Korrupcióinfó: Meg sem épült üzemre „költöttek el” közel 500 millió forint támogatást Bicskén

  • Magyar Krisztián
  • 2016. június 9.

Kis-Magyarország

Az uniós forrást papíron elszámolták, de a beruházás tervezett helyszínén még mindig nincs semmi. Hadházy Ákos két hete egy nagyon hasonló esetről számolt be.

Több mint két éve még a Magyar Távirati Iroda és országos médiumok is közölték a hírt, miszerint egy gyógyszergyártásban érdekelt cég, a Q Pharma Kft. több mint tízmilliárd forintból létesít többfunkciós tápszergyárat, mikrobiológiai labort és csomagolóüzemet a Fejér megyei Bicskén. Ígértek ők minden szépet és jót: 12 ezer négyzetméteres gyárépületet és a beszállítói kör fellendítésével együtt 400-600 új munkahelyet. A távirati iroda híre szerint a Q Pharma ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a beruházáshoz az önerőn felül uniós pályázati forrásokat is igénybe akarnak venni. Az uniós pénzt meg is kapták, hiszen a gyár és a logisztikai központ épületének kialakítására szánt 1,3 milliárdból 496 millió forintot kaptak – a magyar államon keresztül – az Európai Uniótól. (Frissítés: bár megkerestük korábban a Q Pharmát, a cég érdeklődésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagált. Utána viszont jelezték, hogy a közel fél milliárdos támogatást - bár az állami oldal ezt jelezte - végül nem ők kapták meg, hanem az Ökogroup Zrt., amelynek átadták a megbízást. Hogy miképp lehet csak úgy átadni valakinek egy fél milliárdos közpénzes megbízást, arról egyelőre csak találgatunk - a szerk.) A beruházás nyilvános sajtóbejárásán és a fejlesztést hirdető tábla előtt ott pózolt Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, aki akkor még Bicske polgármestere is volt. A politikus azóta már nem városvezető, idén Orbán Viktor kinevezte a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá.

false


Csakhogy a 2014-es bejelentése óta semmi nem történt a bicskei menekülttáborral szemben található területen, a táblát is levették, miközben a hivatalos adatbázis szerint a cég megkapta a félmilliárdos támogatást, amellyel elvileg el is számoltak. Az elszámolás azért lényeges, mert a 2007–13-as uniós ciklusban megítélt támogatásokat tavaly december végéig mindenkinek fel kellett használnia, a fejlesztést pedig be kellett mutatnia, és számlákkal, illetve egy rakás adminisztrációs kötelezettség teljesítésével igazolni kellett, hogy mindent szabályosan csináltak. Hogy ezt jelen esetben miként tették meg, az rejtély, de a Nemzetgazdasági Minisztériumnak áldását kellett adnia mindenre, hiszen akkor nem utalták volna ki idén május 9-én a támogatás utolsó részletét.

false

 

A történet kísértetiesen hasonlít egy két héttel ezelőtti sztorira: ahogy azt megírtuk, egy bátonyterenyei beruházáshoz vett fel 837 millió forint EU-s forrást egy cég, de a beígért logisztikai központ nem készült el. A pénzzel a beruházó Ökogroup Zrt. papíron ott is elszámolt a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, a tárca rábólintott mindenre, és teljesítettnek tekintette a projektet, de a földmunkákon kívül semmi nyoma nincs a létesítménynek. (Az Ökogroup a bicskei ügynél is képbe került, erre mindjárt kitérünk.) Ahogy korábban a bátonyterenyei sztorit, most a bicskeit is az LMP-s Hadházy Ákos mutatta be csütörtöki korrupcióinfóján. Ismerve a nógrádi előzményeket, a magyarnarancs.hu pár lépéssel tovább ment, és különös összefüggéseket találtunk.

