Fellélegezhettek a gyulai páciensek: mindkét lelet negatív lett

  • B. T.
  • 2020. március 12.

Kis-Magyarország

A gyulai kórházban és Békés megyében továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg.

A Narancs.hu szerda este hírt adott arról, hogy két koronavírus-fertőzéssel gyanús személyt vittek a mentők a Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének fertőző osztályára, leleteiket pedig Budapestre küldték.

A gyulaihirlap.hu most azt írja, legfrissebb információink szerint a vizsgálat mindkét beteg esetében negatív lett. A hivatalos közlés szerint a Viharsarokban eddig senkinél nem mutatták ki a koronavírust.

Békés Megyei Központi Kórház, Gyula

Békés Megyei Központi Kórház, Gyula

Fotó: bmkk.eu

Portálunk meg nem erősített információja szerint az egyik gyanús esetként számon tartott személy békéscsabai, míg a másik orosházi volt, egyikőjük kamionos.


Hogyan védekezzünk a koronavírus ellen?

Mivel még nincs olyan gyógyszer, ami specifikusan a koronavírus-fertőzés ellen hat, ezért az alábbi, mindenki által könnyen betartható előírásokkal védekezhetünk ellene.

- Rendszeresen, alaposan mossunk kezet szappannal vagy fertőtlenítő folyadékkal legalább 30 másodpercig.
- Tüsszentéskor, köhögéskor tegyünk zsebkendőt az arcunk elé. Ha erre nincs lehetőség, akkor tüsszentsük a könyökhajlatunkba.
- Viseljünk az orrot és szájat takaró arcmaszkot.
- Kerüljük azokat a helyeket, ahol élő állatokkal vagy nyers hússal kapcsolatba kerülhetünk (ilyen például a piac).
- A koronavírus leggyakoribb tünetei a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, de egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, valamint légszomj. Ugyanakkor vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

Ha betegnek érzi magát, akkor telefonon hívja fel háziorvosát. Amennyiben felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőket, akik kórházba szállítják. Ott elvégzik a szükséges vizsgálatokat: ha a laboreredmény megerősíti a koronavírus-fertőzés tényét, akkor kórházi megfigyelés (másnéven karantén) alá kerül. A későbbi kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire súlyos.

Ha kérdése van, akkor hívja az alábbi zöldszámokat, vagy keresse fel a kormány tájékoztató oldalát.

06 80 277 455
06 80 277 456

Figyelmébe ajánljuk