdésben. Ezt az egyik fideszes képviselő szemtől szembe ki is jelentette, aki – legalábbis Fáki László elmondása alapján – így szólt hozzá: „A mi célunk, hogy lebontsuk a te kis birodalmad.” „Nem mintha nekem lenne itt bármiféle birodalmam is” – jegyzi meg lapunknak a városvezető.

A többség és a polgármester közötti rossz viszony egyik állomása volt, hogy a polgármester szinte minden javaslatát leszavazták a fontosabb kérdésekben, így hiúsult meg a főtér felújítása is. Ugyanakkor – ahogy az alpolgármester jogkörének elvonása is jelzi – Fákit sem kell feltétlenül félteni: a többség ugyan korábban menesztette a település jegyzőjét, az általuk megválasztott utódot szakmai hiányosságokra hivatkozva nemrég már Fáki menesztette, miután január elsejétől erre településvezetőként lehetősége van. (Korábbi cikkünket e témában itt olvashatja.)

A casus belli
A mostani felfüggesztés és a fegyelmi közvetlen előzménye egyébként a költségvetés körüli vitákban gyökerezik. A központi támogatások csökkenésével ugyanis Szigethalom erre az évre 220 millió forinttal kapott kevesebb pénzt, mint tavaly. A helyzetet eltérően gondolta orvosolni a többség, illetve a polgármester: Fáki László szerint a képviselők tiszteletdíjának csökkentése, a Városfejlesztési Kft., valamint a főállású (jelenleg fideszes) alpolgármesteri státusz megszűntetése, illetve az önkormányzati dolgozók cafetériájának megvonása két év alatt mintegy 180 milliós megtakarítást eredményezett volna.

Ezt a javaslatot viszont nem fogadta el a képviselő-testület, majd a Fidesz–KDNP a februári testületi ülésen azt javasolta, hogy spóroljon a város a polgármesteri hivatal létszámának csökkentésével: jelenleg 37-en dolgoznak a hivatalban, ezt a számot csökkentette volna a kormánypárti többség 20-ra. Fáki azonban nem támogatta az ötletet, mivel meglátása szerint 20 emberrel nem tud működni a hivatal, így a többségi döntést felfüggesztette. „Ezt követően két ülést hívtam össze törvény adta jogomnál fogva a határozatok újratárgyalására, de erre a Fidesz-frakció tagjai nem jöttek el, így határozatképtelenek voltunk. Így saját jogkörben – teljesen szabályszerűen – hoztam határozatot az ügyrendről és a (dolgozói) létszámról.” Időközben a kormánypárti frakcióból kilépett Fazekas László és felesége, Fazekasné Moldván Valéria. A szigethalmi helyzettel és kilépésük okaival kapcsolatban kerestük Fazekas Lászlót, ám a képviselő jelezte: nem akar a témáról nyilatkozni.

Mindenki előtt
A város márciusi rendkívüli testületi ülésén is előkerült a hivatali létszámleépítés. A Fidesz-frakció úgy állt ki korábbi felvetései mellett, hogy az ülésteremben mögöttük ott ült az összes hivatali alkalmazott, akik azt is láthatták, amikor a már csak hatfős kormánypárti többség és a hozzájuk csapódó lokálpatrióta képviselő megszavazta a polgármester ellen kezdeményezett fegyelmi eljárás elindítását és Fáki László felfüggesztését.

A fegyelmi eljárás elindítását öt pontban indokolta a – birtokunkba jutott – határozat, ebben egyebek közt kifogásolják, hogy az egyik testületi ülésen Fáki László nem szavaztatta meg a 2013. évi költségvetési rendeletet; a városvezető sorozatosan kötelezettségszegéseket követett el, mert például nem hajtott végre korábbi határozatokat, de azt is felrótták neki, hogy az idei februári ülést indokolatlanul, idő előtt zárta be.


A polgármester szerint ezek a vádak mondvacsináltak. Fáki különösnek nevezte azt, hogy a március 12-én született döntés óta ő még nem kapott erről írásbeli értesítést, illetve megkérdőjelezte az ügyét vizsgáló bizottság függetlenségét is, hiszen a három tag mind fideszes képviselő, ráadásul abban ott ül az a Kovács Attila is, aki az egész eljárást elindította. Fáki – aki felfüggesztését bíróságon támadja meg – egyébként úgy véli: az eljárás célja az, hogy felfüggesztése alatt az őt helyettesítő Ferenczi Edit alpolgármester aláírjon minden olyan döntést és határozatot, amelyet a jelenlegi vezető miatt nem tudott keresztülvinni a fideszes többség. Ez azonban már nem sikerülhet, hiszen felfüggesztése után Fáki rögtön írásban megvonta Ferenczi Edit alpolgármesteri jogosítványát, és megbízta Schuller Gáborné MSZP-s képviselőt, hogy a felfüggesztés alatt vezesse a hivatalt.

A hivatalt jelenleg irányító Schuller Gáborné szerint a korábbi ciklusokban nem volt ennyire jellemző, hogy a politikai döntések uralják a testületi munkát. Mint a magyarnarancs.hu-nak fogalmazott: évekkel ezelőtt is voltak éles viták, de azok elsősorban arról szóltak, hogy miként is lehetne a legjobb utat megtalálni a város fejlődéséhez.

Szerettük volna bővebben ismertetni a helyi Fidesz-frakció álláspontját is az üggyel kapcsolatban. Telefonos egyeztetést követően írásban múlt hét közepén tehettük fel kérdéseinket Ferenczi Edit frakcióvezetőnek, aki jelezte: képviselőtársaival közösen fognak válaszolni. Azóta többször kerestük a frakcióvezetőt telefonon, de nem értük el. Kérdéseinkre választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Figyelmébe ajánljuk