Hadházy Ákos

Hadházy Ákos

Fotó: MTI


A bicskei helyszínen járva azt láttuk, hogy nem az uniós forrást hivatalosan elnyerő (ám mint tudjuk, később azt "átadó" - a szerk.) Q Phrama szerepelt a gyakorlatilag üres telek sarkába felállított tájékoztató táblán, hanem az Ökogroup Zrt. elődje, az Ökoenergia Hasznosító Beruházó Kft. Ilyen táblákat kötelező mindenhová kihelyezni, ahol uniós forrást is felhasználnak a beruházásokhoz, de furcsa, hogy miért nem a Q Pharma nevét tüntették fel. A projektre rákerestünk azon a kormányzati oldalon is, ahol az EU-s támogatásokból kivitelezett beruházások alapadatait ismertetik, és ott semmi nyomát nem látni annak, hogy a már ilyen néven nem is létező Ökoenergia lett volna bármikor is a kedvezményezett. Ugyanebben az adatbázisban már azt is közlik, hogy a Q Pharma idén májusban megépítette a logisztikai központját, a projekt státuszánál azt jelzik, hogy „megvalósult”.

Az Optenből pedig az derül ki, hogy a Q Pharma évekkel ezelőtt fióktelepként is regisztrálta a beruházási területet, de a bejegyzést idén februárban törölték. A bicskei földhivatalban általunk is megismert tulajdoni lapok adataiból kiderült, hogy a külterületet 2015-ben megosztották, de a tulajdonosok között sosem volt és jelenleg sincs ott közvetlenül a Q Pharma. Ott van viszont a Pannon Logistic & Management Kft. és 2015-től a már fentebb említett Ökogroup Zrt. A céginformációs adatok szerint a Pannon Logistic és a Q Pharma között van átfedés, ugyanis a gyógyszeripari vállalkozás egyik tulajdonosa a Pannon Logisticnál ügyvezető, és mindkét cég tulajdonosi körében ott egy brit cég: a Pannon Logistic száz százalékát, míg a Q Pharma egy részét egy birminghami vállalkozás birtokolja. (Itt viszont tévedtünk: a brit cég végül nem lett bejegyezve. A cég két tulajdonosa Tóbi Csaba és Lachmann Róbert. A hibáért elnézést kérünk - a szerk.) A Q Pharma korábbi tulajdonosai között azonban valóban szerepel egy liverpooli és egy, az offshore paradicsomként is ismert Belize-ben bejegyzett vállalkozás. Az Ökogroupnál is van külföldi szál, ott a részvények egy része egy osztrák cég kezében van.

false

 

Valódi, valamennyire nyomon követhető tevékenységet a fenti cégek közül első ránézésre igazából a Q Pharma végez, termékei közül több ott van a magyar patikák polcain, sőt, honlapja is van. Bár a weboldalon a bemutatkozó szöveget elfelejthették frissíteni, hiszen azt írják, hogy „Cégünk folyamatosan fejlődik, új beruházásokon gondolkodunk, ezért is vágtunk bele egy többfunkciós tápszergyár létrehozásába”. A napokban megkerestük a Q Pharmát, ahol a sajtóreferensükhöz irányítottak, ő pedig arra kért, hogy írásban tegyük fel a kérdéseinket. Bár jeleztük, hogy csütörtökig várunk a reagálásra, cikkünk megjelenéséig nem érkezett semmi. Ha mégis küldenék, azonnal közöljük a válaszokat.

Bicskei forrásainktól eközben úgy tudjuk, hogy a választási időszakban a helyi önkormányzati lap címlapján is beharangozott gigaberuházás elmaradásáról évek óta hallgat a bicskei vezetés. A tápszergyárnak szánt területen jelenleg némi fémhulladék, gaz és földkupacok találhatók. Többen úgy hallották, hogy hamarosan betontörmelékeket fognak ott feldolgozni. Hogy pontosan mi is lesz a tervezett beruházás helyén, még rejtély, egy már szinte biztos, tápszergyár nem.

De akkor hova tűnt a 496 millió forintnyi közpénz?

Frissítés: az ügyben cikkünk megjelenése után Hadházy Ákos feljelentést tett.

Figyelmébe ajánljuk