Orosháza

Kormánypártiak szavazták le Kerényi Imrét

  • Bod Péter
  • 2011. december 28.

Kis-Magyarország

Tudósítónk szerint karácsony előtt személyeskedő vita dúlt az orosházi képviselők között arról, hogy kell-e a városnak Kerényi Imre, vagy sem.

Kerényi Imre neve egy ellenzéki módosító indítvány kapcsán merült fel nemrég Orosházán. December 22-én egy szocialista politikus – némileg meglepő módon – arra tett javaslatot, hogy a Békés megyei város főterére készülő műalkotás ügyében döntő bizottság tagjának kérjék fel a manapság miniszterelnöki megbízottként híres színházi rendezőt.

Orosházán ugyanis új főtér formálódik: még uniós pályázatot is nyert rá az önkormányzat. (Az átalakítás már azzal is sokkolta a helyieket, hogy elmozdították helyéről az 1902-ben felavatott és 1924-ben odaállított  Kossuth-szobrot.) Az új főtérre egy üvegből készített vadkörtefát helyeznek majd, ez pedig – a róla szóló előterjesztés szerint – olyan jelkép, ami „egyaránt utal a település múltjára, jelenére és jövőjére”. (A hagyományok szerint a város 1744-es újratelepítésekor a Zombáról érkezett családok az egyetlen helyben található vadkörtefához kötözték lovaikat. Ez magyarázza a kompozíciót, az anyagát pedig az a tény, hogy Orosházán öt üvegipari cég is dolgozik.)

 

false


Fotó: MTI

Az előterjesztésről szóló testületi vitában e ponton merült fel Kerényi Imre neve, aki legutoljára az új alaptörvény díszkiadását is illusztráló húsz, általa rendelt festménnyel került a média érdeklődésének középpontjába. Fetser János MSZP-s politikus (a város korábbi polgármestere és országgyűlési képviselője) azt javasolta, hogy Kerényi is legyen tagja annak az ad hoc bizottságnak, amely kiválasztja majd a legmegfelelőbb műalkotást.

Az indítvány kapcsán az előterjesztést jegyző Zalai Mihály fideszes alpolgármester azt kérte, hogy a szocialisták ne csináljanak viccet az ügyből. (Azt sajnálatosan nem részletezte, miért is tartja viccesnek az ellenzéki javaslatot.) Igaz, a húsztagú bírálóbizottság tagjai között ott találjuk a város polgármesterét és alpolgármestereit (magát az előterjesztőt is), bizottsági elnököket, díszpolgárokat, muzeológusokat, sőt a helyi jótékonysági nőegylet vezetőjét is. A név szerinti szavazáson a tizenöt tagú helyi testület tíz fideszes képviselőjéből kilenc elutasította, egy pedig tartózkodott arra a kérdésre, hogy Kerényit is meghívják-e az ad hoc bizottságba. Azaz Kerényi biztosan nem fog ítélkezni az orosházi makettekről.

Figyelmébe ajánljuk