Nem mindegyik város ijedt meg a koronavírustól, mások inkább némasági fogadalmat tettek

  • narancs.hu-összeállítás
  • 2020. március 11.

Kis-Magyarország

Kedd esti információink szerint több Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban ünnepelnek március 15-én. Ugyanakkor a legtöbb település úgy döntött, nem kockáztat, nem tart tömegrendezvényt a nemzeti ünnepen. Frissítve!

Bár az ország különböző pontjain dolgozó vidéki tudósítóink azt jelentették kedd estig, hogy a legtöbb vidéki település megfogadta az operatív törzs tanácsát, és nem tart tömegrendezvényt március 15-én, akad pár város, ahol nem félnek a koronavírus terjedésétől.

Bátorság vagy botorság?

Viharsarok jelentősebb városaiban, Gyulán, Békésen, Orosházán és Mezőberényben megtartják a nemzeti ünnepre tervezett megemlékezéseket, tömegrendezvényeket – legalábbis ez a Narancs.hu információja a március idusát megelőző kedd este.

Hasonlóról tudunk beszámolni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szelevényen és Újszászon. A megyei lap beszámolója szerint folyamatosan tartják a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, és ha szükséges, akkor lemondják az ünnepségeket. Törökszentmiklóson nem tartották indokoltnak a rendezvények lemondását, a kapcsolódó programokat és gyermekprogramokat is megtartják.

Jászapátin és Jászfényszarun úgy rendelkeztek, hogy a programsorozatból egyedül a koszorúzásokat tartják meg március 13-án, a többi program elmarad a fennálló egészségügyi helyzet miatt.

Néma megemlékezés

Szegeden elmaradnak a március 15-i ünnepségek. A városvezetés, élén Botka Lászlóval várhatóan koszorúzni fog, de az később dől el, mikor. Ez néma tiszteletadás lesz, beszédet senki sem mond.

Kedden délelőtt tette közzé Hódmezővásárhely önkormányzata a honlapján, hogy lemondja az ünnepi megemlékezést. A tervezett díjátadót később fogják megtartani. A városházán a nagyobb forgalmú helyeken kézfertőtlenítő folyadékot helyeztek el, amit bárki használhat, a takarítók pedig rendszeresen áttörlik a kilincseket, és minden olyan felületet, amellyel sokan érintkezhetnek.

Kedden tették közzé a Makó honlapján, hogy az önkormányzat megfogadja az operatív törzs javaslatát, és nem tartja meg a március 15-i városi ünnepséget.

Plakáton is lemondják

Plakáton is lemondják

Fotó: szentes.hu

A közlemény arra kéri a makóiakat, a kormányzati koronavirus.gov.hu oldalon tájékozódjanak, mossanak rendszeresen kezet, tartsák be a köhögési, tüsszentési etikettet, és figyeljenek egymásra, különösen az idősebbekre. A város közössége nevében az önkormányzat „néma koszorúzással” le fogja róni a tiszteletét a forradalom és szabadságharc előtt.

Szentesen szintén elmarad a megemlékezés – ezt plakáton is meghirdeti az önkormányzat.

Szombathelyen már hétfőn lemondták

A város polgármestere, Nemény András (MSZP) egy vizsgálatra szállított szombathelyi nőről szóló hírek megjelenés előtt hétfőn lefújta a március 15-ei nyilvános, közterületen tartandó ünnepséget. Egyben a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében a Narancs.hu által korábban közölt intézkedéscsomagot léptetett életbe a vasi fővárosban.

Kőszegen a szabadtéri városi ünnepséget nem tartják meg, a koszorúzást viszont igen, de azt is csak zárt körben.

Számos rendezvény elmarad Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a koronavírus miatt. A megyeszékhelyen, Szolnokon, valamint Martfűn és Tószegen elmaradnak a március 15-i megemlékezések, illetve a Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítást, továbbá az egy héttel későbbre tervezett martfűi Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivált is lemondták.

Elővigyázatosság

Közleményben tudatta Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester, hogy elmarad a március 15-i városi megemlékezés a koronavírus miatt, elővigyázatosságból. Hozzátette, hogy a városban nincs jelen a koronavírus, és az önkormányzat nem lát el járványügyi feladatokat, ettől függetlenül az elővigyázatossági intézkedéseket megteszik. Intézményeikben felszerelik a kézfertőtlenítő készülékeket. Emellett zajlik a helyi közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok fertőtlenítése.

Kecskeméten az ellenzék sem tartja meg az ünnepséget, ezt Brúszel László, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnöke mondta a kecsUP.hu-nak, amelyet a Széchenyivárosban tartottak volna. Helyette néma koszorúzásra készülnek március 15-én a Kossuth-szobornál.

A békéscsabai önkormányzat szintén a honlapján jelentette be, bár nincs tudomásuk arról, hogy a békési megyeszékhelyen bárki koronavírussal fertőződött volna meg, azonban „a város vezetése a lakosság egészségének védelme érdekében” lefújta a vasárnap tervezett hivatalos megemlékezést. Ezen Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester mondott volna ünnepi beszédet, egyben átadták volna a „Békéscsabai Életműdíj” és a „Békéscsabáért” kitüntetéseket. Az elismeréseket a március végi közgyűlésen kapják meg az érintettek.

2015. március 15-e Gyulán, a Petőfi téren

2015. március 15-e Gyulán, a Petőfi téren

Fotó: narancs.hu

Se külön, se közösen

Veszprémben idén március 15-én nem tartanak városi  megemlékezést – erről Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester közleményben számolt be. Ebből kiderül, az „operatív törzs szakmai ajánlatát” követően a védelmi bizottság elnökével, valamint az ellenzéki pártok vezetőivel egyeztetve hozták meg ezt a döntést.

A polgármester azt javasolja a város iskolai és civil közösségeinek, fontolják meg a sok embert megmozgató rendezvények tartását. Ugyanakkor közölte, az utókor tisztelete jeléül – a veszprémiek nevében – koszorút helyez el az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek emlékművénél.

A középületek mellett a város fő útvonalait is zászlódíszbe öltöztetik, a lakóközösségek képviselőitől és a magánházak tulajdonosaitól pedig a nemzeti zászló kitűzését kéri a polgármester.

Veszprémben egyik párt sem tart megemlékezést, mivel az ismertetett döntés az ő részvételükkel és egyetértésükkel született meg.

Frissítés: Gyulán és Orosházán mégis elmarad!

„Bár városunk vezetése szerette volna megtartani a március 15-i városi ünnepséget, természetesen tiszteletben tartjuk az operatív törzs iránymutatását. Ennek megfelelően Gyulán is elmarad az idei ünnepi megemlékezés a Kossuth téren és a Petőfi téren” – fogalmazott a március 11-i közleményében Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármester. Hozzátette: az ünnepi képviselő-testületi ülést, melyen átadják a városi kitüntetéseket, zárt körben tartják meg, az eseményen csak a kitüntetettek, kísérőik, az önkormányzati képviselők és a média munkatársai lehetnek jelen.

Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) orosházi polgármester szerda délben közölte, Orosházán is elmarad a hivatalos március 15-i ünnepség. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy rendezvény elmaradása nem jelentheti az emlékezés, tiszteletadás elmaradását.

Figyelmébe ajánljuk